Ajankohtaista

Merkkejä ansioituneille

Lue lisää

Karjalan Liiton kuntoralli

Lue lisää

Vantaan Karjala-seura on Viikon seura nro 13

31.03.2021 10:00

Viikon seura -esittelyt jatkuvat

Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn valitsee Liiton jäsenseuroista joka viikko yhden seuran tarkempaan esittelyyn. Tähän mennessä Viikon seuroiksi on valittu Wiipurin Soitannollinen Kerho, Porin Karjala-Seura, Vahviala-seura, Pärssisen sukuseura, Juankosken Karjalaiset, Rautulaisten pitäjäseura, Viipurin Lauluveikot, Hiitolan Pitäjäseura, Laitilan Karjalaseura, Kurkijoki-Seura, Suonenjoen Karjalaseura ja Valkjärven pitäjäseura. Nyt esittelemme Viikon seuran numero 13, joka on Vantaan Karjala-seura.

Karjalan Liiton jäsenseurat voivat ilmoittautua mukaan juttusarjaan. Tarkoituksena on nostaa esiin eri kokoisia, erilaisia ja eri puolilla Suomea toimivia seuroja. Karjalaisen kulttuurin ja toimintamme monipuolisuus on rikkautemme. Annetaan sen näkyä! Katso tarkemmin täältä.

Viikon seura nro 13 on Vantaalta

Vantaan Karjala-seura hyvinvointimessuilla.
Vantaan Karjala-seura voi vaikuttaa yhdeltä uusimmista seuroista, koska se on perustettu vuonna 2009. Juuret ovat kuitenkin pidemmällä historiassa. Vantaalle perustettiin jo vuonna 1948 karjalaseura, joka jouduttiin lopettamaan vuonna 2006. Toiminta käynnistyi uudelleen 23.4.2009, kun Karjalan Liiton kunniajäsen Pertti Viinanen kutsui lehti-ilmoituksella karjalaisuudesta kiinnostuneita vantaalaisia kokoukseen, jossa yksimielisesti päätettiin perustaa nykyinen seura.

Tilausta tälle seuralle on selvästi ollut, koska jäseniä on 156. Päätoimintamuotona ovat kerran kuukaudessa järjestettävät tarinaillat, joissa on luentoja karjalaisuudesta ja ajankohtaisista asioista sekä jäsenten omakohtaisia kertomuksia luovutetusta Karjalasta. Pari kertaa vuodessa pyritään pitämään lauluilta. Näihin tilaisuuksiin osallistuu yleensä noin 50-60 jäsentä. Seura tekee vuodessa kaksi kunniakäyntiä Vantaalla Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsaalle ja osallistuu Pääsky ry:n järjestämiin kunniakäynteihin Hietaniemessä. Lisäksi seura muistaa tasavuosia täyttäviä jäseniään kakkukahveilla kerran vuodessa. Myös eri paikkakunnille tehtävät teatteri-, näyttely- ja museomatkat sekä osallistuminen oman pöydän kera Vantaan Hyvinvointimessuille ovat osa toimintaa.

Toiminnassa on ajoittain erityisiä kohokohtia. Esimerkiksi vuonna 2017 seura järjesti Suomi 100 -juhlavuoden konsertin Myyrmäen kirkossa yhdessä Vantaan seurakunnan ja Myyrmäen Marttojen kanssa. Paikalla oli yli 300 henkilöä. Seuran 10-vuotisjuhlakonsertti ja Lapsuuden virret -laulutapahtuma puolestaan järjestettiin Myyrmäen Virtatalossa. Seura muisti myös Karjalan Liiton 80-vuotisjuhlavuoden sekä liiton Sukupolvien ketju -teeman istuttamalla tammen Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsaan viereen pitäjän kirkolle.

Seuran tekemät matkat ovat suuntautuneet Laatokan Karjalaan ja Valamon luostariin, mutta myös Riikaan, Narvaan ja Tarttoon.
Seuraa on kohdannut myös suru toiminnan aikana. Seuran perustaja ja puheenjohtaja sairastui yllättäen ja menehtyi muutamassa kuukaudessa. Häneltä jäi kesken suunnitelmat ja unelmat, joita hänellä oli paljon seuran eteenpäin viemiseksi. Hänet ehdittiin nimetä seuran kunniapuheenjohtajaksi ennen kuolemaansa.

Yhteistoimintaa on ollut Järvenpään ja Keravan Karjalaseurojen kanssa, mutta seurasta toivotaan yhteisiä tapahtumia myös muiden lähialueen seurojen kanssa.

Käy tutustumassa tarkemmin tähän aktiiviseen seuraan heidän kotisivuillaan ja Facebookissa.