Karjalan Liitto ry

Viikon seura nro 32

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.
Korpiselän Pitäjäseuran vuosittain järjestämä ristisaatto rajan taakse Korpiselkään on saanut suuren suosion.

Viikon seura nro 32: Korpiselän Pitäjäseura ry

Ristisaatto.

Korpiselkäläisten seura perustettiin v. 1948 Vieremällä.  Seuralle perustettiin Tynkä-Korpiselän kylien asukkaiden toivomuksesta Hoilolan alaosasto v. 1950. Ala-osasto otti v. 1980 ajaakseen  Korpiselkätalon rakentamishankkeen, jonka vuoksi  pidettiin tarkoituksenmukaisena muuttaa alaosasto itsenäiseksi  yhdistykseksi. Niin perustettiin v. 1981 Entisten Korpiselkäläisten Pitäjäseura r.y.  Seuran säännöt uudistettiin v. 2005 ja samalla muutettiin seuran nimi Korpiselän Pitäjäseura ry:ksi. Seurassa on nykyisin 120 jäsentä.

Seuran järjestämiä tapahtumia ovat muun muassa kesätapahtuma erilaisten kilpailujen, yhteislaulujen ja jopa karaoken merkeissä, elokuussa on järjestetty yhteislaulutilaisuus ja puurojuhla marraskuussa.                                                   

Kesämatka on useimmiten suuntautunut rajan taakse luovutetulle alueelle. Matkoja on tehty myös Baltian maihin, Muurmanskiin ja kotimaassa tehtiin matka reittiä Porkkala-Hanko-Ahvenanmaa.

Vuosittain elokuun 7. päivä on järjestetty laajan suosion saavuttanut ristisaatto rajan taakse Korpiselkään.  Rajan ylitys tapahtuu Ruhovaarasta erikoisluvalla. Kävellen mennään ristisaatossa Korpiselän ortodoksiselle ja luterilaiselle kalmistoille, joissa toimitetaan muistopalvelus. Samoin toimitetaan muistopalvelus ort. kirkon pihalla sijaitsevalla sankarihautausmaalla. Kirkon pihalla myös ruokaillaan.   

Vuosittain ennen ristisaattoa on käyty pienellä porukalla rajan takaisilla hautausmailla raivaustalkoissa sekä siistimässä kirkon ympäristö. Nämä exstream-talkoomatkat teltassa yöpymisineen ovat kestäneet yleensä kolme päivää. Rajavyöhykeluvan lisäksi, teltassa yöpymiseen  tarvitaan Venäjä rajavartioston myöntämä lupa.

Seura järjestää noin neljän vuoden välein yhdessä Tolvajärven taistelujen perinnetoimikunnan kanssa maanpuolustusjuhlan. Juhlan teemana ovat olleet Korpiselässä käydyt talvi- ja jatkosodan taistelut.  Joensuun kaupunki on tukenut merkittävällä panoksella maanpuolustusjuhlaa.

Runonlaulajan patsas.

Korpiselkätalon siirryttyä yksityisomistukseen, joutui seura siirtämään runonlaulajapatsaan piha-alueelta uuteen paikkaan.  Patsas siirrettiin v. 2013 Onnenvirran rannalle, vanhan Värtsilästä Korpiselkään johtavan tien varteen.  Patsaan läheisyyteen hankittiin hirsikatos. Toiminnallisuuden takia rakennettiin n. 30 metriä pitkät portaat tieltä alas patsaalle.

Tien vastakkaiselle puolelle tehtiin parkkialue noin kymmenelle autolle.  Matkailijoiden tarpeita ajatellen rakennettiin Korpiselän historiasta ja lähialueista kertova infotaulu. Infotaulun paljastustilaisuus 4.9.2018. Rovasti Vesa Takala toimittamassa muistopalvelusta Korpiselkään haudattujen muistolle.

Infotaulun paljastustilaisuus.

Seura on hankkinut yleisötilaisuuksia varten kaksi pop-up-telttaa, joita voi myös ulkopuoliset vuokrata. Ilman seuran saamaa ulkopuolista taloudellista tukea ja ahkeraa talkooporukkaa, pieni seuramme ei olisi pystynyt toteuttamaan em. hankkeita. Seura on viime vuosina viritellyt yhteistyötä Saarivaarassa toimivan Nuorisoseura Sarastuksen kanssa hyvin tuloksin.

Tutustu myös seuran kotisivuihin.

Oheinen Viikon seura -juttu on poikkeuksellisesti kokonaisuudessaan seuran omasta kynästä.