Varsinaiskarjalan / eteläkarjalan verkkokurssi

07.04.2022 18:30 - 07.04.2022 18:30 , Verkko

Karjalan kielen verkkokursseihin johdatellaan yhteisellä luennolla torstaina 24.3.2022 klo 18.30–20.00. Kurssilla tutustutaan karjalan kieleen ja sen murteisiin sekä kielen kehitykseen. Lisäksi kuullaan karjalan kielen elvyttämisestä Suomessa ja Venäjällä.
Koulutuksen jälkeen opiskelija osaa kertoa karjalan kielestä ja sen murteista, karjalan kirjakielistä, verkossa olevista karjalankielisistä materiaaleista sekä karjalan kielen uhanalaisuudesta ja kielen elvyttämisestä.

Johdantoluennon opettajina ovat Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvyttämishankkeen vetäjä, professori Helka Riionheimo ja hankkeessa mukana oleva asiantuntija Olga Karlova.

Johdantokurssi on yhteinen kaikille kolmelle verkkokurssille: livvinkarjala, varsinaiskarjala/eteläkarjala ja vienankarjala.

Johdantokurssille ei tarvitse ilmoittautua erikseen.

Varzinkarjalan / eteläkarjalan verkkokurssi

Varzinkarjalan / eteläkarjalan lyhytkurssin käytyään opiskelija ymmärtää karjalan kielen selkeimmät eroavaisuudet lähimpään sukukieleen suomeen kirjaimiston, ääntämisen ja kieliopin osalta. Kurssin käytyään opiskelija hallitsee perussanaston sekä osaa lukea ja kirjoittaa yksinkertaisia tekstejä.

Teemoina kurssilla käsitellään mm. seuraavat sisällöt: kirjaimikko, numerot, perhe, värit, vaatteet, viikonpäivät, kuukaudet, vuodenajat, sää, ruoka ja karjalainen juhlaperinne. Kielioppisisältöinä tutustutaan vokaaleihin, diftongeihin ja triftongeihin, käydään läpi persoonapronominit ja niiden taivutusta sekä tutustutaan verbien taivutukseen ja adjektiiveihin. Opetuksessa käytetään opettajan tekemiä oppimateriaaleja. Kertaustehtävät kisataan KAHOOT:lla.

Varzinkarjalan / eteläkarjalan verkkokurssin opettaja Mika Saatsi on sairaalakoulun rehtori, työnohjaaja ja karjalankielisen folk-yhtye Loimolan Voiman säveltäjä-muusikko. Karjalan kieli on tullut tutuksi jo lapsena. Aikuisiän rakkaimmaksi harrastukseksi kieli ja sen elvyttäminen on tullut musiikintekemisen, itseopiskelun ja innostavien kielikurssien kautta. Saatsi etäopettaa karjalan kielen ja kulttuurin alkeita Tuusulan opistossa. Erityisopettajana Mikalle on tärkeää olla innostava opettaja, joka virheiden metsästämisen sijaan auttaa jokaista opiskelijaa löytämään innostuksen ja oppimisen riemun karjalan kielen opiskeluun.
Lisätietoa: karjalahipsteri.com

Varzinkarjalan / eteläkarjalan verkkokurssi (Huom. pääsiäistauko, luentoa ei ole 14.4.)
to 31.3. klo 18.30–20.00
to 7.4. klo 18.30–20.00
to 21.4. klo 18.30–20.00
to 28.4. klo 18.30–20.00
to 5.5. klo 18.30–20.00
to 12.5. klo 18.30–20.00

Kurssi on ilmainen.
Kurssille mahtuu rajoitettu määrä osallistujia.
Ilmoittautumiset varsinaiskarjalan / eteläkarjalan verkkokurssille 10.3.2022 mennessä:
www.ok-sivis.fi
 

 

Kysyttävää?

Piipponen Mervi
kulttuurituottaja, tiedottaja (tapahtumat, koulutus, pitäjäseura- ja säätiötoiminta)

Ilmoittautumislomake