Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 48

Sortavala-seura Helsinki tarjoaa juuriaan etsiville tukea laajentamalla tietämystä Sortavalan seudun historiasta, kulttuurista, taloudesta ja luonnosta.

Viikon seura nro 48: Sortavala-seura Helsinki ry

Karjalansilta Sortavalassa.

Oletko jo tutustunut tämän viikon seuran kiinnostaviin tallenteisiin Youtubessa? Korona-aika toi kyseiselle seuralle uusia mahdollisuuksia ja käytänteitä. Koska mahdollisuutta kokoontumisiin ei ollut, seuran aktiivit tekivät tallenteita teemoista, joita he olivat suunnitelleet tapahtumiinsa. Näin syntyi Sortavala -seura Helsinki STUDIO. Videot tehtiin haastatellen vierailijoita, Sortavalan asiantuntijoita. Valmiina ovat jo videot ”Sisälähetysseura - ihmisoikeuksien esitaistelija Sortavalasta”, ”Uno Ullberg- Sortavalan arkkitehtuurin tyylitaituri”, ”I LOVE Sortavala”, ”Kuvia Sortavalasta kesältä 2021” sekä ”Sortavalan vesilentoaseman vaiheita – Kasinhäntä”. Paljon kiinnostavaa katsottavaa!

Tämä vuonna 1953 perustettu seura tarjoaa juuriaan etsiville tukea laajentamalla tietämystä Sortavalan seudun historiasta, kulttuurista, taloudesta ja luonnosta. Tämä tapahtuu aktiivisen jäsenistön avulla. Seura järjestää neljä kertaa vuodessa jäsentapaamisia, joissa kohtaavat evakot ja evakkojen lapset jälkipolvineen sekä muut aiheesta kiinnostuneet. Seuralla on esitelmiä erilaisista aiheista Sortavalan historiasta aina nykypäivään. Pitkät perinteet on myös ohjelmallisella joulujuhlalla, jota vietetään aina Karjalatalolla. Keväisin seura järjestää retken lähiseudulle. Seuran jäsenten toiveissa on, että pian olisi mahdollista jälleen organisoida jo perinteeksi tulleita juurimatkoja Sortavalaan. Ensimmäinen seuran matka tehtiin Sortavalaan heti rajan auettua 1990. Itseasiassa innostus oli tuolloin niin suurta, että silloin tehtiin heti kaksi matkaa. Koska viime aikoina matkustaminen ei ole ollut mahdollista, seura pyysi yhteistyökumppaneitaan videoimaan kesäistä kaupunkia. Näin syntyi jutun alussa mainittu I LOVE Sortavala -video.

Seuralla on vuosien varrella ollut myös paljon aktiivista julkaisu- ja viestintätoimintaa. He ovat tehneet useita julkaisuja, joihin jäsenet ovat kirjoittaneet muistojaan menetetystä kotiseudusta. Viimeisimmät ovat ”Pittää lähtii” ja ”Kot näkkyy”. Seura on myös julkaissut kalentereita, joissa on ollut erilaisia taidekuvia Sortavalan seudulta. Myös täksi jouluksi valmistuu Sortavala-aiheisia joulukortteja. Kotisivuille on koottu paljon tietoa Sortavalasta. Sieltä löytyy mm. kiinnostavia tarinoita evakkoesineistä. Käy lukemassa vaikka keinutuolin tai lypsylusikan kiinnostavat tarinat. Viestinnän osalta tärkeä kanava on myös ollut Jaakkiman Sanomat, johon seuran jäsenet ovat kirjoittaneet erilaisia artikkeleita.

Tämä 134 jäsentä käsittävä seura kuuluu Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liittoon sekä Pääkaupunkiseudun karjalaisyhteisö Pääskyyn. Seura on vuosikymmenten ajan tehnyt yhteistyötä erityisesti muiden Sortavala-seurojen kanssa osallistumalla Sortavalan suomalaisen hautausmaan kunnostustalkoisiin. Hautausmaan kartoitus- ja kunnostustyöt alkoivat heti 1990-luvun alussa, jolloin ensimmäisiä kertoja oli mahdollisuus päästä käymään kotiseuduilla Sortavalassa. Seuran perustaja- ja kunniajäsen, rovasti Alpo Hukka teki merkittävän tutkimustyön sekä Sortavalan Vanhaa suomalaista hautausmaata, että Maaseurakunnan hautausmaata koskien. Vuonna 1993 saatiin Sortavalan sankarihautausmaalle yhteistyössä Kristianstadin-Sortavala- Säätiön suunnitelman ja toteutuksen mukaan graniittinen risti, jonka vihki rovasti Alpo Hukka. Seura on suunnitellut yhteistyössä paikallisten kanssa sankarihautausmaalle infotaulua, jossa olisi kaikkien sinne haudattujen sankarivainajien nimet. Aloite tästä tuli sikäläisiltä. Kaikki on tähän liittyen valmiina, vielä ei ole vaan saatu kaupunginvaltuustolta lupaa sen pystyttämiseen. Hautausmaista on paljon tutkittua tietoa seuran nettisivuilla. Yhteydet nykysortavalalaisiin ovat muutoinkin keskeisessä roolissa. Tästä hienona esimerkkinä se, kun Sortavalan seurahuoneen perustajan jälkeläinen, seuran jäsen Matti Enestam ja puheenjohtaja Marja Lampi saivat kutsun Sortavalan seurahuoneen 80-vuotisjuhlaan. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja hauska.

Liiton suuntaan sortavalalaiset lähettävät terveisiä niin tilojen kuin videotallenteiden tuen osalta. Seura otti surullisena vastaan tiedon, että Liitto luopui osasta tiloja. Taustalla tässä Liiton päätöksessä oli tiukkeneva talous, kun korona-aikana ei ole tullut juurikaan tuloja eri tapahtumista. Videotallenteiden osalta seurasta toivotaan, että voisiko Liitto hankkia kameran ja editointiohjelman, joita seurat voisivat lainata. Kiitokset hyvästä vinkistä!

Muille seuroille sortavalalaiset lähettävät seuraavanlaisia terveisiä: ”Tallentakaa evakkojen tarinoita Karjalasta niin kauan kuin aikaa on”. Heistä olisi mukava kuulla tässä juttusarjassa vielä vaikkapa jyväskyläläisen Sortavalan pitäjäseuran sekä Sortavalan seudun sukuseurojen kuulumisia.

Tutustu myös seura kotisivuihin: https://www.karjalanliitto.fi/sortavalaseurahelsinki
Sortavala-seura Helsinki Studio Youtubessa: https://www.youtube.com/channel/UC1OhM6mFqLLdXlIS8IF0eYg

Talkoolaisia Sortavalan hautausmaalla.

Sortavala-aiheinen joulukortti seuran jäsenille vuonna 2020.

Sortavalan sankarihaudan risti.