Värikkään teollisuuspatruunan Juuso Waldenin toiminta Karjalassa nousi esiin tietokirjailijan blogissa

21.09.2023 13:48

Urheilumies - kyllä.

Viimeinen patruuna - kyllä.

Monelle tuttu, mutta myös tuntematon.

Tietokirjailija Kalle Virtapohja löysi Juuso Waldenin toiminnasta Karjalasssa uutta tietoa. Samalla Virtapohja hurahti Antreaan. Hän pitää yllä Aamulenkki -nimistä blogia.

Virtapohja kirjoitti kesän 2023 aikana kolme blogitekstiä Antreasta. Yksi teksteistä kertoo Kuukaupin sillan ja lossin tragedioista.

- Olen itsekin vähän yllättynyt, että näitä tuli useampikin, hän sanoo Karjala-lehdelle.

Juuso Waldenin toimet jatkosodassa ja sitä, miten hän laittoi Karjalassa pyörät pyörimään, harvempi tietää.

Hänestä oli tullut talvisodan jälkeen Yhtyneet Paperitehtaat Osakeyhtiön toimitusjohtaja, kun hänen isäänsä kenraaliluutnantti Rudolf Waldenia tarvittiin ministeritehtäviin. 

Jatkosodan alettua, elokuun alussa 1941, perustettiin Päämajan sotilashallinto-osastolle kauppa- ja teollisuustoimisto, jonka johtoon nimettiin Enso Gutzeitin Enson tehtaan entinen johtaja kapteeni Ilmari Tamminen ja hänen avukseen toimistoupseerit ekonomi Juuso Walden ja ekonomi Erkki Roiha. Toimistoon liittyi myös sotilasvirkailija Väinö Voipio, joka oli siihen aikaan Keskon lakimies.

Waldenin elämäkerrassa (Readme 2021) Virtapohja kertoo, että Imatralla toimineen toimiston tehtäviin kuului 1) arvioida takaisinvallatulla alueella olleiden liikenne- ja teollisuuslaitosten kunto ja niiden uudelleen käynnistäminen, 2) käsitellä kaikkien takaisinvallatulle alueelle uudelleen perustettavien liike- ja teollisuuslaitosten siirtymistä koskevat kysymykset, 3) valvoa takaisinvallatulta alueelta saadun teollisuustarkoituksiin soveltuneen sotasaalismateriaalin keräämistä, varastoimista ja jakamista, ja 4) ohjata saatavissa olleen voiman, työvoiman ja materiaalin jakamista eri teollisuuslaitosten kesken niiden kiireellisyys- ja tärkeysjärjestys huomioiden.

Syksyn kuluessa toimiston vastuita lisättiin sähkölaitosasioilla. Marraskuussa Tamminen siirtyi reserviin ja Juuso Waldenista tuli toimiston päällikkö.

Juuso itse toimi lyhyen aikaa myös Karhumäessä Piikki-rykmentin eli JR25:n talousupseerina ja huoltopäällikön sijaisena.

Hän tiesi liiankin hyvin, että sotatilan vallitessa tapahtui onnettomuuksia. Hänen pikkuveljensä Rudolf Rudi Walden oli kuollut tapaturmaisesti matkustaessaan rintamalta lomalle syksyllä 1941.

Kesäkuussa 1944 Juuso Walden menetti toisenkin veljensä. Veljessarjan nuorin Lauri Walden taisteli Siiranmäessä komppanianpäällikkönä. Hän kaatui taistelun tiimellyksessä, eikä hänen ruumistaan koskaan löydetty.

Lue lisää TÄÄLTÄ.