Männää Lopottii! on Vuoden karjalainen pitäjä- ja kyläkirja

17.11.2018 14:10

Karjalan Liiton vuosittaisen pitäjä- ja kyläkirjakilpailun voittaja on Männää Lopottii! Teos kertoo luovutetussa Karjalassa sijainneesta Lahdenpohjan kauppalasta. Pitäjä- ja kyläkirjakisaan osallistui yhdeksän teosta, joista voittajan valitsi Karjalan Liiton hallituksen jäsen Kirsi Mononen.

- Männää Lopottii! on valintani, koska kirja vei mukanaan jo ensimmäiseltä sivulta. Lahdenpohja on minulle vieras paikkakunta, mutta asiat on kirjoitettu niin mielenkiintoisesti, että kirja touhukkaista karjalaisista piti lukea siltä istumalta, kuvailee Kirsi Mononen.

Kirjan on toimittanut Helena Kujala. Hän kertoo, että Lahdenpohjan kauppala syntyi siihen kohtaan Jaakkimaa, missä enin osa pitäjän kauppapuodeista yli sata vuotta sitten sijaitsi. Lopottiin lähdettiin, kun tarvittiin suolaa tai lamppuöljyä, tai kun tuli kiireellistä asiaa apteekkiin. Kauppalaksi tulon jälkeen nousi Laatokan rantaan se tärkein, vaneritehdas. Pieniä yrityksiä syntyi solkenaan ja paikkakuntaa siunattiin vielä keskikoulun jatkeeksi perustetulla lukiolla.

Männää Lopottii! -kirjassa kerrotaan Lahdenpohjan kauppalan perustamisen kiemuroista, vilkkaista markkinoista tivoleineen, varuskunnista, kauppalan vaikuttajista, kunnallispolitiikasta ja yrityselämästä, kirkosta ja kouluista, kauppiaista, kalastajista, laiva- ja muusta liikenteestä sekä matkailusta. Lisäksi palokunnasta, postista, puhelujen välityksestä, sanomalehdestä ja Karjalan radasta, nuorisoseurasta, työväen yhdistyksestä, teatterista ja niin edelleen.

- Kirja kuvaa kauppalan elämää, yrityksiä, yhdistyksiä, teatteria ym., ja niissä vaikuttaneita ihmisiä elävästi. Teoksessa historia, faktat ja muistelut lomittuvat sopivasti, tieto- ja muisteluikkunat tekevät lukemisen helpoksi. Lisäksi teksti on jouhevaa ja taitto on selkeä, ja kirjassa on runsaasti valokuvia, kertoo Kirsi Mononen.

Karjalaisen pitäjä- ja kyläkirjakisan osallistuvien taso oli korkea.

- Voin suositella jokaista kirjaa. Kirjoissa on valtava määrä uutta tietoa, paljon tunnetta, pysäyttäviä muistelmia. Ne ovat kertomuksia selviytymisestä ja erilaisuudesta sekä siitä, kuinka muistot saavat usein hopeareunat. Niissä on monipuolista paikallishistoriaa - vaikka muistot ja kokemukset ovat meidän omia, henkilökohtaisia ja karjalaisten heimoa koskettavia, on niillä myös laajempi merkitys. Kirjoissa kerrotaan historiasta, joka on vaikuttanut kaikkien suomalaisten elämään.

Katso tarkemmin kilpailuun osallistuneet teokset tästä pdf-tiedostosta.


Männää Lopottii! Lahdenpohjan kauppalan kirja


Toimittanut Helena Kujala.
Työryhmä: Tea Itkonen, Sanelma Emelius-Äimä, Matti Haro, Kiti Hartikainen, Börje Häyrynen, Päivi Luukko-Salmela, Tanja Ålander-Pajula, Siiri Liukkonen.
Julkaisija: Suur-Jaakkimalaiset ry

Vuoden karjalainen pitäjä- ja kyläkirjakisan voittajan julkistamisitilaisuus on lauantaina 17.11.2018 klo 13.30 alkaen Karjalatalolla Helsingissä Karjalaisilla suku- ja pitäjämarkkinoilla. Kirjan julkistaa Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen. Tervetuloa!

Karjalan Liitto ry
Karjalatalo, Käpylänkuja 1, 00610 Helsinki
p. 09 7288 170, toimisto@karjalanliitto.fi