Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 14

Perinteitä vaaliva Raivola-Seura.

Viikon seura nro 14: Raivola-Seura r.y.

Raivola-seuran yhteiskuva.
Vuonna 1972 perustetussa Raivola-Seurassa on 51 aktiivista jäsentä ja tästä aktiivisuudesta kertoo esimerkiksi se, että kevät- ja syyskokoukseen osallistuu edelleen lähes puolet jäsenistä. Tätä voidaan pitää erinomaisena verrattuna mihin tahansa vapaaehtoiseen toimintaan. Seurassa on ollut ilo havaita, että joka kokoukseen osallistuu vielä Raivolassa syntyneitä, eli niitä joiden perinteitä voidaan jakaa edelleen jäsenille ja heidän jälkeläisilleen.

Koko seuran toiminnan ajan perinteitä vaalivia tilaisuuksia ovat olleet kevätkokous Kangasalan Äijälässä ja syyskokous Karjalatalolla. Näihin tilaisuuksiin kuuluvat yleinen kokous, yhteinen ruokailu, valmisteltuja esitelmiä ja tarinointia. Tarinailtoja pidetään kodeissa, toisiin kyläseuroihin tehtävillä vierailuilla ja hautausmaakävelyillä. Seura on julkaissut yhteensä kolme kyläkirjaa ja viimeksi Opintokirjan 2019.

Jokavuotisia kotiseutumatkoja Raivolaan toteutetaan nykyään yhdessä Kivennapaseuran kanssa. Kivennapaseuran kanssa järjestetään myös yhteisiä paikallisen hallinnon ja asukkaiden yhteistapaamisia. Seura osallistuu Kivennavan kihuihin ja järjestää yhteisiä tarinailtoja Entisten kivennapalaisten ja Terijoki-seuran kanssa.

Vuonna 2018 aloitettiin Kivennapaseuran kanssa yhteistyö Raivolassa sijaitsevan Roschinon koulun kanssa. Heille on käyty kertomassa suomalaisten vaiheista Raivolassa ja opetettu kädestä pitäen mm. karjalan piirakoiden tekemistä. Roschinon koulun opettajan kanssa on yhteinen WhatsApp-ryhmä, jossa vaihdetaan ajatuksia sekä jaetaan kuvia ja videoita lähes päivittäin. Saadut kuvat Raivolasta laitetaan kotisivuille kaikkien nähtäväksi.

Eräs mieleenpainuva tapahtuma on seuran kotiseutumatkalla Raivolaan 1.3.8.2014, jolloin vierailtiin myös Kivennavalla sijaitsevassa Lintulan luostarissa. Lintulasta pois ajellessa joukko pysähtyi tarinoimaan, juomaan mättäillä istuen termoskahveja ja jopa uimaan Pitkäjärven lammen rannalle Tolvasten sukuseudun maille. Matkassa ollut piispa Kalevi Toiviainen nousi omalta mättäältä seisomaan ja kertoi Kivennavan seurakunnan elämästä.

Raivola-Seuran kotisivujen kautta löytyy lisätietoa toiminnasta artikkelien ja valokuvien kera niin omille jäsenille, kuin kaikille Karjalasta kiinnostuneille. Jos kiinnostus heräsi, niin ota reilusti yhteyttä seuraan!