Suomen Asutusmuseo vie nostalgiamatkalle

Suomen Asutusmuseo Lapinlahdella.

Alapitkällä sijaitseva Suomen Asutusmuseo on nostalginen paikka, jossa mieli rauhoittuu ja aika pysähtyy. Kauniissa maalaismaisemissa järven rannalla sijaitseva museo herättää myös ajatuksia, koska oppaat ovat valmiina kertomaan Suomen ja kenties maailman ainoan Asutusmuseon ja tilalla asuneiden Mureiden tarinaa.

Opastuksen myötä museovieraat pääsevät tutustumaan tilan asukkaiden, Muren perheen arkeen 1950-1970 –luvuilla ja kuulevat ainutlaatuisesta asutustoiminnasta, jonka myötä n. 425 000 kotinsa talvi- ja jatkosodassa menettäneelle suomalaiselle turvattiin mahdollisuus uuden elämän alkuun. 

Muren perheen tarinasta on paljon tutkimusaineistoa, jota on koottu muun muassa haastatteluilla sekä arkistoaineistoilla mm. Muren perheen hyvin säilyneeseen kirjeenvaihtoon perehtyen. FM Hannu Heikkilä tutkii väitöskirjassaan evakkokokemuksia ja elämäntapojen murroksia rajakarjalais-ortodoksisen Muren evakkoperheen kirjeenvaihdossa talvisodan ajoilta 1970-luvulle saakka.

Elämyksiä kaikenikäisille

Museovierailu voi palauttaa mieleen monenlaisia muistoja. Vanhat konvehtipakkaukset, kellarin tuoksu, Hellä Mietonen -shampoo tai puulämmitteinen sauna rannan tuntumassa ovat monille jo mennyttä aikaa, mutta mielikuvat säilyvät yhä. Vanhemmalle väelle Asutusmuseo tarjoaa mahdollisuuden kokea nostalgisia elämyksiä oman elämän vaiheista, nuoremmalle polvelle tulevat mieleen lapsuusmuistot tai muistot mummolasta.

Tilan teknisin laite on mustavalkoinen TV, joka kertoo siitä, että vapaa-ajan ongelmia ei ennen ollut eikä viihde-elektroniikasta olisi ehkä ehtinyt nauttiakaan, kun päivät täyttyivät arkisista askareista, kuten veden kannosta, lehmien lypsystä, kasvi- ja lanttumaan kitkemisestä, polttopuiden teosta, puuhellan lämmityksestä sekä veden kantamisesta lehmille, saunaan ja keittiöön. Ensin vesikin kannettiin järvestä ylämäkeen, mutta myöhemmin lähempää kaivosta, joka sekin sijaitsee alarinteessä. Karjan ja maatilan hoito sekä muut arkiset askareet veivät aikaa ja voimia eri tavalla kuin nykyään.

Perheen pienimmillekin riittää katsomista ja tekemistä Asutusmuseolla. Kesäaikaan museon pihapiirissä tepastelevat Annin kanat, ja naapurilaitumilla laiduntavat suomenhevoset. Museoon kuuluvassa puimalassa toimii myös puimalakahvila ja aivan museoalueen vieressä on uimaranta.

Lauantaina 3.8.2019 Asutusmuseolla on Lapinlahden Karjalaisten järjestämä seuran Karjala-päivä. Päivän ohjelmassa on luvassa muun muassa työnäytöksiä, työpajoja, karjalaisia leivonnaisia, musiikkiesityksiä ja yhteislaulua sekä museon esittely.

Tervetuloa aikamatkalle museoomme!

Suomen Asutusmuseo, Asutusmuseontie 52, Alapitkä.
Museo on auki 15.6.–15.8.(juhannusaattona ja juhannuspäivänä suljettu).

Aukioloajat: ti-pe, su klo 10-18, la klo 10-16.
Maanantaisin museo on suljettu.