Karjalan Liitto ry

Luukku 1

Joulukalenterin luukku 1.

Joulukalenteri 1.12.

Luukku 1: Antrean kirkon savuavat rauniot ja portti 16.8.1941. SA-Kuva.

Antrean seurakunta

Sodan syttyessä oli pitäjän väestö kyllä toimintavalmista. Niinpä, kun hävittäjämme oli pakoittanut eräiden korkeiden venäläisten upseerien ohjaaman pommikoneen laskeutumaan Koljolan niitylle, lähtivät kyläläiset yksimielisesti pidättämään heitä kirvein ym. asein varustettuina. Kun tilanne kääntyi vaaralliseksi hampaisiin saakka varustettujen vihollisten ryhtyessä vastarintaan, ratkaisi tilanteen lähitaistelussa puukolla eräs poikanen, surmaten nämä. Tämän johdosta menetti vihollisen radiopropaganda kokonaan malttinsa, kuuluttaen, että he tulevat Antreaan ja tappavat kaikki antrealaiset.

Oheinen ote on Antrean seurakunnan kappalaisen V.L. Karin laatimasta kertomuksesta vuodelta 1950. Antrean seurakunnan väkiluku oli ennen talvisodan syttymistä 8 702 henkeä. Yleisten harjoitusten aika syksyllä 1939 sujui pitäjässä vielä rauhallisesti, mutta sodan alkupäivistä alkaen tuli väestöä Itä-Kannakselta niin, että Karin kertomuksen mukaan heillä oli ”30 000 vierasta ja kirkkokin oli otettava majoituspaikaksi pimeänä”. Niin ikään kulki karjaa länteen päin yökaudet teiden täydeltä. Kirkkoherranvirasto muutti Tammelaan 18.12.1939, jonne oli joulukuun loppuun mennessä sijoittunut noin 2 800 pitäjän asukasta. Tammelan, Kalvolan, Lopen ja Rengon pitäjissä oli vuoden 1940 alkupuolella kaikkiaan 5 000 antrealaista. Ihmishenkiä meni Antreasta talvisodassa kaatuneina 40, kadonneina 9 sekä ilmapommituksissa siviiliväestöä 15 henkeä. Kirkolliset rakennukset säästyivät talvisodassa, kuten myös iso osa yksityisten kodeista, vaikka ilmapommituksia oli kautta koko pitäjän.

Tutustu kokonaisuudessaan tämän ja muiden seurakuntien kertomuksiin, jotka on koottu uuteen julkaisuun Selostuksia eräiden siirtoseurakuntien kohtaloista ja sotatapahtumista 1939-1949. Kirjaa on saatavilla Karjalan Liiton SieMie-puodista tai verkkokaupasta osoitteesta: https://www.karjalanliitto.fi/siemiepuoti/kirjat-ja-julkaisut