Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 29

Vuoksenranta-seura järjestää vuosittain talkoomatkan Vuoksenrannan hautausmaiden siistimiseksi.

Viikon seura nro 29: Vuoksenranta-seura ry

Vuoksenranta-seuran siivoustalkoolaiset vuonna 2019.

Tällä viikolla Viikon seurana esitellään Vuoksenranta-seura ry.

Ennen kuin mennään syvemmälle seuran säännölliseen toimintaan, niin kerrotaanpa mieleenpainuva tapahtuma kolmen vuoden takaa. Elokuussa 2018 sattui mielenkiintoinen tapaus, kun seuraa lähestyi Facebookia ja Messengeriä hyödyntäen venäläinen mies nimeltä Dmitry Odintsov. Hän kirjoitti hyvällä englannilla ja kertoi, että hänellä olisi mielenkiintoista tietoa vanhoista kirkonkelloista. Hän kertoi olevansa ammatiltaan historioitsija, joka varsinaisesti tutkii antiikin Irania, mutta on aina ollut kiinnostunut myös Suomen historiasta ja Karjalan kannaksesta. Hän järjestää retkiä ja on käynyt kaksi kertaa Vuoksenrannassa. Pietarin ihmiset ovat kuulemma kovin kiinnostuneita luovutetun Karjalan historiasta. Ihan sattumoisin hän oli nyt kiivennyt Pietarissa sijaitsevan Pyhän Jobin ortodoksikirkon kellotorniin ja törmännyt siellä Vuoksenrannan kirkon kelloihin.

Seurassa oltiin ilahtuneita, että kellot ovat tallessa ja soivat edelleen. Löydöstä virisi vilkasta keskustelua Vuoksenranta-seuran Facebook-sivuilla ja Dmitry lähetti muutaman kuvan, jotka hänen luvallaan julkaistiin.

Tekstinpätkä kirjasta ”Vaienneet temppelit” kertoo näin: ”Vuosina 1934–1935 rakennettiin varsinainen kirkko Korpilahden kylässä olevalle Kankaalan kankaalle. Vihkiminen suoritettiin 3.2.1935. Kirkon piirustukset laati arkkitehti Väinö Keinänen ja sen rakentamisen suoritti Rakennusliike K.V. Stén Viipurista. Urkuja ei kirkossa ollut. Veisuun säestäminen suoritettiin urkuharmonilla. Myöskin alttaritaulu puuttui. Keskuslämmityslaitteet asennettiin kirkkoon rakentamisen yhteydessä. Kirkon tornissa oli kaksi Lokomossa Tampereella valettua kelloa. Toinen kello hävisi talvisotaa seuranneena aikana, toinen jäi syksyllä 1944 paikalleen. Kirkko säilyi talvisodassa, mutta vahingoittui jonkin verran syksyllä 1941 käydyissä taisteluissa.”

Seurasta todetaan, että olisihan se hauskaa käydä joku päivä noita kelloja katsomassa. Lisää tietoa löytyy netistä globus.aquaviva.ru ja kirkon nimi on Church of St. Job at Volkovsky.

Mutta nyt luvatusti syvemmälle siihen seuran toimintaan. Vuoksenranta-seura järjestää jokavuotisen talkoomatkan Vuoksenrannan Kankaalan kirkon ja Noimäen metodistikirkon kirkonmäen ja hautausmaiden siistimiseksi. Joka viides vuosi on järjestetty juhlamatka Vuoksenrantaan Karjalan jättämisen muistoksi (viimeksi 2019). Seura tekee yhteistyötä Kamennogorskin kaupungin kanssa Vuoksenrannan muistomerkkien ja jäljellä olevan kirkkorakennuksen vaalimiseksi.

Vuoksenrannan Säteen joukkue osallistuu kirkkoveneellä Sysmän Suvisoutuun. Seura järjestää vuosittain kolmiottelun ja kyykkäpelin Antrea-Seuran kanssa sekä toimittaa myös Vuoksen Verkko -jäsenlehteä (1 numero/ vuosi) samaisen seuran kanssa. Edellä jo mainittujen lisäksi seura myy kirjoja, t-paitoja ja lippiksiä nettisivuillamme ja tapahtumissa (mm. Sysmän Kirjakyläpäivät), järjestää pitäjäjuhlan joka toinen vuosi sekä perinnepäivän/ vuosikokouksen vuosittain lokakuun alussa.

Seuran kunniapuheenjohtaja professori Martti Talja toimii tällä hetkellä liittovaltuuston 1. varapuheenjohtajana ja hautausmaavaliokunnan puheenjohtajana. Hän on kävelevä historiankirja Kannaksen entisestä ja nykyisestä tilanteesta sekä sotahistoriasta. Lisäksi hänellä on hyvät suhteet alueen nykyhallintoon. Tämä edesauttaa paljon sekä kotiseutumatkailua nyky-Venäjälle kuin muidenkin tapahtumien järjestämistä.

Edellinen kunniapuheenjohtaja professori Tatu Vanhanen puolestaan teki merkittävän työn Vuoksenrannan historian taltioinnissa ja toimitti useita kirjoja. Tämä puolestaan on taustana sille, että seuralla on poikkeuksellisen laaja kirjamyyntivarasto.

Vuoksenranta-seura tekee yhteistyötä Antrea-Seuran, Kirvun Pitäjäseuran, Kirvu Säätiön sekä Vuoksen Säätiön kanssa. Seurassa nähdäänkin, että yhteistyössä on voimaa. Aktiivisten toimijoiden rivit tahtovat olla pienet, joten yhdessä toimien ja töitä jakaen jaksetaan paremmin ja saadaan enemmän aikaiseksi.

Tutustu seuran kotisivuihin.

Kuvassa siivoustalkoolaiset vuonna 2019.