Puolitoista kilometriä kirkonpenkkejä – "On epäilty metrin ja kyynärän sekoittuneen"

09.06.2023 15:40

Kristikunnan suurin puukirkko juhlii 175 vuotista taivaltaan kesällä 2023.

175 vuotta sitten Kerimäen pitäjässä oli isot juhlat, kun arkkitehti A, F Grandströmin piirtämä ja kirkonrakentaja Axel Mangus Tolpon aloittama ja hänen poikansa Theodor Tolpon viimeistelemä Kerimäen puukirkko valmistui kolmen vuoden työn jälkeen.

– Kaikki pitäjän 16–60-vuotiaat miehet otettiin rakennustöihin, urakka oli niin iso. Kaikki saivat omat työvuoronsa, talvisin töissä oli pieni talvitauko ja kolmessa vuodessa kirkko valmistui, kertoo Kerimäen kirkon kesäopas Suvi Toropainen.

Kirkko valmistui 25.9.1847, ja Porvoon hiippakunnan piispa C.G. Ottelin vihki sen jumalanpalvelushuoneeksi helluntaina 11.6.1848, ja tätä pidetään kirkon virallisena juhlapäivänä.

Puuta meni runsaasti, kirkon mäestä tuli kerralla avara, pitäjän isommat tilalliset velvoitettiin luovuttamaan puutavaraa kirkon rakentamiseen. Kerimäen kirkon häkellyttävä mittakaava on herättänyt kautta aikojen huomiota. On epäilty metrin ja kyynärän sekoittumista ja väärien rakennussuunnitelmien päätymistä Kerimäelle. Toropainen selvittää, että totuus on yksinkertaisempi ja matemaattisesti perusteltu:

– Kerimäen kirkkoherrana kirkon rakentamisen aikaan toiminut Fredrik Neovius ajatteli, että kirkkoon on mahduttava kerralla puolet pitäjän asukkaista. Kun silloin laajan Kerimäen asukasmäärä oli 12 000 ja Mikkelin markkinat vielä vetivät kävijöitä muualtakin, niin tästä lähdettiin, Toropainen opastaa.

Nykyään Kerimäen kirkko on kesäkirkko ja talviaikaan sitä ei lämmitetä.

– Talvella kirkossa pidetään jouluaamun jumalanpalvelus ja vanhan perinteen mukaan kirkossa istutaan turkit päällä ja kintaat kädessä, Toropainen kertoo.

Kesällä kirkossa järjestetään jumalanpalveluksia ja häitä ja muita seurakunnan tilaisuuksia ja kirkkoon tutustuu joka kesä noin 15 000 kävijää.

Tämän lisäksi kirkko on sekä yleisön että esiintyjien rakastama konserttikirkko. Juhlavuoden kesään mahtuu lukuisia konsertteja ja heti heinäkuun alussa 1.7. tenori Jyrki Anttila, pianisti Maija Anttila ja harmonikkataiteilija Petri Ikkelä tuovat kirkkoon Kertokaa se hänelle konserttinsa.

Juhannuksen jälkeen torstai-iltaisin kirkossa soi Kesän sävel -konserttisarja. Sarjan aloittaa saksofonisti Esa Pietilä, heinäkuussa ääneen pääsevät vuorollaan Aaro Jaatinen ja häntä säestävä pianisti Atte Kohtala, Lavrenchukin musiikkiperhe ja Maria Padatsu sekä sellisti Seeli Toivio. Sarjan lopettaa pianoresitaaliin Mei Ting-Sun.

Teksti ja kuvat: Pia Paananen