Asutusmuseo kertoo evakkojen asuttamisesta ja vie nostalgiamatkalle

Suomen Asutusmuseo Lapinlahdella.

Pohjois-Savossa Lapinlahden Alapitkällä sijaitseva Suomen Asutusmuseo kertoo Karjalan evakkojen ja rintamamiesten asuttamisesta toisen maailmansodan jälkeen. Museona on salmilaislähtöisen Mureen perheen koti, joka on rakennettu 1940–1950-lukujen vaihteessa. Kotimuseo rakennuksineen, esineineen ja tarinoineen on nostalginen paikka, jossa mieli rauhoittuu ja aika pysähtyy. Kauniissa maalaismaisemassa järven rannalla sijaitseva museo vie aikamatkalle arkeen, jota elivät sadattuhannet suomalaiset rintamamiestaloissa ja pientiloilla jälleenrakennusvuosilta aina 1970-luvun alkuun.

Toisen maailmansodan vuosina suurin osa suomalaisista oli maatalousväestöä. Myös yli puolet 400 000 karjalaisevakosta sai toimeentulonsa maataloudesta. Maanhankintalaki oli maareformi, jonka nojalla muodostettiin noin 100 000 erilaista asutustilaa ja tonttia rintamamiehille, evakoille, sotainvalideille ja sodissa omaisensa menettäneiden perheille. Yksi näistä kodeista on museoitu Mureen perheen pienviljelystila, jota hoitivat sisarukset Anni ja Yrjö Mure. Museota ylläpitää Asutusmuseosäätiö, jonka yhtenä perustajajäsenenä on Karjalan Liitto. Koko Asutusmuseon esineistö on Mureen perheelle kuulunutta. Vanhimmat esineet on tuotu evakkomatkoilla Salmista.

Museovierailu voi palauttaa mieleen monenlaisia muistoja. Vanhat konvehtipakkaukset, kellarin tuoksu, Hellä Mietonen -shampoo tai puulämmitteinen sauna rannan tuntumassa ovat monille jo mennyttä aikaa, mutta mielikuvat säilyvät yhä. Vanhemmalle väelle Asutusmuseo tarjoaa mahdollisuuden kokea nostalgisia elämyksiä oman elämän vaiheista, nuoremmalle polvelle tulevat mieleen lapsuusmuistot tai muistot mummolasta. Perheen pienimmillekin riittää katsomista ja tekemistä Asutusmuseolla. Kesäaikaan museon pihapiirissä tepastelevat Annin kanat, ja naapurilaitumilla laiduntavat suomenhevoset. Museoon kuuluvassa puimalassa toimii myös puimalakahvio, ja aivan museoalueen vieressä on uimaranta.

Tervetuloa aikamatkalle museoomme!

Suomen Asutusmuseo, Asutusmuseontie 52, Alapitkä

Museo on auki 15.6.–15.8. (juhannusaattona ja juhannuspäivänä suljettu).

Aukioloajat: ti–pe, su klo 10–18, la klo 10–16.

Maanantaisin museo on suljettu.

https://www.asutusmuseo.fi/

https://fi-fi.facebook.com/SuomenAsutusmuseo/

Dokumenttielokuva asutustoiminnasta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/11/06/siirtovaen-asuttaminen-oli-jattimainen-urakka