Aira Samulin: Karjala aina sydämessäin

01.12.2023 08:00

Karjalasta lapsena evakkoon lähtenyt, koko Suomen rakastama tanssitaitelija ja tanssin opettaja Aira Samulin kunnioitti ja arvosti karjalaisia juuriaan niin paljon, että sisällytti osaksi elämäntyötään karjalaisen kulttuurin säilyttämisen ja sen edistämisen.

Aira Samulin, omaa sukua Suvio, syntyi Karjalassa Hyrsylän mutkassa Suojärven kylässä. Suvion suku on kotoisin Viipurista, mutta isä Viktor oli tuolloin työkomennuksella Hyrsylässä. Vahvat kokemukset Karjalasta saivat Aira Samulinin myöhemmin ideoimaan ja rakentamaan oman Hyrsylänsä Lohjalle Länsi-Uudellemaalle. Karjalaistalo Hyrsylän Mutka valmistui vuonna 1983.

– Kun oppikoulu alkoi, niin muutettiin Viipuriin, jossa käytiin muutenkin paljon. Siellä oli suuri suku ja kansainvälinen kulttuuri. Oli huvittelua ja oli rantakulttuuria. Oli Espilät, bulevardit ja Monrepos. Se oli aivan päinvastainen kuin kalevalainen Hyrsylä. Molemmista olen ammentanut omaan elämääni, kertoo Aira Samulin.

– Isä kaatui jatkosodan alussa. Sukulaiset olivat jo muuttaneet Helsinkiin, kun Viipuri oli menetetty. Oltiin Lappeenrannan ja Sunilan rajavartioston lähellä. Isä taisteli Nuijamaalla, kun löysimme hänet kaatuneena. Äidin kanssa lähdimme ottamaan selvää lottapuvut päällä ja löysimme hänet. Sitten lähdettiin Helsinkiin isä arkussa ja äiti ja me lapset mukana järjestämään hautajaisia, muistelee Aira Samulin.

Hän pohtii, miten joulut ovat olleet hyvin erilaisia tunnelmaltaan riippuen siitä, mitä aikaa ja asioita muistelee, ja mikä on ollut tilanne Suomessa.

Teksti: Leena Valkonen
Kuva: Matti Matikainen

Lue koko juttu Karjalan Kunnaat 4/2023 -lehdestä. Karjalan Kunnaat -jäsenlehti postitetaan kotiin kaikille Karjalan Liiton jäsenille.
Tietoa jäseneksi liittymisestä >>