Kirjat ja julkaisut

UUTUUS! Jatkosodan kesä 1941 Jääskessä -julkaisu 20€

Kesällä 1941 käytiin Ensossa ja Jääskessä rankat takaisinvaltaustaistelut, jotka kulminoituivat Jääsken kirkon paloon ja Jääsken sillan tuhoutumiseen.

Jatkosodan syttyminen 25.6.1941 näkyi ja tuntui Vuoksenlaaksossa heti sodan alkuvaiheissa ja valmistautumisena jo aiemmin. Mitä tapahtui noiden kolmen kuukauden aikana Ensossa ja Jääskessä -sitä avaa Jääski-seuran uusi julkaisu. 

Martti Monnon ja Kirsi Juuran kokoama julkaisu kertoo päivä päivältä, miten joukot ja tapahtumat etenivät Jääsken maaperällä kesä-heinä-elokuusssa 1941. Runsas kuvitus ja karttapiirrokset avaavat sodan kulkua silmiemme eteen hämmästyttävän elävänä ja tarkasti.

Julkaisu on A4-kokoinen, 80-sivuinen kooste, jossa sotatapahtumat Jääsken maaperällä ovat nyt yksien kansien välissä.

Aineistot julkaisuun on Martti Monto kerännyt eri lähteistä mm. eri joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Martti Monto tunnetaan Vuoksenlaakson alueen sotahistorian "syväosaajana", jonka luentoja on kuultu mm. Imatran kaupunginmuseon luentosarjoissa ja Jääski-seuran tilaisuuksissa. Nyt luentojen anti on myös luettavissa myös Jääski-seuran julkaisemana julkaisuna.

HUOM! Julkaisun ensimmäinen painos myytiin loppuun julkistustilaisuudessa 21.8. Julkaisusta otetaan uusi painos. Tee nyt tilaus tämän sivun alaosan lomakkeella tai sähköpostitse jasen.jaaski@gmail.com ja varmista saatavuus. Julkaisu on sopiva lahjaksi esimerkiksi isänpäiväksi.

   

Eeva-Riitta Kauttu: Isomummon lapsuus 20€

Loppuvuodesta 2019 ilmestynyt kirja kertoo yhden isomummon lapsuudesta 1930-40 -luvuilla. Elämään mahtuu huolettomia päiviä Jääskessä, rajan takaisessa Karjalassa, evakkomatkojen pelottaviakin kokemuksia, koulun aloittamista vieraassa ympäristössä ja sukulaisuuden tuomaa turvaa. Kirjaan on koottu myös paljon sen aikaisia leikkejä, lauluja, loruja ja runoja. 

Kirja voi innostaa myös muut isovanhemmat kertomaan taltioimaan oman elämänsä tarina lapsille. Jokainen tarina on kertomisen arvoinen.

  

Jääskeläinen 2020 20€ 

120-sivuinen, laadukas julkaisu sisältää runsaasti muistelmia elämänmenosta Jääskessä talvisodan aikoihin sekä evakkomatkoista. 

Jääskeläinen 2016 15€

Jääsken pitäjän elämästä kertova 70-sivuinen, laadukas julkaisu. Laaja kooste Jääsken teollisuudesta mm. Enso Gutzeitin ja Kuitu Oy:n tehtaista, apteekkitoiminnasta ja kaupankäynnistä, Jääsken kirkon ja hautausmaiden historiaa sekä runsaasti muistelmia eri elämänalueilta.

 

Sari Kärkäs: Kotikylä Jääskessä -kirja TARJOUS 25€ (nh.35€)

Jääsken historiaa 1600-luvulta alkaen. Kirjassa on kuvattu jääskeläistä maalaiselämää Kärkkäälän, Patjaalan, Rikkkolan ja Riikolan kylien kautta. Kirja sopii Jääskestä kiinnostuneille yleisteoksena. Tarkka kylä- ja tilahistoria on aarre näiden kylien jälkeläisille. Mukana kattava osio Martti Monnon koostamana sotavuosien vaiheista Jääskessä.

Tuula Ulvelin: Kuurmanranta -kirja TARJOUS 25€ (nh. 39€)

Tuula Ulvelinin toimittama Kuurmanranta-kirja on lähes 400-sivuinen kattava kuvaus Jääsken Kuurmanrannalla vuonna 1939 olleista taloista, asukkaista ja heidän jälkeläisistään.

Muutamia kappaleita:

Jääskeläinen 2010 -lehti 5€
.

Tilaukset alla olevalla tilauslomakkeella tai sähköpostitse jasen.jaaski@gmail.com. Hintoihin lisätään postimaksu.