Tiedote / Kalevalalle Euroopan kulttuuriperintötunnus

11.04.2024 14:00

Tiedote. Julkaistu: 11.04.2024
Euroopan komission Suomen-edustusto

Komissio on myöntänyt Euroopan kulttuuriperintötunnuksen seitsemälle kohteelle. Yksi tunnuksen saajista on Kalevala. Laaja suomalainen yhteistyöverkosto haki Euroopan kulttuuriperintötunnusta Kalevalalle elävänä eeposperinteenä. Hakemuksen ytimessä oli eurooppalaisille nuorille suunnattu Eeppinen kaleidoskooppi -hanke, joka korostaa kulttuuriperinnön elämistä ja muuntumista ajallisesti ja paikallisesti. 

Euroopan kulttuuriperintötunnus voidaan myöntää muistomerkeille, luonnon- tai kaupunkikohteille mutta myös kulttuuriesineille, tavaroille ja aineettomalle perinnölle. Euroopan kulttuuriperintötunnuksia on myönnetty vuodesta 2013 lähtien. Kohteiden valinnassa kiinnitetään huomiota niiden symboliseen arvoon ja rooliin Euroopan historiassa sekä siihen, millaista toimintaa ne tarjoavat. Euroopan kulttuuriperintökohteet tuovat Euroopan unionin ja sen kansalaiset lähemmäs toisiaan. Suomen ensimmäinen Euroopan kulttuuriperintötunnus myönnettiin vuonna 2022 Jyväskylän Seminaarinmäelle ja tasa-arvoiselle koulutukselle.

Lue lisää englanninkielisestä tiedotteesta: https://culture.ec.europa.eu/news/seven-new-sites-receive-the-european-heritage-label-across-europe

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu