Antrea-Seura ry

Uutisia

Uutisia
 

Antrea-Seuran kevätmatka 9.-11.5.2024 on PERUTTU.

Kevätmatka 9.-11.5.2024

Tervetuloa seuran keväiselle matkalle Itä–Suomeen 9.–11.5.2024! Matkakohteina ovat mm. Parikkalan patsaspuisto, Hiitolanjoen luontomaisemat, Simo Häyhä -museo ja presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi. Hyvälle matkalle oleellista ovat tietysti toimivat matka­järjestelyt ruokailuineen ja majoituksineen, asiantuntevat opastukset ja mukava yhdessäolo. Näistä seuran matkat ovat tunnettuja – niin nytkin! Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 28.3. mennessä. Tervetuloa mukaan!

Talvi-iltamat 17.2. Riihimäellä

Antrea-Seuran perinteiset Talvi-iltamat ovat lauantaina 17.2.2024 klo 14 Punaisessa talossa Riihimäellä, Pohjoinen asemakatu 10. Ohjelmassa tuttuun tapaan mm. ruokailu, arpajaiset, musiikkia, josta vastaa muusikko Hannu Eskman, puhetta ja laulua. Iltamalippu 35 euroa sisältää ruokailun ja ohjelman, ja lipun voi ostaa ovelta. Tervetuloa vuoden ensimmäiseen tapahtumaan!

Vuoksen Verkko on ilmestynyt

Antrean ja Vuoksenrannan pitäjälehti Vuoksen Verkko on ilmestynyt ja on näinä päivinä jäsenillä kertomassa niin menneistä, nykyisistä kuin tulevistakin tapahtumista. Marko Kekki siirsi päätoimittajan tehtävät Eija Virolainen-Nurmiselle, kiitos molemmille! Lehti ilmestyy tuonnempana pdf-muodossa nettiin. 

Muistohetki Pyhäinpäivänä

Karjalaan jääneiden muistomerkillä Hietaniemessä järjestettiin pyhäinpäivänä ekumeeninen tilaisuus, jossa puhuivat ev.lut. ja ortodoksisen kirkon edustajat. Muistoseppeleen laskivat Pääsky ry:n puheenjohtaja Juhani Nenonen (Viipurin Lauluveikot) ja Keijo Kokko (Räisälä) sekä Antrea-Seuran puheenjohtaja Reijo Martikainen. Kuvassa myös pastori Santeri Kaleva. Tilaisuus päättyi Karjalaisten lauluun. 

Antrea-allakka 2024 ilmestynyt

Antrea-allakka 2024 on ilmestynyt. Seinäkalenterin teemana on tällä kertaa urheilu - allakka vie entisten aikojen Antreaan ja sen urheilijoihin ja harrastajiin. Malli on muuten samanlainen kuin tänä vuonna, mutta paperi on vahvempaa. Hinta 20 euroa + postikulut. Ja huom! Mitä loistavin joululahja! Helpoiten tilaat tilauslomakkeella.

Kunniakäynti 4.11. Hietaniemessä

4.11. klo 13 järjestetään perinteinen Pyhäinpäivän kunniakäynti Hietaniemen hautausmaalle Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Kukkia ja kynttilöitä ovat kaikki jäsenjärjestöt ja yksityiset henkilöt tervetulleita laskemaan muistomerkille. Järjestelyistä seppeleineen vastaa tänä syksynä Antrea-Seura. 

Juhlaviikonlopun iloisia ja juhlavia tunnelmia

Antrea-Seuran 70v-juhlaviikonlopun kohokohta oli Pertti Kukkosen suunnitteleman muistomerkin vihkiminen Riihimäen kappelikirkon viereen. Sen jälkeen kirkossa esiteltiin Antrean kirkon esineistöä ja sanahartauden ehtoollisessa käytettiin näitä ehtoollisastioita. Juhlassa tervehdykset oli toivottu esitysten muodossa, joten vieraat saivat kuulla runonlausuntaa Vuoksenranta-seuralta, musiikkiesitykset Vuoksen säätiöltä ja näytelmän kirvulaisilta. juhlapäivää edelsi urheilullinen lauantai. Naapuriseurojen kanssa kisailtiin niin kolmiottelussa kuin kyykässäkin. 

Huomenna vielä edullisesti iltapäiväjuhlaan 17.9.

