Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 23

Äänekosken Karjala-Seura tuo esille karjalaisia perinteitä paikkakunnalla.

Viikon seura nro 23: Äänekosken Karjala-Seura ry

Karjalainen pitopöytä Äänekoskella.

Karjalainen pitopöytä Suolahdella jää kyllä ikuisesti mieleeni. Ensimmäinen tilaisuuteni Liiton puheenjohtajana ja heti pääsin runsaan pitopöydän ääreen. Mikäs sen karjalaisempaa! Tässä esimerkki Äänekosken Karjala-Seuran uudesta toiminnasta vuodelta 2020, joka saavutti heti suuren suosion. Näin ollen seura suunnittelee tästä toimintamuodosta uutta perinnettä.

Äänekosken Karjala-Seura on perustettu vuonna 1944 ja siihen kuuluu 188 jäsentä. Seura pitää sääntömääräiset kokoukset, kuukausikokoontumisia 4–6 kertaa vuodessa sekä organisoi erilaisia tapahtumia toimikaudellaan. Seura painottaa toiminnassaan karjalaisten perinteiden esiintuomista paikkakunnalla ja pyrkii myös järjestämään vuosittain kotiseutumatkan Sortavalaan.

Seuran toiminta käsittää "piirakkaringin" sekä käsityökerhon, jotka osallistuvat myös perinteisille markkinoille vuosittain. Lapsille järjestetään puolestaan vuosittain 5–6 kertaa äiti/lapsi-piirakkakursseja. Myös ns. isojen poikien piirakkakurssia on kokeiltu. Seuran perinteinen "kesäriihi" kokoaa yhteen suuren osan jäsenistöä, jossa seuran johto ja jäsenistö tapaavat toisiansa keskustellen yhdessä seuraavan toimikauden tapahtumista jäsenistön toiveita kuunnellen.

Äänekosken Karjala-Seuran kesäriihi.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa on aktiivista, koska yhteistyötä tehdään muiden lähialueiden seurojen kanssa, mutta myös sotaveteraanit, seurakunta, paikalliset urheiluseurat ja kaupungin nuorisotoiminta kuuluvat yhteistyökumppaneihin. Yhteistyötä on tehty myös päivakotien kanssa. Seuran puheenjohtaja on toiminut Keski-Suomen piirin aluevastaavana, joten seuralla on ollut välitön yhteys kaikkiin piirin alueella toimiviin seuroihin.

Äänekosken Karjala-Seura vei rotinat vastasyntyneen perheelle.

Liiton johdon suuntaan Äänekoskelta lähetetään terveisiä, että jo aloitettua osittaista uudistustoimintaa ja uusien idoiden hakemista tulisi jatkaa. Toiveena on myös, että johdon jalkautuminen seura- ja piiritasolle tulee jatkumaan.

Muille seuroille Äänekoskelta vinkataan, että aktivoitukaa, tiedottakaa toiminnastanne ja olkaa ulospäin näkyviä. Tässä juttusarjassa äänekoskelaiset toivoisivat kuulevansa Hyvinkään Karjala-Seuran toiminnasta.

Vielä loppuun yksi mieleenpainuva hetki seuran menneiltä vuosilta: Paikallinen yrittäjä, seuran jäsen, halusi piirakoita jouluksi. Hän oli loukannut kätensä, eikä pystynyt itse tekemään piirakoita. Seuran piirakkarinki leipoi hänelle piirakat. Joulu on pelastettu, sanoi yrittäjä, saadessaan tuoreet piirakat. Näin sitä pidetään huolta toinen toisistamme!

Tutustu myös seuran kotisivuihin.