25.7. Jääski-seuralta uusi, ajankohtainen julkaisu. Jatkosodan kesä 1941 Jääskessä julkaistaan elokuussa - tapahtumista tasan 80 vuotta

25.07.2021 11:19

Kesällä 1941 käytiin Ensossa ja Jääskessä rankat takaisinvaltaustaistelut, jotka kulminoituivat Jääsken kirkon paloon ja Jääsken sillan tuhoutumiseen.

Jatkosodan syttyminen 25.6.1941 näkyi ja tuntui koko Vuoksenlaaksossa heti sodan alkuvaiheissa - ja sotaan valmistautumisena jo aiemmin. Mitä tapahtui noiden kolmen kuukauden aikana Ensossa ja Jääskessä - sitä avaa Jääski-seuran uusi julkaisu. 

Martti Monnon ja Kirsi Juuran kokoama julkaisu kertoo päivä päivältä, miten joukot ja tapahtumat etenivät Jääsken maaperällä kesä-heinä-elokuusssa 1941. Runsas kuvitus ja karttapiirrokset avaavat sodan kulkua hämmästyttävän elävänä ja tarkasti.

Julkaisu on A4-kokoinen, lähes 100-sivuinen. Julkaisu on ainutlaatuinen kooste, jossa sotatapahtumat Jääsken maaperällä ovat nyt yksien kansien välissä.

Aineistot julkaisuun on Martti Monto kerännyt eri lähteistä, muun muassa eri joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Martti Monto tunnetaan Vuoksenlaakson alueen sotahistorian "syväosaajana", jonka luentoja on kuultu mm. Imatran kaupunginmuseon luentosarjoissa ja Jääski-seuran tilaisuuksissa. Nyt luentojen anti on myös luettavissa myös Jääski-seuran julkaisemana julkaisuna.

Julkaisu esitellään Imatra-päivässä 21.8. kello 9.30 alkavassa tilaisuudessa Imatrankosken kirkon puistossa. Julkaisua on myynnissä myös Jääski-seuran teltassa kävelykatu Koskenpartaalla Imatra-päivän aikana klo 12-17.00. 

Julkaisun ennakkotilaukset tarvitaan 31.7. mennessä joko www.jaaski.fi/kauppa -verkkokaupan kautta tai sähköpostitse jasen.jaaski@gmail.com. Hinta 20€ + postituskulut.