Huomenna 1.9. on viimeinen päivä ilmoittautua edullisesti Antrea-Seuran 70-vuotisjuhlaviikonlopun sunnuntai-iltapäivään. Ruokailu+päiväjuhla+kahvit tai päiväjuhla+kahvit. Katso lisää esim. Jäsentiedotteesta.

Puheenjohtaja vaihtuu

Antrea-Seuran puheenjohtajan nuija siirtyy ensi vuoden alussa Reijo Martikaiselta Satu Stirkkiselle. Valinta tehtiin eilen pidetyssä seuran vuosikokouksessa Jollaksessa.  Reijolle ehti kertyä kymmenkunta vuotta seuran puheenjohtajana. Kiitos Reijolle ja onnea Sadulle!

Johtokunnan erovuoroiset Erkki Kokko, Antti Partanen, Janne Pullinen ja Reetta Sojakka valittiin uudelleen. Muut johtokunnan jäsenet ovat Marko Kekki, Sirkka Rautioaho, Seppo Vepsä ja Sadulta vapautuneen johtokunnan paikan ottanut Reijo.

Toimintakertomus ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin (nämä ilmestyvät tuonnempana näille sivuille). Muistutettiin myös tulossa olevasta 70-vuotisjuhlaviikonlopusta 16.-17.9.

Kokouksessa puhetta johti Harri Hatakka ja läsnä oli lähes 30 seuran jäsentä kokoustamassa ja viettämässä sen jälkeen leppoisaa kesäiltaa.

Oodi Karjalalle

Ensi lauantaina 10.6. klo 11-16 on keskuskirjasto Oodissa karjalaisen kulttuurin tapahtumapäivä täynnä ohjelmaa. Pitäjäesittelyissä on mukana myös Antrea-Seura. Koko tapahtuman ohjelma Karjalan Liiton sivuilta.

Rotinaperinne elpyy

Antrea-Seura haluaa muistaa perinteisillä rotinoilla lapsukaisia, joiden juuret ulottuvat Antreaan. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

Juhlamatkalla Itä-Suomessa 

Seuran 70-vuotisjuhlamatka suuntautui 18.-20.5. Itä-Suomeen: Lappeenrantaan, Nuijamaalle ja Imatralle.  Tutustuttiin mm. Lappeen kirkkoon ja sen ympärillä oleviin muistomerkkeihin, Nuijamaalla Uudenkaupungin rauhan rajakiveen ja kirkkoon ja käytiin rajan tuntumassa niin kirkon lähellä kuin Liirin maatilalla, Imatralla virkistäydyttiin kylpylässä. Matkaoppaina toimivat Irma Kalke ja everstiluutnantti evp Seppo Ravantti, käytännön järjestelyistä huolehti Satu Stirkkinen, kuljettajana oli Mika Jokinen. Irma on aikanaan ollut Nuijamaan kirkkoherra, mikä takasi paikallistuntemuksen lisäksi myös yhteydet paikallisiin toimijoihin. Siitä esimerkkinä mm. Räihän marttojen maukas keittolounas ja kahvit Konnun kylätuvalla. Niin Irmalle kuin Sepolle luovutettiin kiitokseksi Antrean viirit. Tämän lisäksi 25 osanottajan kiitokset hienosta matkasta tulivat täydestä sydämestä. 

Kirkkoveneellä Sysmän Suvisoutuun 1.7.

Antrean Esa osallistuu tänäkin vuonna Sysmän Suvisoutuun. Soutu runsaine oheisohjelmineen on 1.7. Soutajia Esan kirkkoveneeseen kokoaa jälleen Janne Pullinen. Jos olet kiinnostunut, ota yhteys Janneen, janne.pullinen@gmail.com tai puh. 0400 480 967. Antrean Esan fb-sivuilta voi käydä katsomassa viimevuotisia tunnelmia. Soutuharjoituksia järjestettäneen tänäkin vuonna. 

Karjalan Liiton liittokokous koolla 15.4.

145 virallista edustajaa oli tänään koolla Karjalan Liiton liittokokouksessa päättämässä mm. henkilövalinnoista ja liiton kolmivuotisstrategiasta. Sääntömääräisten asioiden käsittelyä värittivät huomionosoitukset. Liiton korkeimman kunniamerkin, kultaisen ansiomerkin ruusukkein, saivat Vuoksenranta-taustainen Martti Talja ja Antrea-taustainen Harri Hatakka. Kun vielä kultaisen kunniamerkin saajista toisella Niina Nisulalla on Antrea-taustaa ja liiton kunniajäseneksi valittu Eeva-Liisa Kurki on Antrea-Seuran jäsen, oli aikamoista maineenropinaa. Martti Talja valittiin myös liiton hallituksen puheenjohtajaksi. 

