Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 2

Karjalaistoimintaa Porissa.

Viikon seura nro 2: Porin Karjala-Seura ry

Viikon seura nro 2 on Porin Karjala-Seura ry

Porin Karjala-Seura on perustettu ensimmäisten Karjala-seurojen joukossa jo vuonna 1940. Seura perustettiin 4.9.1940 ajamaan paikallisella tasolla karjalaisten asioita, kun kukaan muu ei niitä ajanut. Lisäksi tehtävänä oli koota yhteen Karjalasta tulleita siirtokarjalaisia ja heidän jälkeläisiään. Sittemmin toiminta on painottunut karjalaisen kulttuurin esillä pitoon, säilyttämiseen ja uudistamiseen. Toiminnalla halutaan välittää tietoa ja tunnetta karjalaisuuden monista puolista myös nuorille ja niille, joilla ei ole karjalaisia sukujuuria.

Seura on vuosikymmenten aikana jättänyt jälkensä kaupunkiin, koska Porin Karjala-Seuran ansiosta Porista löytyy oma Karjalapuisto, Karjalankatu sekä Porin kaupungin lahjoittaman kyykkäkenttä.

Seuran 80. toimintavuotta juhlistettiin viime vuonna. Porin pääkirjastossa oli esillä amerikansuomalaisen Lady Ostapeckin valokuvia eteläkarjalaisista kansallispuvuista, ja vuosittaista lauluiltaa vietettiin yhteislaulun merkeissä elokuussa Kirjurinluodon kesäteatterissa Porissa. Lisäksi juhlavuotta juhlistettiin siten, että Karjalanpuistoon istutettiin koivu sukupolvien ketjun kunniaksi. Alkuvuodesta järjestettiin jäsenistölle luento sotakorvauskuunareiden rakentamisesta.

Seuralla on tällä hetkellä jäseniä lähemmäs 200, joista noin kolmasosa on muita kuin karjalaistaustaisia. Kunnia-asia seuralle on se, että toimintaan voi tulla mukaan ilman paineita: Ei tarvitse ryhtyä aktiivijäseneksi, vaan voi tulla vain kannatusjäseneksi, ja ennen kaikkea kaikkiin seuran järjestämiin tapahtumiin voivat osallistua muutkin kuin jäsenet. Yhteistyössä ja -olossa on voimaa!

Porin Karjala-Seuran ohjelmaa pyritään uudistamaan vuosittain. Luvassa on omia lauluhetkiä ja lisäksi seuralla on oma lauluryhmä, joka tekee keikkoja mm. vanhustenhoitolaitoksiin. Käsityökerho pyörii kuukausittain ja siellä syntyy esimerkiksi neulakintaita ja muita käsitöitä. Kurssitarjonta on monipuolista: on perehdytty äänellä itkemiseen, ommeltu kiilafereseitä, leivottu piirakoita, askarreltu pääsiäismunia, himmeleitä ja kynttilöitä ym. karjalaiseen perinteeseen liittyviä asioita. Ohjelmaan kuuluu myös retkiä, luentoja ja runsaasti kulttuuria, kuten teatteri- ja konserttikäyntejä. Retkiä on tehty niin kotimaahan kuin luovutetuille alueille.

Myös lapset ja nuoret on huomioitu. Joka vuosi koululaisia kutsutaan virpomaan ja koululaisia käydään opastamassa kotitaloustunnilla piirakanpaistossa. Muutama vuosi sitten pyöri vielä tanhuryhmä sekä lasten kokkis- ja kehvelikerho.

Hengellistä toimintaa on paljon, ja diakoniatyö on seuralla moninaista: vanhuksia on ulkoilutettu, armeijan pojille, asunnottomille ja synnytysosaston vauvoille on kudottu sukkia. Seurakunnan kanssa tehdään yhteistyötä, kun seura avustaa vuosittain seurakuntaa muun muassa Tuomasmessun järjestelyissä. Seura tekee myös tarvittaessa lahjoituksia muiden toiminnan tukemiseksi.

Toiminnasta ei ole unohtunut myöskään liikunta, koska seura on voittanut jo vuosia peräkkäin Karjalan Liiton kuntoralli -kilpailun. Seuran ahkera vesijumpparyhmä on polskinut lähes kymmenen vuotta ja nyt muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen tänä vuonna lähtivät kyykkäharjoitukset taas liikkeelle.

Toimintakilpailussa seura on ollut aina kärkisijoilla, mutta toisaalta toimintakilpailua ei nähdä enää tätä nykyä tarpeellisena. Tiettyyn teemaan liittyvät satunnaiset kilpailut tuntuisivat mielekkäämmiltä.

Seuralle on kunnia-asia se, että yhteistyötä voidaan tehdä muidenkin yhdistysten ja yritysten kanssa, ja esimerkiksi viime vuonna seura järjesti tanssit yhdessä Parkinson-kerhon kanssa. Porin Karjala-Seura on neuvotellut itselleen myös paikallisilta yrityksiltä alennuksia jäsenistölleen ja Porin kaupungin museoiden kanssa tehdään yhteistyötä aktiivisesti.

Seurasta toivotaan, että Liiton tapahtumia järjestäisiin eri maakunnissa, jotta kaikki hyötyisivät niistä. Aina kun ei ole mahdollista matkustaa Helsinkiin. Muille seuroille Porin Karjala-Seura antaa vinkin, että yritetään sopeuttaa toimintaa nykyaikaan ja hyödynnetään kaikkien osaamista.

Mottona tällä aktiivisella ja monipuolisella seuralla on ”Karjalaisuutta kaikille!” Karjalaisuus on perinnettä, kulttuuria ja elämänasennetta. Porin Karjala-Seuran toiminnasta riittää ammennettavaa kaikille kiinnostuneille.

Käy tutustumassa myös seuran omiin kotisivuihin!

P.S. Lohjalaiset huomio! Porin Karjala-Seura toivoisi kuulevansa tässä sarjassa lisää teidän toiminnastanne.