Diplomilaulaja Raita Karpo on poissa

12.10.2023 12:00

Diplomilaulaja Raita Karpo on poissa

Karjalan Liiton Pro Carelia -ansiomerkillä vuonna 2008 palkittu diplomilaulaja Raita Karpo on poissa. Hän oli valoisa persoona, jonka koskettavat laulut jäävät kansakuntamme korvaamattomiksi aarteiksi. Pro Carelia -mitalit myönnetään henkilöille, jotka ovat esimerkillisellä tavalla pitäneet yllä karjalaisuutta omassa työssään.

Raita Karpo, o.s. Marila, syntyi Taipalsaarella 12.4.1941. Hänen isänsä luutnantti Risto Marila oli kotoisin Valkjärveltä. Isä kaatui jatkosodan loppuvaiheessa syntymäpäivänään vuonna 1944. Äiti Amanda Marila, o.s. Tuokko, oli kotoisin Metsäpirtistä. Raita Karpon äiti oli kunnalliskodin johtaja. Perhe siirtyi sotien jälkeen Lahteen, jossa Raita Karpo kävi Kannaksen yhteislyseota. Lukioaikana perhe muutti Lappeenrantaan äidin viran myötä. Ylioppilaaksi tultuaan Raita jatkoi opintoja Sibelius-Akatemiassa, josta hän valmistui diplomi- ja oopperalaulajaksi.

Raita Karpon konsertit ovat sisältäneet laajasti karjalaista musiikkia. Hän on ollut karjalaisen kulttuurin välittäjä ja tulkitsija sekä perinteen tallentaja. Karpon lauluääntä on ylistetty puhtaaksi ja kirkkaaksi, herkäksi ja hehkeäksi, konstailemattomaksi ja valloittavaksi, lyyriseksi ja vivahteikkaaksi. Esiintyessään Raita Karpo tunnelmoi ennen kaikkea karjalaisten sydämiin. Hänen esityksensä painottuivat karjalaisten laulujen tulkintaan ja kotiseudun kaihon vangitsemiseen.

– Karjalaisuus olen minä. Mie olen kasvanut äidin sylissä, suvun helmassa, laulun keskellä. Suvussa kaikki haastaat karjalaa. Jopa miun lapsein haastaat, vaikka he ovat nurmijärveläisiä, ja sisarusten lapset, jotka ovat vuosaarelaisia, kertoi Raita Karpo Pro Carelia -ansiomerkkihaastattelussaan vuonna 2008.

Raita Karpo menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen Helsingissä keskiviikkoiltana 11.10.2023.

Lue lisää RadioSunin julkaisemasta jutusta 11.10.2023:

Äänensä karjalaisille ja karjalaisuudelle antanut diplomilaulaja Raita Karpo on kuollut - Radio SUN

Raita Karpo palkittiin Pro Carelia -ansiomerkillä vuonna 2008.