Suojärven evakoilta elämänmakuisia muistelmia

20.07.2023 13:36

Sotien 1939–45 Nurmeksen perinnetoimikunta on suorittanut sotaperinteen keruuta ja julkaisua vuodesta 2019 lähtien. Nurmeksen kaupungin youtube-kanavalla on nyt julkaistu videoita, jotka käsittelevät Suojärven evakoita. 

Aiemmin julkaistujen yhdentoista henkilön kertomuksia on ladattu yhteensä yli 46 000 kertaa. Nyt ääneen pääsevät valtimolaiset Suojärven evakot Helli Nevalainen ja Paavo Harakka

Vuonna 1932 syntynyt Helli Nevalainen on yksi Valtimon viimeisistä rintamaveteraaneista. Nevalainen koki evakkoon lähdön ja kodin menetyksen kaksi kertaa. Kotiseudun jättäminen ei tuntunut Nevalaisesta hyvältä, mutta kiitollisuudella hän muistaa hyvän huolenpidon evakkopaikoissa Savossa ja Pohjanmaalla. Veteraanitunnuksen Nevalainen ansaitsi osallistuttuaan karjan kuljetukseen Suojärveltä Pohjois-Savoon kesällä 1944, vain 12-vuotiaana. Nevalaisen haastattelu on tehty maaliskuussa 2023.

HAASTATTELUN NÄET TÄMÄN LINKIN TAKAA

Ylihärmässä vuonna 1941 syntyi Paavo Harakka hänen perheensä ollessa siellä evakossa Suojärveltä talvisodan ja välirauhan aikana. Suomalaisten valloitettua Suojärvi ja muut talvisodan jälkeen menetetyt alueet takaisin jatkosodassa, palasi Harakan perhe kotiseudulleen. Paluu jäi väliaikaiseksi ja evakossa syntynyt Paavo joutui kokemaan myös evakkoon lähdön kesällä 1944.

Paavo Harakan kokemukset on taltioitu huhtikuussa 2022, jolloin hän luennoi aiheesta Nurmeksen Kirkkokadun koulun sotahistoria -kurssin oppilaille. Harakka oli myös itse haastattelemassa Helli Nevalaista. Kirkkokadun koulun 9.luokan oppilas Tatu Tervo osallistui Paavo Harakan luentovideon editointiin ja suunnitteluun.

HAASTATTELUN NÄET TÄMÄN LINKIN TAKAA

Teksti ja videot: Mikko Rautiainen

Sotien 1939–45 perinnetoimikunnan pj.