Loimolan Voima ja Dantchev:Domain jaetulla ensimmäisellä sijalla Vuoden 2020 kansanmusiikkilevy -kilpailussa

24.02.2021 18:10

Karjalan Liitto onnittelee Loimolan Voimaa ja Dantchev:Domainia Vuoden 2020 kansanmusiikkilevy -voitosta! Onnea myös Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten puheenjohtajalle ja ohjaajalle Rami Melingille Vuoden Tanssiteko 2020 -palkinnosta.

Karjalankielisen Loimolan Voiman ensialbumi Ruttomužikan kyynäl (suom. Kiivaan miehen kyynel) ja Dantchev:Domainin Say it -levy voittivat tasapistein ensimmäisen palkinnon Vuoden 2020 kansanmusiikkilevy -kilpailussa. Tunnustuksen myönsivät 20.2.2021 Kansanmusiikki-lehti ja Kansanmusiikin ja kansantanssin Edistämiskeskus. Vuoden 2020 Kansanmusiikkilevy valittiin yleisöäänten ja ammattilaisraadin pisteiden perusteella.

Karjalankielinen Loimolan Voima

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia tekevä yhtye, jonka muodostavat juuriltaan suistamolaiset veljekset, Tuusulassa asuva Mika Saatsi ja Jyväskylässä vaikuttava Niko Saatsi. Yhtyeen debyyttialbumi pitää sisällään 10 uutta kappaletta, jotka on säveltänyt Mika Saatsi, sanoittanut Niko Saatsi ja sovittaneet Ilkka Hämäläinen ja Mika Saatsi. Levyn tuotannosta vastaavat järvenpääläinen Ilkka Hämäläinen ja Loimola Lo-fi Oy.

Kotoperäinen karjalan kieli on yksi Suomen uhanalaisista aarteista. Loimolan Voima haluaa tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme musiikin keinoin. Pandemiavuodesta huolimatta yhtye toteutti 11 konsertin mittaisen levynjulkaisukiertueen eri puolille Suomea Bomba-talolta Helsinkiin ja Valamon luostarista Tampereen Telakalle. Uuden karjalankielisen musiikin lipunkantajana Loimolan Voima onkin elävä todiste siitä, ettei karjalaisuus ole kuollut, vaan että se elää aikaansa seuraten ja jatkuvasti uudistuen myös nykyajassa. Loimolan Voima haluaa omistaa palkinnon kaikille evakoille ja evakkojen jälkeläisille eri puolilla Suomea.

Laulaja-säveltäjä Anna Dantchev

Dantchev:Domainin Anna Dantchev. Kuva Maarit Kytöharju.

DANTCHEV:DOMAIN on suomalais-bulgarialaisen laulajan ja säveltäjän Anna Dantchevin luotsaama yhtye, jonka tavaramerkkejä ovat vahvat elokuvalliset melodiat ja bulgarialaiset rytmit.

DANTCHEV:DOMAIN yhdistää melodiat universaaleihin elämäntarinoihin, ja osaksi suomalaista monimuotoista kulttuuria. Say It -albumin kantavana teemana on tasapainon ja harmonian etsiminen sekä löytäminen. Musiikillaan Dantchev nostaa esille myös suomalais-bulgarialaista identiteettiä. Musiikkiinsa Anna Dantchev ammentaa vaikutteita myös karjalaisuudesta, sillä hänen suomalaiset juurensa juontavat Karjalaan.
DANTCHEV:DOMAIN: Anna Dantchev (laulu, tupan-rumpu), Erno Haukkala (pasuuna, sousafoni), Kenneth Ojutkangas (kitara, tuuba), Antti-Pekka Rissanen (rummut), João Luís (vibrafoni, perkussiot).

Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten ohjaajan Rami Melingin FolkJam-tunnit on Vuoden Tanssiteko 2020

Pääkaupungin Karjalaiset Nuoret ry:n puheenjohtaja ja ohjaaja Rami Meling on vetänyt virtuaalisia FolkJam-tunteja korona-aikana. Tämä on esimerkki siitä, että tanssia voi harrastaa poikkeusaikanakin. FolkJam-tunnit ovat olleet kaikille avoimia ja niihin on parhaimmillaan osallistunut yli 100 tanssijaa kerrallaan.