He ovat Tiina Torkkeli ja Jaana Bombin – tapaat heidät Salmelassa 2024

25.10.2023 12:45

– Tässä olemme iloisissa tunnelmissa ennen seminaarin alkua: Kännykkän räppäsy. Muuta yhteistä kuvaa meistä ei vielä ole. Jaana asuu Keski-Suomessa, itse asun Hyvinkäällä, joten välimatkaa on. Olemme vastikään tutustuneet ja Viipurin Taiteilijaseura toi meidät yhteen. Olemme iloisia siitä, kertoo kuvanveistäjä Tiina Torkkeli.

Hän ja kuvanveistäjä Jaana Bombin (oik.) ovat ensi kesänä esillä itsenäisinä taiteilijoina Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjussa.  

Kuva on otettu Karjala Liiton Kuvataide-seminaarissa 14.10., jolloin Viipurin Taiteilijaseuran Torkkeli ja Bombin kertoivat teoksistaan. Seminaarissa kuultiin myös Lappeenrannan taidemuseon amanuenssin Sinikka Myyrän luento Viipurin Taiteenystävien teoskokoelmista.

Hyvinkäällä 1969 syntynyt Tiina Torkkeli valmistui 1992 Svenska Konstskolan i Nykarlebystä. Lisäksi hän on käynyt pronssivalun jatkokoulutuksen 1993, jatkoharjoittelua alaan liittyen valimolla ja muiden veistäjien opissa sekä harjoittanut lasinsulatusta. Torkkeli työskentelee vaihtelevien veistosmateriaalien kanssa, myös perinteisten. Teoksen aihe sanelee ilmaisumuodon ja materiaalin.

Kajaanissa 1965 syntynyt Jaana Bombin on asunut ja työskennellyt Lapissa sekä Kainuussa ja vuodesta 2008 lähtien Viitasaarella Keski- Suomessa. Hän on opiskellut Lapin Taidekoulussa 1989-92), jonka jälkeen jatkanut kivenveiston opintoja Tervolan Käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa 1992-93. Bombin on kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija. Hänen veistomateriaalinsa on suomalainen graniitti. Pelkistetyissä teoksissa toistuu vahva yhteys luontoon sekä universaaliin mytologiaan. Kaiverrukset teoksissa ovat Bombinin ilmaisulle ominaisia.

Lisätietoja: 

Tiina Torkkeli Kuvataitelijamatrikkelissa

Jaana Bombinin kotisivut