5.4.2021 Leena Tuovila julkaisi Jääsken maaperälle sijoittuvan historiallisen romaanin

05.04.2021 13:11

5.4.2021

 Jääski-juurinen Leena Tuovila on julkaissut historiallisen romaanin, jonka tapahtumat sijoittuvat Jääskeen.

 Menetetty – pelastettu -kirja kertoo mukaansatempaavasti jääskeläistä sukua olevista naisista kolmessa sukupolvessa 1800-luvun lopulta aina 2000-luvulle saakka. Kirjan keskeiset tapahtumat Jääskessä sijoittuvat Hallikkalaan, Järvenkylään ja Kostialaan. 

 Kirja alkaa 1800-luvulta Ikosen ja Rossin sukuihin kuuluvan päähenkilö Marian vaiheita seuraillen. Hänen lämmin ja inhimillisyyttä arvostava tarinansa vie lukijat elävällä kerronnallaan sotia edeltävään Jääskeen.

 Naisten tarinat ovat myös perheiden ja sukujen tarinaa, joka kulkee pitkin Hallikkalanjoen vartta ja Kostialan kartanon kujia. Tarinoiden myötä on helppo samaistua oman sukunsa jääskeläisten vaiheisiin. On kuin kävelisi oman isoäidin kanssa saunapolkua Kemppilänjärveltä käkien kukkuessa kesäillassa.

 Sotien jälkeen naisten elämänpolut kulkevat Tikkakoskelle, Jyväskylään ja Elimäelle. Sodat ja muut yhteiskunnalliset muutokset johtavat niin Marian kuin hänen tyttärensä Nellyn ja  tyttärentyttärensä Alman kriiseihin ja muutoksiin, joissa heitä koetellaan. Karjalaisten naisten tapaan he ovat vahvoja ja sopeutuvia. Heiltä vaaditaan uusia ratkaisuja ja valintoja elämäntilanteiden eri käänteissä. Kirja kuvaa hyvin, kuinka paljosta jääskeläiset naiset joutuivat luopumaan, mutta näyttää toisaalta, millaisia selviytyjiä he ovat ja kuinka he löytävät elämänkohtaloistaan aina myös sen valoisan puolen ja ovat nykykielellä sanottuna selviytyjiä.

“Menetetty – pelastettu” on elämänmakuinen romaani ihmisistä, joiden juuret ovat vahvasti Karjalassa ja Jääskessä, mutta samalla se on kertomus naisista suomalaisessa elämässä.

Kirja sopii kerrontatyylinsä ansiosta myös nuoremman polven luettavaksi. Sen avulla tekee matkan kadonneeseen maailmaan. Leena Tuovila onnistuu herättämään Jääsken kylät ja hahmot niin eläviksi, että lukija voi kuvitella omat esiäitinsä Mariksi, Nellyksi ja Almaksi. Romaania tuskin malttaa laskea käsistään, kun sen aloittaa, sillä niin elämyksekästä ja mukaansatempaavaa teksti on.

Menetetty - pelastettu saa vahvan peukutuksen ja lukusuosituksen. Erityisesti Jääski-juurisille kirja on tunteikas lukuelämys.

Kirjaa voi tilata Jääski-seuran verkkokaupasta www.jaaski.fi/kauppa. Hinta 25€ + postimaksu. 

 

Kirjailijan esittely on huhtikuussa ilmestyvässä Jääskeläisen jäsenpostissa. Siinä lisää muitakin kuulumisia.