Karjalan Liitto ry

Vuoden karjalainen ruoka ja leivonnainen

Vuoden 2023 ruoaksi Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut silakkapihvit ja kaalisalaatin. Valinnalla halutaan nostaa kahden monikäyttöisen ja edullisen raaka-aineen arvostusta. Kalalla on ollut tärkeä osuus karjalaisessa ruokavaliossa. Silakkaa pyydettiin erityisesti Suomenlahden rannikkoseuduilla.

Kaalia Karjalassa käytettiin runsaasti ja sillä oli monenlaisia valmistustapoja. Salaattia tehtiin esimerkiksi puolukoiden kanssa.

Reseptit tulevat sivulle piakkoin.


Perunavatruska

Vuoden leivonnaiseksi valittiin karjalaisista piirakoista vähemmän tunnettu herkullinen perunavatruska. Vatruskan täytteenä on usein riisiä, mutta täytteenä käytetään esimerkiksi sieniä. 
Taikina
1 l soseutettua perunaa
80 g voita
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja

Lisää voi ja suola kuumaan perunasoseeseen. Kun perunasose on jäähtynyt, alusta jauhot taikinaan. Taikinasta tehdään pyöreitä ohuita kakkaroita.

Täyte 1
250 g metsäsieniä
2 dl irtoriisiä
1 pieni sipuli
2-3 rkl kermaa
valkopippuria, suolaa
Ryöppää sienet ja paloittele sipulit pieneksi. Keitä riisit ja lisää sienimuhennokseen. Lisää kerma ja sekoita hyvin. Lisää mausteet.
Levitä täytettä kuoren toiseen reunaan ja sulje puolikuun muotoiseksi. Paistetaan 250 asteessa vaaleanruskeiksi. Voidellaan voisulalla.

Täyte 2
4 dl riisiä
8 dl vettä
2 rkl voita
suolaa