Kaikille avoin Oodi Karjalalle -tapahtuma juhlistaa karjalaista kulttuuria

22.05.2023 11:00

TIEDOTE
29.5.2023
JULKAISUVAPAA

Kaikille avoin Oodi Karjalalle -tapahtuma juhlistaa karjalaista kulttuuria

Karjalainen Nuorisoliitto, Karjalan Liitto, Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävät kumppaneineen järjestävät yhdessä karjalaisen kulttuurin superpäivän Helsingin keskustakirjasto Oodissa lauantaina 10.6.2023 klo 11–16.

Tapahtuman avaavat kello 11.00 kirjasto Oodin Maijansalissa Karjalaisen Nuorisoliiton puheenjohtaja Outi Mulari ja Karjalan Liiton varapuheenjohtaja Outi Örn. Viipurin Lauluveikot musisoivat.

Avauksen jälkeen ohjelmassa on Karjalainen kirjallisuusseminaari, jota juontaa FM Terhi Pietiläinen. Kirjailija Katja Tikka kertoo kirjoittamastaan Karjalan Liiton uudesta Politiikkaa ja piirakkaterapiaa -historiateoksesta. Tietokirjailija Helena Kujala esittelee Tekla Hultinista kirjoittamaansa kirjaa. Tekla Hultin (1864–1943) oli suomalainen naisasianainen ja poliitikko. Tietokirjailija Mikko Porvali luennoi kirjailijan taustatyöstä Viipurissa ja Viipurin poliisin työmenetelmistä. Kirjallisuusseminaari kestää noin kello 13.00 saakka.

Kello 13.15–14.15 Maijansalissa esitetään Sortavala-elokuva.

Ohjelma Maijansalissa jatkuu kello 14.30–15.15 paneelikeskustelulla, jonka keskusteluaiheet yhteen liittävänä teemana on Karjalaisuus rajalla. Paneelikeskustelussa pohditaan sekä fyysisiä että henkisiä karjalaisuuden rajoja. Keskustelussa puhutaan myös hybridivaikuttamisesta ja Ukrainan sodan heijastumisesta karjalaisuuteen. Keskustelijoina ovat Ira Vihreälehto Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seurasta, muotisuunnittelija Justus Kantakoski ja tietokirjailija Mikko Porvali. Paneelikeskustelua vetää päätoimittaja Anni Valtonen.

Kirjallisuuseminaarin ja paneelikeskustelun lisäksi Oodin ryhmätila 7:ssä on lapsille suunnattu Karjalainen satunurkka. Karjalankieliset satutunnit alkavat klo 11.30, 12.30 ja 13.30. Karjalankielisten satujen lukijoina ovat Maura Häkki, Reeta Suvanto, Aino Pentikäinen, Sara Valta ja Milla Tynnyrinen. Satuja lukee karjalan murteella myös Eevaliisa Kurki.

Kielen ohella ruoka- ja kansantanssikulttuuri ovat tärkeä osa karjalaista kulttuuria. Oodin koekeittiössä ja sen vieressä sijaitsevassa ryhmätila 8:ssa on työnäytöksiä ja yleistietoa karjalaisista perinnepiirakoista koko tapahtuman ajan. Tarjolla on maistiaisia. Kansantanssiesityksiä voi seurata kello 12.00–14.00 välisenä aikana Kansalaistorilla. Lisäksi ohjelmassa on huutokatrilli-yhteistanssi, johon kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Askeleita ei tarvitse osata etukäteen. Sukututkijan tapaamispaikka sijaitsee Oodin aulassa. Karjalaiset seurat esittelevät aulassa toimintaansa. Livekuvittaja Päivi Sillanpää tuo tapahtumaan oman, visuaalisen tuulahduksensa.

Tapahtuma sopii koko perheelle. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa karjalaisuuden superpäivään!

Järjestäjinä: Karjalainen Nuorisoliitto, Karjalan Liitto, Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävät kumppaneineen.

Lisätiedot: Marianne Valola, marianne.valola@karjalainennuorisoliitto.fi, p. 040 586 4240 tai
Mervi Piipponen, mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 40 583 9295.