Monipuolinen karjalaisuus esittäytyi Kouvolassa

17.06.2018 18:00

70:nnet Karjalaiset kesäjuhlat® Kouvolassa 15.-17.6.2018

Monipuolinen karjalaisuus esittäytyi

Karjalaiset kesäjuhlat® järjestettiin vanhalla Viipurin läänin maaperällä Kouvolassa. Kolmen päivän aikana oli nelisenkymmentä eri tapahtumaa.

Karjalaisten kesäjuhlien kävijöistä monet ovat siirtokarjalaisten jälkipolvia, joita omat juuret, karjalainen perinne ja historia kiinnostavat. Vuosittain Karjalan Liittoon liittyy noin 2000 uutta jäsentä. Liittoon kuuluu noin 400 jäsenyhteisöä. Nyt jo 70. kerran järjestettyjen Karjalaisten kesäjuhlien monipuolinen ohjelma kiinnosti yleisöä.

Karjalaisten kesäjuhlien seminaareissa käsiteltiin Viipurin lääniä, Kymenlaaksoa, Karjalaa sekä Suomen ja Venäjän raja-aluetta. Uusia tutkimustuloksia toivat esille FT Virpi Kaisto ja professori Juanjo Galan liittyen elämään Suomen ja Venäjän rajalla ja rajan maisemaan. Karjalan Liiton vuositeema on Karjalan luonto ja ympäristö. Tähän teemaan liittyen käsiteltiin muun muassa Aalto-yliopiston tutkimusta siitä, miten valtioiden raja ja äkilliset muutokset ovat vaikuttaneet maisemakuvaan ja taloudellisiin olosuhteisiin.

Kesäjuhlien avajaisissa puhui Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola. Hän painotti, että karjalaisilla on ollut merkittävä rooli Kymenlaakson asutuksessa ja alueen yritystoiminnassa. Karjalan Liiton liittovaltuuston puheenjohtaja, ministeri Matti Puhakka korosti karjalaisten yhteisöllisyyttä.

- Kannetaan karjalaislippuja ylpeänä jatkossakin, jotta yhteisömme elinvoima säilyy.

Kesäjuhlien päiväjuhlassa puhui Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.  
- Karjalainen vilkkaus ja myönteisyys voisi olla vaikka vientituote. Sen verran tehokkaasti se on vaikuttanut elämänmenoon kaikkialla Suomessa.
Mitä karjalaisilla voisi olla annettavaa valtaville kansainvälisille ongelmille, pakolaisuudelle ja ilmastonmuutoksesta johtuvalle kansainvaellukselle.
- Itsetuntoisina ja omiin kykyihin luottavina, voimme sanoa suoraan, että paljonkin. Me tiedämme, mitä on, kun joutuu lähtemään kotoaan ilman omaa syytään. Me tiedämme, ettei elämänuskostaan ja ilostaan kannata koskaan päästää irti. Ja me tiedämme, miltä tuntuu, kun joutuu totuttautumaan, sopeutumaan ja kotoutumaan uuteen elämään. Ja me tiedämme, että siitä selviää ja että elämä jatkuu sen jälkeenkin. Jopa hyvänä ja täysipainoisena.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka toi Kouvolan kaupungin tervehdyksen juhlaväelle.

Karjalan Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Hakanen pohti puheenvuorossaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen muun muassa Karjalan matkailuun.
- Matkailu luovutetun Karjalan alueella on tärkeä osa Karjalan kulttuurin ylläpitoa ja suhteet paikalliseen väestöön sekä viranomaisiin ovat siinä tärkeässä asemassa. On hyvä olla tietoinen siitä, että tämän kaltainen arvopohjainen kulttuuriyhteistyö toimii suuremmassa kontekstissa, osana tärkeitä valtion välisiä suhteita sekä toimivaa ulkopolitiikkaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä lähettivät tervehdyksen karjalaiselle juhlaväelle Karjalaisten kesäjuhlien päiväjuhlaan.

Kesäjuhlien näyttävä juhlakulkue lippuineen kokosi väkeä katujen varsille. Aurinkoisessa ja helteisessä säässä marssi reilu tuhat henkeä, joista suurin osa värikkäissä kansallispuvuissa.

Ohjelmistossa oli myös karjalanpiirakka- ja kyykkäkisailua, maraton, konsertteja, lasten tapahtumia, pitäjien ja sukujen osasto, karjalaisuudesta kertovat näyttelyt, karjalainen tori, karjalan kielen paja sekä hengellisiä tilaisuuksia. Kesäjuhlien ohjelmistoon kuului paljon musiikkia ja avajaisissa sekä päiväjuhlassa oli runsaasti kymenlaaksolaisia esiintyjiä.

Seuraavat Karjalaiset kesäjuhlat® järjestetään Hämeenlinnassa 14.-16.6.2019.

Karjalaiset kesäjuhlat® järjesti Karjalan Liitto ja Karjalaisseurojen Kymenlaakson piiri yhteistyössä mm. Kouvolan kaupungin, maakuntaliiton ja seurakuntien kanssa.

Jouni Kemppaisen ja Pertti Hakasen puhe