Minne katosi Antti Järvi? – erilainen Karjala-kirja

08.11.2023 14:29

"Se mikä meille opetettiin yksinkertaisena totuutena Karjalasta, avautuu uudesta ja yllättävästä näkökulmasta", sanoo tieto­kirjallisuuden Finlandia-palkintoraati, jonka puheenjohtajana on toimi median ja viestinnän ammattilainen Paula Salovaara sekä jäseninä innovaatiojohtaja Henri Hyppönen ja Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli.

Tietokirjailija, toimittaja Antti Järvi tutki isoisoisänsä Antti Järven kohtaloa. Vanhempi Antti Järvi teki toisin kuin muut. Hän jäi luovutettuun Karjalaan, Neuvostoliittoon.

Kirjailija lähti etsimään sukulaista, joka katosi ensin rajan taakse ja sitten myös suvun muistoista. Tiedon etsintä johdatti pohdintoihin Suomen historiapolitiikasta, rajaseudusta ja yksittäisten valintojen kohtalokkaista ja pitkälle ulottuvista seurauksista.

Muisto suvun esi-isästä haalistuu, mutta häpeä pysyy ja kantaa yli sukupolvien. 

Antti Järvi kilpailee palkinnosta viiden muun ehdokkaan kanssa. Tieto-Finlandian voittajan valitsee lastenkirjailija Linda Liukas. Voittaja saa 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.