Jenny Kuokkasen matkalaukku

29.01.2024 21:28

Juvalainen Jenny Kuokkanen lähti evakkoon ollessaan 12-vuotias. Hän asui perheineen Rautjärvellä. Kaikki hänen mukaan ottamansa tavarat mahtuivat yhteen matkalaukkuun. Mukaan otettiin lähinnä vaatteita ja ruokatavaraa. Kaikki muu jäi. Viimeiseksi Jenny halusi mukaansa tekemiään liinoja. Käsityöt olivat läheisen Ilmeen kylän kasvatuslaitoksen kaapissa. Reipas tyttö lähti hakemaan liinoja ja perille päästyään huomasi, että kasvatuslaitoksen talo olikin muuttunut sotilassairaalaksi. Jotta Jennyn liinat saatiin ulos kaapista, oli siirrettävä haavoittuneen sotilaan sänkyä.

Itse evakkomatkasta Jenny muistaa vain sen, että oli kuljettava metsien ja korpien läpi, joko polkua tai pientä kärrytietä pitkin kävellen. Lunta oli paljon. Mukana oli myös lehmiä mutta lehmille matka oli liian rankka ja ne jouduttiin kesken matkan ampumaan.

Perhe päätyi evakkoon Hausjärvelle Hämeeseen. Välirauhan aikaan perhe palasi takaisin kotiinsa Rautjärvelle, jossa rakennukset olivat säilyneet suhteellisen hyvin. Ilmeen kylässä oli silloin vielä yhteensä 36 taloa pystyssä. Evakkoon lähtö koitti kuitenkin pian uudelleen ja silloin perhe aavisti jo, että takaisin ei olisi enää paluuta. Yli puolet Rautjärven kunnasta jäi sodan seurauksena Venäjän puolelle. Suomen puolelle rajaa jääneet alueet yhdistettiin myöhemmin naapurikunta Simpeleeseen.

Juvalle perhe asettui vuonna 1947. Samana vuonna  perustettiin Juvan karjalaiset ry. Jenny toimi seuran pitkäaikaisena puheenjohtajana. Vuonna 1980 Juvan Partalan kartanoon perustettiin karjalaisten museo. Jennyn matkalaukku on nähtävissä karjalaisten museon näyttelyssä. Museo on auki kesäisin osoitteessa Huttulantie 1, Juva.

Teksti: Nina Repo

Jenny Kuokkasen matkalaukku. Kuva: Juvan karjalaiset ry.

Karjalan Liiton vuoden 2024 teemana ovat Karjalaiset museot ja kokoelmat. Teemavuoteen liittyen tuodaan esille lukuisia museoita, näyttelyitä ja muita kohteita, jotka esittelevät Karjalaa, sen moniulotteisuutta ja karjalaisuutta eri muodoissaan. Evakkoesineiden virtuaalinäyttely on yksi osa teemavuoden toteutusta.