Karjalan Liitto ry

Piirakkavideot ovat sivun alaosassa, siirry sinne.

 

Vuoden 2026 ruoka ja leivonnainen 

Perinnetoimikunta on valinnut vuoden ruuaksi kalamurekkeen ja leivonnaiseksi puolukkaporkkanapiirakan. 

Kalamureke ja vaalea kastike

Murekkeeseen sopivat kaikki kalat, esim. ruutana, säynävä, hauki, silakka, lohi.

½ l    jauhettua, nahatonta kalaa
2 dl    kalaliemessä liotettua vaaleaa leipää
3    kananmunaa
1 dl    kalalientä
½ tl   suolaa
    hiven muskottipähkinää

Keitä kalanruodoista lientä. Jauha kalat kahteen kertaan lihamyllyssä tai monitoimikoneessa leikkurilla. Purista liotetusta leivästä lientä pois, kunnes pallo on lumipallon kostea. Jauha liotettu leipä ja sekoita kalamassaan. Voit jauhaa mukaan myös vedessä kiehautettua sipulia.
Vatkaa munat ja sekoita ne huolella taikinaan. Lisää nestettä vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti vastkaten.
Osana kalalientä voit käyttää kermaa. Mausta taikina suolalla ja muskotilla. Laita massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Saat mehukkaamman aterian, kun laitat murekeastian vesiastiaan uuniin. Peitä murekeastia leivinpaperilla. Kypsennä mureketta 200  asteen lämmössä noin 30 minuuttia murekkeen paksuuden mukaan.
Murekemassasta voit mainiosti paistaa pannulla pihvejä tai pyöryköitä.

Kastike:  vaalea peruskastike

n. 3 rkl     voita
3 rkl        vehnäjauhoja
4 dl         maitoa
1 dl          ruokakermaa
               suolaa
               valkopippuria
2             keitettyä kananmunaa
1 dl          purjokuutioita
1 rkl         voita

Sulata rasva kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnes rasvaseos kiehuu, ei saa ruskistua. Lisää maito hyvin sekoittaen kunnes seos on tasaista. Lisää lopuksi kerma ja anna kiehahtaa, mausta kastike.
Freesaa purjokuutiot voissa ja lisää kastikkeeseen, samoin keitetyt, rouhitut kananmunat.

Porkkanapuolukkapiirakka

2 dl:n  pullataikina tai karjalanpiirakkataikina

Täyte:

2 l      porkkanoita
4 dl    vettä
2 dl    puolukkasurvosta
½ tl    suolaa
3 rkl  vehnäjauhoja
         vähän sokeria

Pese ja kuori porkkanat. Keitä ne vedessä pehmeiksi. Soseuta porkkanat. Sekoita täyteaineet puuromaiseksi massaksi. Valmista porkkanapuolukkapiirakka joko levypiirakkana tai karjalanpiirakan tapaan. Täytteestä riittää kahden desin pullataikinan tai kahden desin karjalanpiirakkataikinan täytteeksi.

 

Vuoden 2025 karjalainen ruoka ja leivonnainen

Karjalan Liiton perinnetoimikunta on valinnut vuoden 2025 ruoaksi lihamurekkeen ja leivonnaiseksi pyörön.

Pyörö on avonainen uunipiirakka, joka on peräisin Karjalasta. Alkujaan täytteenä käytettiin ohra- tai talkkunapuuroa. Pohjasta leivotaan melko paksu. Täyte levitetään melkein reunoille asti. Reunoja ei käännetä päälle. Täytteen tulee olla kiinteää, jotta se ei valu pois pohjan päältä. Pyöröjä on tehty myös hapan- tai kauraleipätaikinasta, jolloin täytteenä oli talkkunaa, perunamuhennosta, ryynipuuroa tai herneitä. Joissain ohjeissa taikinasta pyöritellään pallo, jonka keskelle painellaan täytettä varten pieni syvennys, koppero. Historiallisesti vehnän yleistymisen myötä vehnäpyöröjä alettiin tehdä kahvileiväksi monenlaisin täyttein. Usein mannapuurolla täytetyt, halkaisijaltaan noin kymmensenttiset vehnäpyöröt olivat suosittuja kahvileivonnaisia esimerkiksi 1930-luvun Karjalassa.

Pyörö

Taikina:

3 dl piimää
1 dl vettä
25 g hiivaa (½ pakettia)
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
50 g rasvaa (sulaa)
4 dl vehnäjauhoja sekä hiivaleipäjauhoja

Sekoita piimästä, vedestä, hiutaleista ja hiivasta ”juuri ”kuplimaan kahdeksi tunniksi. Lisää suola, jauhot ja rasva taikinapohjaan. Tee mahdollisimman löysä taikina. Leivo taikinasta pieniä pyörösiä. Anna pyörösten nousta puoli tuntia. Paina juomalasin pohjalla pyörösiin monttu, johon laitat täytteen. Täytteenä voit käyttää mannapuuroa, riisipuuroa tai perunasurvosta. Paista pyöröt 220 asteessa n. 15 min. Voitele kuumana sulalla voilla ja nauti.

 

Lihamureke

2 dl kermaviiliä
1½ dl korppujauhoja
2 kpl sipulia
2 kpl valkosipulin kynttä (halutessasi)
500 g jauhelihaa
1–2 munaa
1 tl suola

maustepippuria (jauhettu)

Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot. Turvota 10 min. Silppua sipulit. Lisää kaikki aineet viilin sekaan ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta kostutetuilla käsillä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai pitkänomaiseen vuokaan mureke. Paista 200 asteessa n. 50 min.

 

Katso videot Facebook Livestä:

Maanantai: Lanttusupikas
Tiistai: Karjalanpiirakka
Keskiviikko: Pyörö, pyörönen, kukkonen, tapuntainen
Torstai: Sultsina
Perjantai: Keitinpiiras, sulhaspiirakka
Lauantai: Perunapiirakka
Sunnuntai: Vatruska