Ajankohtaista

Merkkejä ansioituneille

Lue lisää

Karjalan Liiton kuntoralli

Lue lisää

Nykykarjalaisuus kiinnostaa ja identiteetti elää vahvana

18.01.2021 16:13

Karjalan Liitto, Suojärven pitäjäseura ja PKO tekevät karjalaisuuden tapahtumataloa

–  Omat juuret, identiteetti ja suku kiinnostavat ihmisiä iästä riippumatta. Tarve on korostunut poikkeusolojen keskellä, kun matkustamista ja tapahtumia on rajoitettu. Karjalan Liitto tarjoaa puitteet, kun omat juuret, identiteetti ja suku kiinnostavat. Karjalainen identiteetti elää tänä päivänä erittäin vahvana, mistä kertoo esimerkiksi Liiton noin 360 jäsenseuran poikkeusoloissa uusia muotoja löytänyt aktiivinen toiminta ympäri Suomen, Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn sanoo.

Karjalan Liitto, Suojärven pitäjäseura ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) ovat koonneet Nurmekseen Bomban talolle kattavan kokonaisuuden karjalaisia tapahtumia koko tälle vuodelle.

– Bomban alueen kehittämisessä kunnianhimoinen tavoitteemme on tehdä Bombasta ympärivuotinen karjalaisuuden tapahtumatalo. Bomban alueen kehittäminen on osa PKO:n Pielisen altaan -strategiaa, jonka mukaan luomme Bomba–Koli–Joensuu-alueesta Itä-Suomen houkuttelevimman matkailukohteen, teemme alueesta Suomeen saapuvien ulkomaalaisten matkailijoiden suosikkikohteen Lapin rinnalle sekä tuplaamme majoitusvuorokaudet, PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen sanoo.

Kannisen mukaan Bomban talon tämän vuoden tarjonta on nykykarjalaista luksusta, mikä tarkoittaa modernien kulttuurielämysten, pohjoiskarjalaisten ja karjalaisten perinteiden, alueen jylhän luonnon sekä laadukkaiden hotelli-, ravintola- ja hyvinvointipalveluiden yhdistelmää.

– 1978 avattu Bomban talo on perustettu karjalaisen kulttuurin vaalimiseksi. Kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bombaa ja Bomban taloa ja operoiva PKO tarjoaa yhteistyölle puitteet sekä mm. markkinointiapua. Karjalaisten sisältöjen luomisessa paras tietämys on Karjalan Liitolla ja Suojärven pitäjäseuralla, Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtaja Sanna Tenhunen sanoo.

– Yhteistyön myötä Karjalan Liitto palaa juurilleen: olimme yksi Bomban talon rakennuttajista ja mukana toiminnassa vuoteen 2001 asti. Nyt pääsemme jälleen esittelemään karjalaisuuden eri puolia tässä ainutlaatuisessa ympäristössä. Jotta mahdollisimman moni voi tutustua karjalaisuuteen, näyttelymme ovat yleisölle maksuttomia. Näillä toimilla haluamme vahvistaa alueellista läsnäoloamme Pohjois-Karjalassa, Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn sanoo.

Karjalan Liiton ja Suojärven Pitäjäseuran tapahtumat Bomban talolla vuonna 2021:
- Toivo Talven Kalevalan laulumailta -näyttely avataan helmikuussa. Näyttelyssä 36 etsausta käsittelevä taidegrafiikkasarja, jossa henkilö- ja maisemakuvia Raja-karjalasta. Järjestäjä Suojärven Pitäjäseura.
- Feresi-kurssi 13.-14.2.2021, järjestäjänä Suojärven Pitäjäseura.
-Talvilomaviikolla (10) maksuttomia lukuhetkiä lapsille karjalan kielellä, Suojärven Pitäjäseura.
- Pääsiäisen tarina karjalaisuuden näkökulmasta ja lasten lukuhetki karjalan kielellä, järjestäjä Suojärven Pitäjäseura
- Lahja Martikaisen käspaikkakurssi Bomban talolla 5.–6.4., järjestäjä Suojärven Pitäjäseura
- Karjalan Liiton Evakkotie-näyttely 12.6.–5.8., samaan aikaan näyttelyt:
                             * Juuret -valokuvanäyttely, Raija Kokkola, Kalevanhovi
                             * Sinikka Häyrinen, näyttely Bomban torilla kahvilan 2krs.                         
- Karelia-puhallinorkesterin konsertit 12.6. Bomban kesäteatterin lava, järjestäjä Karjalan Liitto
- Karjalan kielen kurssi 28.6.–2.7., järjestäjä Karjalan Liitto
- Geni-sukututkimus kurssi  Reijo Savola 13.8.2021 klo 9-13 järjestäjä Suojärven pitäjäseura
- Kulttuuriviikolla 47, pe 26.11–su 28.11. Karjalan kielen jatkokurssi, Karjalan Liitto.

Lisätietoja: PKO, matkailu- ja myyntijohtaja Tiina Kanninen, p. 050 440 3385
Karjalan Liitto, puheenjohtaja Outi Örn, p. 050 304 1444