Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 26

Suur-Jaakkimalaiset ry:n tarkoituksena on vaalia jaakkimalaisia perinteitä ja karjalaista kulttuuria.

Viikon seura nro 26: Suur-Jaakkimalaiset ry

Kalajuhlat Jaakkimassa.

Suur-Jaakkimalaiset ry on vuonna 1973 perustettu seura, jossa on tänä päivänä 147 jäsentä. Seura on elvyttänyt vanhoja perinteitä nykyaikaan ja oheinen kuva on siitä hyvänä todisteena. Jaakkiman Miklissä 1930-luvulla aloitetut, suositut kesäiset kalajuhlat ovat seuran kesän ohjelmassa myös nykyään. Juhlissa on ollut ja on edelleen keskeisessä osassa kalakeitto ja piirakat sekä erilaiset puheet, esitykset ja kilpailut.

Seura on elvyttänyt toiminnassaan myös rotinaperinnettä. Seuran kevät- ja syyskokouksessa uusille pikkujaakkimalaisille ojennetaan villasukat, piirakoita ja muita herkkuja. Seura ottaa myös vastaan lahjoituksia, joita käytetään muun muassa siihen, että yhä useammilla olisi mahdollisuus osallistua kotiseutumatkoihin vanhempien ja isovanhempien synnyinsijoille Jaakkimassa.

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia jaakkimalaisia perinteitä ja karjalaista kulttuuria. Yhdistys toimii entiseltä kotiseudultaan Jaakkimasta, Lumivaarasta ja Lahdenpohjasta kotoisin olevan väestön sekä heidän jälkeläistensä ja myötäeläjien yhdyssiteenä ja edistää entisen kotiseutunsa hyväksi tapahtuvaa toimintaa. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä toimintaympäristössään jäsenille ja asiasta kiinnostuneille suunnattuja yleisötilaisuuksia, kulttuuri-, perinne ja vapaa-ajan tilaisuuksia, sekä juhlia ja iltamia. Yhdistys kehittää ulospäin suuntautuvaa toimintaa ja pyrkii sitä kautta saamaan uusia aktiivisia toimijoita yhdistykseen.

Jaakkiman Sanomat on yksi niistä useista pitäjälehdistä, jotka ansiokkaasti jatkavat työtään. Suur-Jaakkimalaiset tukevat kyseisen lehden toimitustyötä, ollen aktiivisia lehden sisällön tuottamisessa. Seura myös kustantaa kyläkirjoja ja perinnevihkosia, koska siten halutaan vaalia perinnettä ja jättää tuleville sukupolville tietoa menneistä ajoista ja elämästä.

Suur-Jaakkimalaiset nostavat esiin tärkeän asian terveisinä Liiton suuntaan. Jaakkimaan ja Lahdenpohjaan on suorin reitti Parikkalan Syväoron rajaylityspaikan kautta, kuitenkaan sen käyttö yksityisliikenteelle ei ole vielä mahdollista. Seurasta toivotaan Liiton johdon olevan edelleen aktiivinen, että Syväoron kansainvälistäminen saadaan tehtyä suunnitelmien mukaisesti.

Seura osallistuu Suur-Jaakkima-alueen rajantakaisten pyhien paikkojen, kirkkomaiden, hautausmaiden ja muistomerkkien suojeluun yhteistyössä Karjalan Liiton ja valtiovallan kanssa. Edellä mainitun suojelutoiminnan ohella Suur-Jaakkimalaiset on muutenkin hyvin aktiivinen tekemään yhteistyötä muiden kanssa. Yhteistyökumppaneiksi on mainittu Karjalan Liiton ohella Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto, Laatokan karjalaiset yhdistykset, Pääsky ry, Jaakkima-Säätiön, Jaakkimalaisten seura ry, Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry.

Suur-Jaakkimalaiset haluavat kiittää erityisesti neljää viimeksi mainittua toimijaa hyvästä yhteistyöstä ja toivottaa kaikille pitäjä- ja sukuseuroille hyvää vuoden jatkoa ja intoa tehdä edelleen arvokasta työtä yhteisen karjalaisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Tässä juttusarjassa kyseinen seura haluaisi erityisesti kuulla jossain kohtaa Lumivaara-seura ry:n toiminnasta.

Tutustu myös seuran kotisivuihin.