Elämää Raja-Karjalassa 1920-1930-luvulla

Sukella kuvien kautta sisälle Raja-Karjalan ihmisten arkeen ja maisemiin.

Elämää Raja-Karjalassa 1920-1930-luvulla
-    Pekka Terännön kuvia Karjalan laulumailta

Pekka Teräntö.

Pekka Teräntö (1897-1958) oli syntyisin Kurkijoen Otsanlahdelta. Tämä ”Vyöterin Pekkonakin” tunnettu maanviljelijä ja kanttori tunnettiin myös valokuvaajana. Lempinimi tuli isänsä nimestä Feodor Andreinpoika Terentjeff. Pekka Teräntö ikuisti kaikki tärkeät tapahtumat, kuten häät, hautajaiset, ristiäiset ja kokoukset. Hän oli monipuolinen kulttuurin saralla kuuluen mm. torvisoittokuntaan, osallistuen näytelmätoimintaan sekä harrastaen myös taidemaalausta sekä runoutta.

"Meil oli siel mukava eleä,
pien ol matka piipahdella,
männessämme myllärille
taikka pit pakista papille.
Kaik ol lähellä kaikki,
yhden käden kääntyvillä.
Jos pit supista sepälle tai sielunmiehelle selittää."

Terännön valokuvanäyttely sisältää hänen mustavalkovalokuviaan 1920-1930-luvuilta. Teräntö kuvasi myös Kannaksella, mutta kesällä 2021 Bomballa olleen näyttelyn kuvat sijoittuvat erityisesti Raja-Karjalaan Suojärven, Impilahden ja Korpiselän pitäjiin.
Sukella kuvien kautta sisälle Raja-Karjalan ihmisten arkeen ja maisemiin. Karhunkaatajat Suojärveltä, maisemia Tolvajärveltä ja Maisun Miiksu, Karjalan kuulu tietäjä. Näihin kaikkiin pääset tutustumaan Terännön valokuvien kautta. Joukossa on myös Terännön veljen opettaja Antti Terännön valokuvia.

Lähde: Kurkijoki kylästä kylään

Tutustu lisää elämään Raja-Karjalassa!

Katso Kansatieteellinen Filmi Oy:n dokumentti ”Laatokan Karjalan kuvia”. Dokumentissa näet karjalaista kyläelämää vuosilta 1935-39. Dokumentissa näet maahisen painelua Impilahden Metsäkylässä sekä metsän sitomista ja kalmoilla käyntiä Salmissa.
Filmi löytyy myös osoitteesta https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_112542?imgid=1

Näkymiä Tolvajärveltä

Lue lisää

Hetkiä veden äärellä

Lue lisää

Runonlaulajia ja tietäjiä

Lue lisää

Arkea ja asumuksia

Lue lisää

Suojärvi

Lue lisää

Sivistystä ja hengellisyyttä

Lue lisää