Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 38

Jokioisten Karjalaisseura on aktiivisesti karjalaista kulttuuritoimintaa järjestävä seura. Erilaiset teemapäivät ovat piristysruiskeena seuratyölle.

Viikon seura nro 38: Jokioisten Karjalaisseura ry

Muistojen evakkojuna -tapahtuma Jokioisilla.

Tällä viikolla esiteltävä Jokioisten Karjalaisseura on järjestänyt vuosina 1999, 2004 ja 2021 evakkojunatapahtumat yhteistyössä museorautatieyhdistyksen kanssa. Oletko sinä vieraillut näissä ikimuistoisissa tapahtumissa? Tänä vuonna tapahtumapäivän aikana junissa matkusti noin 900 henkilöä ja tunnelma oli erittäin koskettava ja lämmin. Seura tekee yhteistyötä myös muiden toimijoiden, kuten Lounais-Hämeen muiden Karjalaseurojen sekä paikkakunnan muiden yhteisöjen (mm. seurakunta) kanssa.

Tässä aktiivisessa karjalaista kulttuuritoimintaa järjestävässä seurassa on tällä hetkellä 113 jäsentä ja se on perustettu vuonna 1946. Kyseisenä vuonna Jokioisten Lintupajun Gröhnille oli kutsuttu Forssan lehden ilmoituksella karjalaista siirtoväkeä perustamaan Karjalaisseuraa Jokioisille. Seuran toiminnan yhtenä keskipisteenä on oma toimitila, Sie&Mie-mökki, joka sijaitsee Jokioisten Rehtijärven rannalla. Kuvien perusteella kyseessä näyttää olevan oikein mukava tukikohta karjalaiselle toiminnalle! Mökkiä voivat vuokrata myös yksityiset henkilöt ja muut yhdistykset. Mökin ylläpitoon on panostettu viime vuosina mm. kunnostamalla mökin piha sekä hankkimalla uusi kiuas.

Seuran historiaa on mukavasti koottu omille verkkosivuille. Sieltä paljastuu monia kiinnostavia seikkoja. Esimerkiksi 1950-luvulla seura nimesi seitsemän vähävaraista siirtoväkeen kuuluvaa lasta Amerikassa asuvien karjalaisystävällisten kummilapsiksi ja vuonna 1999 paljastettiin siirtoväen muistokivi, jonka kautta haluttiin kiittää niitä tahoja, jotka olivat edesauttamassa siirtoväen sijoittumista Jokioisiin. Hauskojakin tilanteita seuran vuosikymmeniltä löytyy. Miltä kuulostaa se, että vuonna 1975 tehtiin päätös, jonka mukaan tupailloissa saa emäntä tarjota vain kahta lajia pöydässä. Ylityksestä tuli 10 mk:n sakko. Siinä on ollut karjalaisille emännille vaikea tehtävä…

Seurasta lähetetään terveisiä sekä Liiton että muiden jäsenseurojen suuntaan. Liiton osalta toivotaan aktiivista tukea seurojen kulttuurityölle. Erityisesti erilaiset teemapäivät nähdään hyvänä piristysruiskeena seuratyölle. Toiveena on myös, että olisi enemmän seurojen yhteisiä tapahtumia. Muiden seurojen suuntaan Jokioisilta vinkataankin olemaan yhteydessä lähiseuroihin ja suunnittelemaan, että mitä voisi jatkossa järjestää yhdessä.

Tutustu seuran omiin verkkosivuihin ja käy myös katsomassa video tämän vuoden evakkojunatapahtumasta, mikäli et ole sitä vielä nähnyt.

Lotat evakkojunatapahtumassa Jokioisilla.

Seuran toiminnan yhtenä keskipisteenä on oma toimitila, Sie&Mie-mökki, joka sijaitsee Jokioisten Rehtijärven rannalla.

Sie&Mie-mökin portaat.