Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 34

Valkjärven Koprat on aikaansaava ja sosiaalinen suku, jonka seuratoiminnassa on aina ollut tärkeämpää se kuka olet, kuin se mikä olet yhteiskunnassa.

Viikon seura nro 34: Valkjärven Koprien Sukuseura ry

Tällä viikolla esiteltävän seuran eli Valkjärven Koprien Sukuseuran jäsenkunnan juuret ovat vanhan Valkjärven alueella eli Valkjärvellä ja myöhemmin siitä itsenäistyneessä Vuokselassa. Kyseessä on aikaansaava ja sosiaalinen suku, jonka seuratoiminnassa on aina ollut tärkeämpää se kuka olet, kuin se mikä olet yhteiskunnassa. Tittelit jätetään narikkaan.

Toiminnan kulmakivenä ovat joka toinen vuosi järjestettävät sukukokoukset. Näissä kokouksissa on tapahtunut monia merkittäviä ja mielenkiintoisia asioita. Valkjärven Koprien Sukuseura järjesti sukukokoukset vuosina 1996, 2002 ja 2015, kun heidän kolme sukukirjaa julkistettiin. Kaksi näistä on palkittu Vuoden Sukukirja -kilpailussa eli menestystä on tullut. Vuonna 1996 julkistettiin myös Lassi Kopran suunnittelema upea Valkjärven Koprien sukuvaakuna. Astronautti Timothy Kopran kunniaksi järjestetty suuri sukutapaaminen 200 hengen voimin vuonna 2010 oli seuran edustajien mukaan erityisen mieleenpainuva. Myös Keijo Kopran ja hänen poikiensa sahoihin (Versowood) tutustuminen sukukokousten yhteydessä on ollut kiinnostavaa.

Toimintaan kuuluvat myös joka toinen vuosi pidetään kyykkäkisat sekä matkat. Kyykkää heitettiin ensimmäisen kerran sukukokouksessa 1993. Sukuseura on tehnyt useita kotiseutumatkoja ja lisäksi muutaman sotahistoriallisen matkan Kannakselle. Ensimmäinen näistä kotiseutumatkoista suuntautui Valkjärvelle ja Vuokselaan 1999. Oli kuulemma innostavaa ja koskettavaa, kun sata kopralaista kävi suvun entisillä kotipaikoilla.

Tämän vuonna 1990 perustetun seuran hallitus kokoontuu vuosittain kerran tai kaksi, jos tarve vaatii. Jäseniä on tällä hetkellä 186 henkilöä.
Terveisiä lähtee seurasta niin Liitolle kuin myös muillekin seuroille. Liiton suuntaan tuodaan esille huomio, että ei saa unohtaa luovutettua Karjalan kannasta ja Kannaksella puhuttua karjalan murretta. Karjalan Liitto voisi seuran mielestä koordinoida ja koota sivuilleen kattavia tietopaketteja Kannaksen lakkautettujen pitäjien historiakirjoista eri pitäjien asukkaista, luonnosta, yritystoiminnasta, historiasta, perinteistä ja siitä elämästä, josta 1930-luvulla luovuttiin.

Hyviä ajatuksia! Murteiden suhteen työtä onkin Liitossa jo aloitettu tänä vuonna toimintansa aloittaneen kieli- ja murrevaliokunnan toimesta.

Muille seuroille lähetetään seuraavanlaisia terveisiä: Pitäkää nuoret mukana ja siirtäkää tietoa ja tunnetta karjalaisista juurista eteenpäin!

Valkjärven Koprien Sukuseuran sukukirjoja.