Kirjat ja julkaisut

Leena Tuovila: Menetetty, pelastettu 25€

  ​​​​​​​​​​​​​​

Jääski-juurinen Leena Tuovila sykähdyttää tuoreella romaanillaan. Kun kirjan aloittaa, sitä on vaikea laskea käsistään. Menetetty, pelastettu -romaani kertoo suomalaisista naisista kolmessa sukupolvessa, mutta ennenkaikkea se on tarina jääskeläisistä naisista, heidän perheistään ja jääskeläisten ohella koko karjalaisesta elämäntavasta ennen sotia ja niiden jälkeen.

Tarina lähtee liikkeelle Jääsken Järvenkylästä 1863, kun Maria-tyttö syntyy. Sujuvasti kirjoitettu kirja kuljettaa lukijaa Jääsken Hallikkalaan, Imatralle, Kostialaan, sotien jälkeen Tikkakoskelle ja Elimäelle -ja takaisin Jääskeen. Marin tarina on kiehtovaa luettevaa 1800-luvun loppupuolen naisen elämästä, kun lapset synnytettiin saunassa, kuolo korjasi ja hiljainen itku oli aina läsnä. Nelly-tytär puolestaan polkee Ensoon tansseihin muiden Jääsken tyttöjen kanssa. Eletään huolettomampaa 1920-lukua. 

Kirja piirtää hienosti tapahtumia niin ennen sotia kuin jälleenrakentamisen aikana naisten ja heidän perheittensä tarinoiden kautta. Menetetty, pelastettu on mukaansatempaavaa luettavaa ja sitä lukiessa mieli löytää helposti yhtymäkohtia oman suvun vaiheisiin ja Marin ja hänen tytärtensä elämänkohtaloihin on helppo samaistua.

Tällaista romaania jääskeläisten vaiheista on odotettu. Historia tulee hienosti käytyä läpi huomaamatta tarinoiden kautta. Vahva ja lämmin lukusuositus tälle upealle kirjalle ja sen tarinoille läpi vuosisatojen. 

   

Eeva-Riitta Kauttu: Isomummon lapsuus 20€

Loppuvuodesta 2019 ilmestynyt kirja kertoo yhden isomummon lapsuudesta 1930-40 -luvuilla. Elämään mahtuu huolettomia päiviä Jääskessä, rajan takaisessa Karjalassa, evakkomatkojen pelottaviakin kokemuksia, koulun aloittamista vieraassa ympäristössä ja sukulaisuuden tuomaa turvaa. Kirjaan on koottu myös paljon sen aikaisia leikkejä, lauluja, loruja ja runoja. 

Kirja voi innostaa myös muut isovanhemmat kertomaan taltioimaan oman elämänsä tarina lapsille. Jokainen tarina on kertomisen arvoinen.

  

Jääskeläinen 2020 20€ 

120-sivuinen, laadukas julkaisu sisältää runsaasti muistelmia elämänmenosta Jääskessä talvisodan aikoihin sekä evakkomatkoista. 

Jääskeläinen 2016 15€

Jääsken pitäjän elämästä kertova 70-sivuinen, laadukas julkaisu. Laaja kooste Jääsken teollisuudesta mm. Enso Gutzeitin ja Kuitu Oy:n tehtaista, apteekkitoiminnasta ja kaupankäynnistä, Jääsken kirkon ja hautausmaiden historiaa sekä runsaasti muistelmia eri elämänalueilta.

 

Sari Kärkäs: Kotikylä Jääskessä -kirja TARJOUS 25€ (nh.35€)

Jääsken historiaa 1600-luvulta alkaen. Kirjassa on kuvattu jääskeläistä maalaiselämää Kärkkäälän, Patjaalan, Rikkkolan ja Riikolan kylien kautta. Kirja sopii Jääskestä kiinnostuneille yleisteoksena. Tarkka kylä- ja tilahistoria on aarre näiden kylien jälkeläisille. Mukana kattava osio Martti Monnon koostamana sotavuosien vaiheista Jääskessä.

Tuula Ulvelin: Kuurmanranta -kirja TARJOUS 25€ (nh. 39€)

Tuula Ulvelinin toimittama Kuurmanranta-kirja on lähes 400-sivuinen kattava kuvaus Jääsken Kuurmanrannalla vuonna 1939 olleista taloista, asukkaista ja heidän jälkeläisistään.

Muutamia kappaleita:

Laila Halonen: Jääsken Järvenkylä, täälthä myö lähettii 15€

Jääskeläinen 2010 -lehti 5€
.

Tilaukset alla olevalla tilauslomakkeella tai sähköpostitse jasen.jaaski@gmail.com. Hintoihin lisätään postimaksu.