Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 5

Karjalaiset Savossa.

Viikon seura nro 5: Juankosken Karjalaiset ry

Kuvassa Juankosken vaakuna ja sijainti kartalla.

Karjalaisseurojen Kuopion piiristä löytyy vireä 142 jäsenen seura Juankosken Karjalaiset ry. Tämä vuonna 1945 perustettu seura kokoontuu talviaikaan säännöllisesti kerran kuukaudessa. Toimintaan kuuluu useat vuoden aikana tehtävät teatterimatkat lähiseudun teattereihin, kesämatkat sekä ns. ”Lähitienoo tutuksi”-matkat. Tämän lisäksi seura muun muassa järjestää yhteislaulutilaisuuksia, vierailee palvelutalolla ohjelman kera, järjestää Karjalaisen kirkkopyhän kerran vuodessa ja vastaa iltatoritapahtuman ohjelmasta.

Kyseessä on kovin yhteistyöhaluinen seura, koska matkoille ja teatterimatkoille ovat tervetulleita myös henkilöt paikkakunnan muista yhdistyksistä. Mukana on ollut esimerkiksi Marttojen, Eläkeliiton ja Hengitysyhdistyksen jäseniä. Juankoskelta toivotaan myös enemmän Karjalan Liiton piirissä toimivien seurojen yhteisiä tilaisuuksia ja muutamien seurojen erot Liitosta harmittavat.

Seuran mieleenpainuvimpia tilaisuuksia ovat olleet seitsemän kertaa järjestetyt Kivennapa-päivät, joihin on kutsuttu piirin alueen ja muutamia vielä kauempana toimivia seuroja mukaan.  Seuralla oli myös kiitetty kesänäyttely "Evakon tie", johon kävi kolmen viikon aikana tutustumassa noin 800 henkeä.

Juankosken Karjalaiset eivät nimeä tiettyä seuraa, jonka toiminnasta haluaisivat kuulla lisää tässä sarjassa, mutta odottavat mielenkiinnolla muiden seurojen esittelyjä. Sitä kautta kun voi saada ideoita myös omaan toimintaan.

Yläkuva: Juankoski, Säyneinen. Matti Poutvaara/Museovirasto
Karttakuvan lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Juankoski