Pitäjäyhdistysten kevätkokoontuminen

07.03.2020 10:00 - 07.03.2020 15:00 | Helsinki, Karjalatalo, Yläsali

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Tervetuloa pitäjäyhdistysten ja sen tyyppisten karjalaisten yhteisöjen kevättapaamiseen.

Tule tapaamaan muita seuratoimijoita, ohjelmassa ajankohtaiset jäsenmaksu-uudistus ja Karjalaiset kesäjuhlat ja erityisesti pitäjäyhdistysten toiminta kesäjuhlilla Finlandia-talolla. Vuosikokouksen jälkeen kuullaan kolme pitäjäyhdistyksiä, säätiöitä ja sen tyyppisiä yhteisöjä koskettavaa esitystä ajankohtaisista aiheista.
 

OHJELMA

10.00 Asiaa jäsenmaksu-uudistuksesta

Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen, KPYL:n puheenjohtaja Kirsi Juura.

11.00 Vuosikokous

noin 13.00 Kesäjuhlainfo

Mervi Piipponen Karjalan Liitosta kertoo Karjalaisten kesäjuhlien ohjelmasta ja pitäjäseurojen näyttelystä ja muusta pitäjäseuroihin liittyvistä toimenpiteistä.

Mieliala – Helsinki sodassa 1939-1945 

Tutkija Hilkka Vallisaari, Helsingin kaupunginmuseo

HAM Helsingin taidemuseo ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939‒1945 -näyttelyn Hakasalmen huvilaan. Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti. Syyskuussa 1944 Kallion sydämessä poltettiin salaisen mielialatiedustelun arkistoa. Tuhansia tavallisia suomalaisia oli edellisinä vuosina rekrytoitu raportoimaan mielialoista, huhuista ja toisinajattelusta työpaikoilla, kaupoissa, ruokaloissa, yleisissä saunoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Tiedot välitettiin sodanjohdolle antamaan kuvaa siviilien mielenmaisemista, jotka vaikuttivat rintamasotilaiden taistelukykyyn.

Mieliala - Helsinki sodassa 1939-1945 -näyttely on ollut esillä kahdessa museossa, Hakasalmen huvilassa ja HAM Helsingin taidemuseossa. Näyttelyt on kuratoinut kirjailija, FT Anna Kortelainen.

HAMin näyttely päättyy 1.3., mutta Hakasalmen huvilassa (eli Helsingin kaupunginmuseon) näyttely jatkuu kesän yli 30.8.2020 asti.

Tutkija Hilkka Vallisaari  Helsingin kaupunginmuseossa kertoo näyttelyn teemasta KPYL:n vuosikokouspäivässä.

Luovutetun Karjalan sankarihautausmaita koskeva tiedonkeruu

Pertti Suominen, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys

Pitäjäseurat päivittävät parhaillaan tietoja sankarihautausmaista www.karjalanhaudat.fi -sivustoa varten. Puheenjohtaja Pertti Suominen kertoo, miten tiedonkeruu on käynnistynyt. Samalla kuullaan keruuseen osallistuneiden kommentteja. Tilaisuudessa saa vinkkejä tietojen täydentämiseen.

Hautausmaiden hoito ja hautausmaa-sopimukset

Raija Seppänen, yliarkkitehti emerita

Luovutetun Karjalan hautausmaiden hoitoon ja hautausmaa-sopimuksiin liittyy moninaisia seikkoja, joita hautausmaita hoitavien pitäjäyhdistysten on hyvä tietää. Raija Seppänen kertoo ja neuvoo hautausmaiden hoitoo liittyvissä kysymyksissä.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikilla pitäjäyhdistystyyppisten yhdistysten jäsenillä. 

Ilmoittautumista toivotaan kahvitarjoilun takia 1.3. mennessä: riitta.wallin@phnet.fi

 

Kysyttävää?

Piipponen Mervi
kulttuurituottaja, tiedottaja (tapahtumat, koulutus, pitäjäseura- ja säätiötoiminta)

Ilmoittautumislomake