Karjalan Liitto ry
Vuoden karjalainen ruoka ja leivonnainen
Vuoden 2022 karjalainen ruoka ja leivonnainen
Vuoden ruoka on syyssadon lihapata ja leivonnainen on rotinakukko Uukuniemeltä. Perinnetoimikunnan puheenjohtaja Kirsi Limatius ehdotti rotinakukkoa, koska rotinaperinteen uudelleen tuleminen on juuri hyvässä vauhdissa.
Syyssadon lihapata
4 hengelle
600 g possunlihaa
porkkanaa
lanttua
sipulia
selleriä
palsternakkaa
laakerinlehteä
lihalientä
Leikkaa lihat paloiksi, ruskista pannulla vähän aikaa. Leikkaa juurekset sopivan kokoisiksi. Laita lihaa ja juureksia vuorotellen uunin kestävään pataan. Huuhdo pannulta paistoliemi sekaan ja lisää
lihalientä niin että ainekset peittyvät.
Hauduta ensin kannen alla 200 asteessa puolitoista tuntia ja laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka hauduttamista ilman kantta vielä tunti tai puolitoista, riippuen ainesten kypsyydestä.
Nautitaan keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
Rotinakukko Uukuniemeltä
Kuoritaikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 muna
7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Täyte:
1 dl irtoriisiä
vettä
1 rkl sokeria
20 g voita
1 kkp rusinoita, mantelilastuja tai rouhetta
Voiteluun:
1 muna
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää lämmitettyyn maitoon sokeri, suola, muna ja hiiva, sekoita hyvin. Lisää jauhot ja alusta taikina. Lopussa lisää sulatettu voi ja alusta taikina nousemaan.
Valmista täyte: keitä riisit vedessä ja valuta ylimääräinen vesi, jos sitä on jäänyt. Lisää riisin joukkoon sokeri, rusinat ja sulatettu voi.
Kauli taikina pellin muotoiseksi, mutta jätä taikinaa sivuun kantta varten vajaa puolet. Laita valmis täyte taikinalle ja kauli lopusta taikinasta kansi.
Käännä molemmat reunat täytteen päälle ja liitä yhteen.
Voitele munalla ja paista 200 asteessa n. 25 min.
Tämä ohje riittää n. puolikkaalle uunipellille.
Karjalan Liiton vuoden ruoka ja leivonnainen 2021
Karjalan Liiton naistoimikunta on valinnut vuoden ruoaksi Maijan omenaisen possupadan ja leivonnaiseksi kollamo eli ohrakakkara.
Vuoden ruoka on sama kuin viime vuonnakin.
Maijan omenainen possupata
800 g porsaan etuselkää
3 hapanta omenaa
2 sipulia
1,5 dl villiyrttiä tai salviaa
suolaa
pippuria
1,5 dl omenasosetta
3–4 dl lihalientä
voita
Valmistus:
1. Leikkaa liha pihveiksi ja ruskista paistinpannulla kauniin ruskeaksi. Mausta pihvit ja laita uunivuoan pohjalle puolet pihveistä.
2. Lisää hakatut yrtit pihvien päälle.
3. Tämän jälkeen laita myös pestyt omenalohkot vuokaan, kuori ja lohko sipulit ja lisää ne omenapalojen joukkoon.
4. Lisää toinen kerros pihvejä, ja kaada lopuksi pihvien päälle vahva lihaliemi, johon omenasose on sekoitettu.
5. Hauduta n. 175-asteisessa uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen sinulla on hyvä maistuva ruoka viikonlopuksi!
Kollamo eli ohrakakkara
1 litra piimää
1-3 munaa
½ kg ohrajauhoja
2 tl soodaa
voita voiteluun
Sekoita aineista taikina. Se saa olla hyvin pehmeää. Levitä pellille taikinasta kananmunan kokoisia kekoja. Toinen tapa on tehdä sileäpintaisia, noin sentin paksuisia, 10 senttiä halkaisijaltaan olevia kakkaroita.
Paista kuumassa uunissa, 300 asteessa, nopeasti vaalean ruskeiksi ja voitele voilla.