Vain 35 suomalaismatkaajaa on käännytetty Venäjän rajalta

28.06.2023 14:00

Suomalaisten matkojen tyssäämistä Venäjän rajalle on liioiteltu julkisuudessa. Näin kertoo Karjala-lehden haastattelema mies, joka matkustaa edelleen sukulaistensa luo rajanatakaiseen Karjalaan. Hänen mukaansa uutta on vain se, että nyt kysellään suullisesti matkan tarkoitusta – aivan kuten Suomeen tulijoilta Schengen-rajalla.  Mies jututti kolmea eritasoista rajanviranomidsta Venäjän puolella ja he eivät olleet kuulleet suomalaisiiin kohdistuneista uusista pakotteista.

Miehen kertomuksen vahvistaa Karjala-lehdelle Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari.

Hänen mukaansa toukokuussa Kaakkois-Suomen rajavartioston tietoon tuli matkustajien itse kertomana noin 35 tapausta, jossa suomalainen matkailija ei päässyt viisuminsa johdosta matkustamaan Venäjälle.

– Tapaukset tulevat rajavartioston tietoon matkustajien itse kertomana, koska kyse on Venäjän puolella tapahtuvasta tarkastuksesta.

– Matkustajien itse kertoman mukaan pääasiassa on ollut kyse siitä, että viisumi ei ole ollut kelvollinen ilmoitettuun matkan tarkoitukseen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston tietoon ei ole tullut vastaavia tapauksia kesäkuussa.

Vielä toukokuussa monia media ilakoitsi, että Venäjä näyttää laittaneen pisteen suomalaisten tankkausmatkoille Venäjän suuntaan.

1.6.2023 jälkeen ei suomalaisella liikennevakuutuksella ole voinut matkustaa Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Paikalliset yhtiöt myyvät vakuutuksia, mutta niiden kattavuus on epäselvä. Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Venäjälle.

Lukijan kuva viipurilaisen marketin pihasta toukokuussa.