Ravintola Elite sai asiakkaita ja ideoita Taiteilijakoti Lallukasta

18.10.2023 19:30

Helsingin Töölössä sijaitsevassa ravintola Elitessä heti ovella odottaa yllätys Viipurista. Rappujen juuressa tervehtii Yrjö Liipolan tekemän pronssisen Metsänpoika-patsaan pienoismalli.

Ei ihmeellinen sattuma, sillä samassa korttelissa sijjaitsee Juho ja Maria Lallukan Taiteilijakoti: vuonna 1933 valmistunut kuva-, näyttämö- ja säveltaiteilijoille tarkoitettu asuin- ja ateljeerakennus.

Elite on ollut taiteilijoiden toinen olohuone jo vuosikymmenet. Asiakkuuksien lisäksi he ovat tuoneet taloon ideoita.

Yksi pitkään varjeltu salaisuus on ollut Angerkoski-drinkki. Tänä kesänä siitä tehtiin julkinen. Aiemmin paukkua myytiin nk. ohi listan.

Näyttelijä Siiri Angerkoski vei Vesa-Matti Loirin ensimmäistä kertaa Eliteen illalliselle 1960-luvun lopulla, jolloin Vesku oli vielä nuori näyttelijänalku. Tuo ilta venyi Siirin piikkiin pitkäksi, ja sen aikana tutustuttiin myöhemmin Angerkoski-nimen saaneeseen drinkkiin, josta on monta legendaa.

Se on reilu annos konjakkia, joka nautitaan sitruunan, hienon kahvijauheen ja tomusokerin kera. Angerkoski oli oppinut sen Viipurissa.

Sittemmin Veskun tapa opettaa niiden nauttimista oli ikimuistettava, sillä sormien välistä tippui kahvijauhetta ja tomusokeria pitkin poikin.

– Työmme jäljet näkyivät kyllä toisinaan Elitenkin pöytäliinoilla, kertoi julkistamistilaisuudessa Loirin ystävä, pianotaiteilija Lenni-Kalle Taipale ja neuvoi rohkeasti pyytämään Eliten henkilökuntaa opastamaan oikeaoppinen tapa Angerkoskien nauttimiseen.

Porissa 1921 uransa aloittanut Siiri (tyttönimeltään Palmu) sai kiinnityksen Viipurin Työväen Teatteriin syksyllä 1926. Viipuri oli tuolloin arvostettu teatterikaupunki, kansainvälinen – mannermainen karjalainen. Siellä Siiri kohtasi ensimmäisen kerran Kaarlo Angerkosken. Tulevan avioparin ensimmäinen yhteinen näytelmä oli Häitten jälkeen, joka tuli ensi-iltaan 25. elokuuta 1926.

Miehen lisäksi Siirin matkaan Viipurista tarttui siis tämä erikoinen drinkki.