Karjalan Liitto ry
Vuoden karjalainen ruoka ja leivonnainen
Karjalan Liiton vuoden ruoka ja leivonnainen 2021
Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden ruoaksi Maijan omenaisen possupadan ja leivonnaiseksi kollamo eli ohrakakkara.
Vuoden ruoka on sama kuin viime vuonnakin, sillä kaikki piirit eivät ehtineet valmistaa ruokaa vuoden aikana.
Maijan omenainen possupata
800 g porsaan etuselkää
3 hapanta omenaa
2 sipulia
1,5 dl villiyrttiä tai salviaa
suolaa
pippuria
1,5 dl omenasosetta
3–4 dl lihalientä
voita
Valmistus:
1. Leikkaa liha pihveiksi ja ruskista paistinpannulla kauniin ruskeaksi. Mausta pihvit ja laita uunivuoan pohjalle puolet pihveistä.
2. Lisää hakatut yrtit pihvien päälle.
3. Tämän jälkeen laita myös pestyt omenalohkot vuokaan, kuori ja lohko sipulit ja lisää ne omenapalojen joukkoon.
4. Lisää toinen kerros pihvejä, ja kaada lopuksi pihvien päälle vahva lihaliemi, johon omenasose on sekoitettu.
5. Hauduta n. 175-asteisessa uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen sinulla on hyvä maistuva ruoka viikonlopuksi!
Kollamo eli ohrakakkara
1 litra piimää
1-3 munaa
½ kg ohrajauhoja
2 tl soodaa
voita voiteluun
Sekoita aineista taikina. Se saa olla hyvin pehmeää. Levitä pellille taikinasta kananmunan kokoisia kekoja. Toinen tapa on tehdä sileäpintaisia, noin sentin paksuisia, 10 senttiä halkaisijaltaan olevia kakkaroita.
Paista kuumassa uunissa, 300 asteessa, nopeasti vaalean ruskeiksi ja voitele voilla.