Lohjan Hyrsylä on suojeltu rakennus ja matkailukohde

01.12.2023 10:00

Hyrsylän Mutka Länsi-Uudellamaalla Lohjalla on Aira Samulinin rakennuttama karjalaisen puurakennusperinteen mukaisesti rakennettu kohde. Rakennus sai tämän vuoden alkupuolella museoviraston ja ELY-keskuksen suojelumerkinnän. Hyrsylän Mutka on säätiöity ja toiminnan vetovastuu siirtyi loppusyksystä Aira Samulinin pojantytärelle Kiti Samulinille. Hyrsylän Mutka viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhlaa.

Hyrsylän Mutkan pihapiirissä on myös vanhoja, siirrettyjä rakennuksia, kuten hirsitalo 1860-luvulta ja aitta 1700-luvulta. Rakennuksissa ja pihapiirissä on esillä vanhaa esineistöä ja tietoutta karjalaisuudesta. Hyrsylän Mutkassa on vietetty paljon iloisia juhlia niin jouluisin kuin muinakin aikoina.

– Nyt kun eletään jälleen sodan vaiheita Ukrainassa, niin ymmärrän, että tämä karjalaisuus istuu minussa sitkeänä. Se on omien vanhempien kunnioittamista ja sen, mitä elämää he ovat siellä eläneet.  Samoin isovanhempien elämä, ne ovat pyhiä asioita, toteaa Aira Samulin.

Teksti: Leena Valkonen
Kuva: Matti Matikainen

Lue koko juttu Karjalan Kunnaat 4/2023 -lehdestä. Karjalan Kunnaat -jäsenlehti postitetaan kotiin kaikille Karjalan Liiton jäsenille.
Tietoa jäseneksi liittymisestä >>