Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 6

Rautu on rautaa!

Viikon seura nro 6: Rautulaisten pitäjäseura ry

Rautulaisten pitäjäjuhla 2016. Kuva Rautulaisten pitäjäseuran sivuilta.

Rautu sijaitsi Karjalan kannaksella Vuoksen eteläisen laskuhaaran eteläpuolella. Rautulaiset selvästi pitävät hyvin yhtä, kun tämän vuonna 1948 perustetun pitäjäseuran jäsenmäärä on lähes 1000.

Seura järjestää joka toinen vuosi pitäjäjuhlat täällä Suomen puolella ja joka toinen vuosi Raudussa yhteistyössä paikallisten kanssa. Pitäjäjuhlien ohella seura muun muassa julkaisee kuusi kertaa vuodessa ilmestyvää pitäjälehteä, tekee vuoden aikana useita matkoja Rautuun ja kunnostaa entisiä Raudun hautausmaita. Kyseessä onkin yksi aktiivisimmista kotiseutumatkojen järjestäjistä.

Toiminnasta ovat mieleen jääneet erityisesti kirjaprojektit, joita seuralla on ollut vuosikymmenten aikana useita. Seurasta kerrotaan, että näissä projekteissa on saattanut tullut hieman erimielisyyksiäkin, mutta ”aina on mänty ettiepäi...”.

Seura tekee aktiivisesti yhteistyötä muiden seurojen, kuten Mikkelin Karjalaisten, Helsingin Rautuseuran ja Suvannon pitäjien kanssa. Viipurilaisten seurojen toiminnasta toivottaisiin kuultavan lisää tässä juttusarjassa.

Seurasta toivotaan Liitolta jälleen etujärjestön roolia ja keskustelua luovutetun Karjalan kohtalosta. Lisäksi toiveena on, että Karjalan Liittoon voisi kuulua suoraan ilman jonkin seuran jäsenyyttä.

Loppuun vielä seuran motto: ”Rautu on Rautaa ielliekii”
Käy tutustumassa myös seuran omiin kotisivuihin!