Jääski-kauppa

Kirjat ja julkaisut

Tilaa Jääskestä kertovia kirjoja ja julkaisuja kätevästi verkkokaupasta. Täytä tilauksesi sivun alaosassa olevaan tilauslomakkeeseen. Saat tuotteet ja pankkisiirtolomakkeen postitse viikon kuluessa. Kaikkia tuotteita on rajoitettu määrä.

   

Vuoksi - Nevan sivujoki, Matti Hakulinen 25€

"Vuoksen synnystä ei ole silminnäkijän kertomusta. Kenties myrskyävän Suursaimaan aallot löivät kohtalokkaasti Salpausselän harjanteen yli tai ehkä pohjaveden paine mursi harjanteen maan sisältä. Oli niin tai näin, kauan ei virta lorissut ennen rupatteluaan, pian se höpötti ja kohta kuohut jo vaahdoten nauroivat iloisesti. Aaro Hellaakoski määritti Vuoksen iäksi 4500-4000 vuotta. Syntyvän joen kuluttamista maa-aineksista sekä kasvillisuuden jäänteistä kerrostui virtauksen hidastuessa silloisen Laatokan rantaan Jääsken delta. Deltasta kirjoitti ensimmäisen kerran vuonna 1925 M. Schjerfbeck. "

Lainaus on Matti Hakulisen kirjasta Vuoksi - Nevan sivujoki, joka on nyt saatavana Jääski-seuran verkkokaupasta ja tilaisuuksista. Upeasti kuvitettu, laadukas kirja kertoo Vuoksen synnystä ja historiasta ja sen kulusta eri pitäjien läpi aina Laatokkaan asti. Kirja on erityisen sopiva vaikka joululahjaksi. 

 

Jatkosodan kesä 1941 Jääskessä -julkaisu 20€ 

Kesällä 1941 käytiin koko Vuoksenlaaksoa koskettaneet taistelut Enson ja Jääsken takaisinvaltaamiseksi.

Jatkosodan syttyminen 25.6.1941 näkyi ja tuntui Vuoksenlaaksossa heti sodan alkuvaiheissa ja valmistautumisena jo aiemmin. Mitä tapahtui noiden kolmen kesäkuukauden aikana - sitä avaa Jääski-seuran julkaisu. 

Martti Monnon ja Kirsi Juuran kokoama julkaisu kertoo päivä päivältä, miten joukot ja tapahtumat etenivät Vuoksenlaaksossa  kesä-heinä-elokuusssa 1941. Taistelut päättyivät venäläisten vetäytymiseen Vuoksen yli 22.8.1941. 

Runsas SA-Kuva-arkiston kuvitus ja Monnon karttapiirrokset avaavat sodan kulkua silmiemme eteen hämmästyttävän elävänä ja tarkasti.

Julkaisu on A4-kokoinen, 80-sivuinen kooste, jossa jatkosodan tapahtumat Vuoksenlaaksossa ovat nyt yksien kansien välissä.

Aineistot julkaisuun on Martti Monto kerännyt eri lähteistä mm. eri joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Martti Monto tunnetaan Vuoksenlaakson alueen sotahistorian "syväosaajana", jonka luentoja on kuultu mm. Imatran kaupunginmuseon luentosarjoissa ja Jääski-seuran tilaisuuksissa. Nyt luentojen anti on myös luettavissa myös Jääski-seuran julkaisemana julkaisuna.

 

   

Eeva-Riitta Kauttu: Isomummon lapsuus 20€

Lämminhenkisesti kerrottu kirja kertoo yhden mummon lapsuudesta 1930-40 -luvuilla. Elämään mahtuu huolettomia päiviä Jääskessä, rajan takaisessa Karjalassa, evakkomatkojen pelottaviakin kokemuksia, koulun aloittamista vieraassa ympäristössä ja sukulaisuuden tuomaa turvaa. Kirjaan on koottu myös paljon sen aikaisia leikkejä, lauluja, loruja ja runoja. 

Kirjan avulla on helppo samaistu vaikkapa oman mummon elämään Jääskessä. Kirja innostaa myös muut isovanhemmat kertomaan ja taltioimaan oman elämänsä tarinaa jälkipolville. Jokainen tarina on kertomisen arvoinen. Mukava lukuelämys kaiken ikäisille Jääsken mummoille ja heidän tyttärilleen ja jälkikasvulle.

Jääskeläinen-lehdet ovat aarreaitta sinulle, joka olet kiinnostunut Jääsken sukusi elinympäristöstä ja meistä jääskeläisistä!

Myynnissä on muutamaa vuosikertaa, muut lehdet vuodesta 1986 alkaen ovat loppuunmyytyjä.

  

Jääskeläinen 2020 20€

120-sivuinen, laadukas julkaisu sisältää runsaasti muistelmia Jääskestä talvisodan aikoihin sekä evakkomatkoista. Sisällössä on kertomuksia eri kylistä lähteneiltä henkilöiltä. Tutustu sisällysluetteloon tästä.

 

TARJOUS! Jääskeläinen 2016 20€

Jääsken pitäjän elämästä kertova 70-sivuinen, laadukas julkaisu. Hurmaavia kertomuksia ja muistelmia työnteosta Jääsken tehtailla, apteekissa ja kaupankäynnistä, Jääsken kirkon ja hautausmaiden historiaa sekä runsaasti muistelmia muiltakin elämänalueilta. Julkaisusta saa hyvin taustatietoa ajan hengestä ja tapahtumista vaikkapa omaa sukututkimusta elävöittämään. 

 

Sari Kärkäs: Kotikylä Jääskessä -kirja TARJOUS 25€ (nh.35€)

Jääsken historiaa 1600-luvulta alkaen. Kirjassa on kuvattu jääskeläistä maalaiselämää Kärkkäälän, Patjaalan, Rikkkolan ja Riikolan kylien kautta. Kirja sopii Jääskestä kiinnostuneille yleisteoksena. Tarkka kylä- ja tilahistoria on aarre näiden kylien jälkeläisille. Mukana kattava osio Martti Monnon koostamana sotavuosien vaiheista Jääskessä.

Muutamia kappaleita:

Jääskeläinen 2010 -lehti 5€
.

Tilaukset alla olevalla tilauslomakkeella tai sähköpostitse jasen.jaaski@gmail.com. Hintoihin lisätään postimaksu.