Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 30

Tule mukaan seuraamaan Evakkopatsaan paljastamista 14.8.2021

Viikon seura nro 30: Lahden Karjalaseura ry

Evakkopatsaan jalusta.

Tämän viikon seura on erityisen ajankohtainen, koska heidän monivuotinen työnsä huipentuu parin viikon kuluttua. Lauantaina 14.8 klo 11.00 käynnistyy Suomen Evakot 1939 - 1944 patsaan paljastamisjuhla Lahden Hennalan Upseerikerhon Komentajapuistossa (Upseerikerhontie 3, Lahti). Tilaisuutta on mahdollista seurata myös verkkolähetyksenä.

Taiteilijoiden/ kuvanveistäjien Pekka Asikaisen ja Reijo Hutun suunnittelema Evakkopatsashanke on saanut alkunsa syksyllä 2015, jolloin projektille perustettiin oma patsastoimikunta. Patsastoimikunta koostuu karjalaistaustaisista ja -henkisistä ihmisistä, jotka haluavat viedä sydämellään hanketta eteenpäin. Patsaan suojelijana toimii kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen.

Lahden Karjalaseuran juuret ovat syvällä historiassa. Lahden alueen eräänlainen ”emoseura” Lahden Karjalaiset ry on perustettu 18.11.1940. Tästä seurasta on vuosien ja vuosikymmenten myötä muodostunut pitäjä- ja sukuseuroja. Vuoden 2000 alusta alkaen seura on toiminut nimellä Lahden Karjalaseura ry. Seurassa on tällä hetkellä jäseniä 150.

Perinteisiä vuosittain toistuvia tapahtumia ovat Keväinen Karjalaisilta, jossa on eri esiintyjiä ja yhteislaulua sekä Karjalaismarkkinat heinäkuun markkinoiden yhteydessä. Ei liene kenellekään yllätys, että perinteiset karjalanpiirakat ovat olleet kyseisten markkinoiden ykköstuote. Näiden tapahtumien ohella seura on tehnyt vuosittain kesäteatteri- tai jonkin muun ajankohtaisen matkan ja lisäksi vuoden päätteeksi on järjestetty yhteinen pikkujoulujuhla.

Lahden Karjalaseura tekee säännöllisesti yhteistyötä Suomen Evakkolapset ry:n, Lahden Karjalaisyhteisö ry:n sekä  Karjalan Liiton Päijät-Hämeen piirin kanssa. Muille jäsenseuroille Lahdesta lähetetään terveisiä, että kun seuraavan toimintavuoden juhlat, tapaamiset ja matkat ym. varmistuvat, niin olisi hyvä, että tieto olisi julkinen jossain yhteisessä kalenterissa. Näin ei tulisi päällekkäisiä tapahtumia. Tämä tiedon jakaminen olisi erityisen tärkeää rajan taakse suuntautuvien matkojen osalta, ettei turhaan ajettaisi vajailla busseilla. Liitolla onkin oiva työkalu tämän tiedon jakamiseen. Karjalan Liitto tarjoaa jäsenseuroilleen verkkosivualustan, joka on jo melko hyvin otettu seuroissa käyttöön. Verkkosivuihin kuuluu osana myös tapahtumakalenteri, joka kokoaa kaikkien seurojen tapahtumatiedot yhteen. Toivottavasti siis jäsenseurat muistavat hyödyntää kyseistä tapahtumakalenteria, niin saamme karjalaisen toiminnan monipuolisuuden hienosti näkyville!

Liiton puheenjohtaja toivottaa Lahden Karjalaseuralle onnea vielä juhlatilaisuuden viime hetken järjestelyihin ja itse juhlaan sekä kiittää tärkeästä ja sitkeästä patsashankkeen eteen tehdystä työstä!

Tutustu myös seuran omiin kotisivuihin sekä Evakkopatsas-hankkeen sivuihin