Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 52

Karjalaisen kulttuurin ja perinteiden vaaliminen on Etelä-Karjalan Wiipuri-Seuran toiminnassa johtoajatuksena.

Viikon seura nro 52: Etelä-Karjalan Wiipuri-Seura ry

Etelä-Karjalan Wiipuri-Seuran jäseniä tutustumisretkellä Salpalinjan Lusikkovuorella 21.5.2018.

Lappeenrantaan oli muuttanut asumaan toisen maailmansodan seurauksena pakkoluovutetuilta alueilta runsas joukko karjalaisia. Kaupungin ja lähialueiden viipurilaiset päättivät perustaa oman seuransa  maaliskuussa  1970.  Nimeksi tuli Lappeenrannan Viipurilaiset r.y.  Vuonna 1998 nimi muutettiin Etelä-Karjalan Wiipuri-Seura ry:ksi.

Alkuvuosina seuran jäsenmäärä oli runsaat 300 henkilöä. Ikärakenteesta johtuen jäsenistö on huvennut, kuten useassa muussakin seurassa. Nykyisin meitä on runsaat sata.

Seuran toiminnan runkona on kuukausittaiset jäsentilaisuudet. Kokoontumispaikkana on ollut Lappeen seurakunnan sali Kirkkokadulla.  Karjalaisen kulttuurin ja perinteiden vaaliminen on seuratoiminnassa johtoajatuksena.  Kuukausittain on saatu erinomaisia esitelmöitsijöitä kertomaan näistä aiheista, painottuen Viipuriin ja sen lähialueisiin. Ehtoisat emännät ovat huolehtineet joukon kahvittamisesta maukkaine antimineen.  Potero-orkesteri on viihdyttänyt soitollaan ja säestänyt yhteislaulut. Tilaisuus on päättynyt aina ”Karjalaisten lauluun”. Jouluun on hiljennytty Lappeen kirkossa ja sen jälkeen syöty joulupuuro, nautittavan ohjelman kera.  Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille on laskettu vuosittain kukkalaite valtakunnallisina juhlapäivinä. Kuukausitapaamisissa on jäseniä ollut keskimäärin viitisenkymmentä.

Kuukausitapaamisten lisäksi on tehty vuosittain kesäretkiä eri puolille Suomea joko oman seuran tai yhdessä toisten kanssa. Lähikaupunkeihin on toteutettu myös teatteri- ja museomatkoja. Tietoa ja kokemusta on kerrytetty suuntaamalla matkoja Viipuriin ja sen ympäristöön. Karjalan kannaksen taistelupaikkoihin on myös tutustuttu. Matkoja on ulotettu joskus Baltian maiden kaupunkeihinkin. Osallistujia on ollut yleensä linja-autollinen. Matkailussa on hyödynnetty myös Saimaan kanavaa. Suurimpia vuotuisia juhlia on vietetty ”Viipurin Pamauksen” juhlatilaisuuden merkeissä.

Talvisodan alkamisesta 80 vuotta 30.11.2019. Karjalan Liiton valtakunnallinen talvisodan syttymisen muistotilaisuus Lappeenrannassa.

Seura on osallistunut yhteistoiminnassa muiden paikkakunnan karjalaisseurojen kanssa Karjalan Liiton kesäjuhlien järjestämiseen Lappeenrannassa.  Seura hoiti onnistuneesti järjestelyt Karjalan Liiton järjestämässä Talvisodan alkamisen 80-vuotisjuhlassa Lappeenrannassa vuonna 2019.

Seuran 50-vuotista taivalta ei ole päästy juhlistamaan koronaepidemiasta johtuen, mutta sekin aika vielä koittaa. Tällöin on mahdollista tavata Liiton johtoa ja Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin edustajia. Muutoin se on ollut satunnaista. Seuralla ei toistaiseksi ole omia kotisivuja.

Oheinen Viikon seura-juttu on poikkeuksellisesti seuran omasta kynästä.

Lottaluento 16.4.2018.

Etelä-Karjalan Wiipuri-Seuran vierailu eduskunnassa 22.5.2019. Taloa esitteli Karjalan Liiton hallituksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra.