Politiikkaa ja piirakkaterapiaa -historiateos

Politiikkaa ja piirakkaterapiaa, Karjalan Liiton historiateos vuosilta 1940–2020 ilmestyy huhtikuussa 2023. Kirjan on kirjoittanut historioitsija Katja Tikka. Teos on ostettavissa Karjalan Liiton SieMie-puodista ja kirjakaupoista.

Karjalan Liiton historiateos on ilmestynyt

Politiikkaa ja piirakkaterapiaa – Karjalan Liitto 1940–2020

Karjalan Liiton historiahankkeen pohjalta laadittu kirja kertoo siirtokarjalaisten tarinan viimeisen 80 vuoden ajalta. Siirtoväki perusti Karjalan Liiton heti talvisodan jälkeen omaksi etujärjestökseen. Evakot tarttuivat toimeen ja ajoivat omia asioitaan ja etujaan tilanteessa, jossa he olivat menettäneet kotinsa, kotiseutunsa, kulttuurisen elinympäristönsä ja suurimman osan varallisuuttaan.

Kirja on historiateos, joka antaa jokaiselle jotakin. Kirjan temaattiset luvut on jaettu kulttuuristen, poliittisten ja henkisen huollon sektoreihin. Ne helpottavat lukijaa keskittymään juuri häntä kiinnostaviin aiheisiin. Kirja tarjoaa tuoreita näkökulmia järjestön roolista erään heimon ”pelastajana”. Ilman liittoa, tuskin karjalanpiirakat, kyykkä, tanhu tai kanteleen soitto olisivat niin tunnettuja kuin ne tänään Suomessa ovat.

Siirtokarjalaisten jälkeläisiä tämän päivän Suomessa on karkeasti arvioiden lähemmäs kaksi miljoonaa, kun lasketaan mukaan varttikarjalaiset ja 1/8 karjalaiset. Kirja on kohdennettu heidän lisäkseen kaikille suomalaisille, aivan kuten toisen maailmansodan jälkeen 420 000 siirtokarjalaistenkin ongelmat koskettivat koko Suomea, kun heidät tilapäismajoitettiin vieraisiin koteihin. Onhan liiton historia näin kaikkien suomalaisten yhteistä historiaa.

Kirja muistuttaa liiton roolista lainsäädännössä vaikuttamisen lisäksi sen merkityksestä siirtokarjalaisen identiteetin luomisessa ja ylläpidossa. Tänään moni nuori etsii identiteettiään ja sukuaan, johon liitto tarjoaa yhden vaihtoehdon. Kirja perustuu alkuperäislähdetutkimukseen ja uusiin tulkintoihin.

Politiikkaa ja piirakkaterapiaa -teos on noin 438-sivuinen, 4-värikuvitettu, kovakantinen kirja.

Kirjaa on myynnissä Karjalan Liiton SieMie-puodissa

https://www.karjalanliitto.fi/siemiepuoti/kirjat-ja-julkaisut/kirjat/