Kevätmatkan 18.-20.5. ohjelma valmistunut

Itä-Suomeen Lappeenrantaan, Nuijamaalle ja Imatralle suuntautuvan matkan ohjelma on valmistunut. Katso tarkemmin täältä! Ilmoittautumiset 29.3. mennessä (huom! ilmoittautumisaikaa on pidennetty) Satu Stirkkiselle, satu.stirkkinen@gmail.com.

Alkuvuoden tapahtumia
Vuosi alkaa Talvi-iltamilla 11.2. Riihimäellä. Seuran 70-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan kotimaanmatkailulla. Kevätretki tehdään Itä-Suomeen 18.-20.5. Perinteinen kesätapaaminen ja vuosikokous on elokuussa Karjalaisella kesäkodilla Helsingin Jollaksessa. Pitäjäjuhlaa ei heinäkuussa järjestetä. Sen sijaan vietetään vuosijuhlaa syyskuussa. Näistä tarkemmin tietoja tuonnempana. 

Vuoksen Verkko ilmestynyt

Tämän vuoden Vuoksen Verkko on tullut painosta ja on pian jäsenillä.  Juttuja mm. menneistä ja tulevista tapahtumista Antreasta ja Vuoksenrannasta, myös entisajan elämästä, kiinnostavia henkilöesittelyjä ja kauniita muistoja poisnukkuneista, kertaus toimihenkilöistä ja myyntituotteista. Lisätiedot mm. Talvi-iltamista 11.2.  ja kotimaan matkasta 18.-20.5. Lehti on luettavissa täältä.

Seura mukana Pitäjä- ja sukumarkkinoilla 26.11. Karjala-talolla

Antrea-Seura on mukana omalla myyntipöydällä Pitäjä- ja sukumarkkinoilla 26.11. klo 10-14 Karjala-talolla, os. Käpylänkuja 1, Helsinki. Tervetuloa tekemään ostoksia!

Antrea-allakka 2023 ilmestyy!

Aikamatka Antreaan on mahdol­lista tehdä uuden allakan myötä. Vuoden 2023 Antrea-allakka on seinäkalenteri, joka esittelee entisen Antrean kuvin ja sanoin. Kunkin aukeaman yläosassa on eriaiheinen kuva esittely­teksteineen, alaosassa kunkin kuukauden kalenteri nimi- ja juhlapäivineen. Lue lisää ja tilaa! 15.11. mennessä tehdyt tilaukset ilman postimaksua. 

Uusia tuotteita

Seuralle on hankittu uusia tuotteita, muki ja Antrea-paita ja tilattu lisää Antrean Esan paitoja. Kuvaukset ja tilausohjeet löytyvät Tuotteet-sivulta. Tekeillä on myös juhlavuoden allakka Antrea-Seuran täyttäessä 70 vuotta ensi vuonna. Siitä lisää piakkoin!

Antti Henttonen 3.3.1922-7.8.2022

Antrea-Seura kunnioittaa arvostetun kunniajäsenensä muistoa ja kiittää korvaamattomasta, ansiokkaasta kotiseututyöstä. 
Muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 30.8.2022.

Vuosikokous koolla

Yli 30 osanottajaa oli seuran vuosikokouksessa ja illanvietossa 16.8. Karjalaisella kesäkodilla Villa Salmelassa. Toimintakertomus 2021 ja toimintasuunnitelma 2023 numeroineen käsiteltiin, henkilövalintoja tehtiin ja kokousasioiden käsittelyn jälkeen vietettiin leppoisaa kesäiltaa haastellen, grillaten ja saunoen. Tapahtumakuvaus löytyy täältä.

10.8.2022
Karjala-lehden ilmestyminen päättyi

Vuodesta 1904 ilmestyneen Karjala-lehden viimeinen numero ilmestyi 4.8. Viimeisen numeron kunniaksi oli panostettu pitäjäjuhliin, myös Antrea-juhla ehti mukaan. 

Karjala-lehden tiedote lehden päättymisestä on luettavissa täältä. Tiedotteessa lehti kertoo, että taistelu ei kuitenkaan ole vielä ohi. Lehden hallitus esittää ylimääräiselle yhtiökokoukselle selvitystilaan asettamisen lisäksi, että lehden julkaisuoikeudet, nimi, brändi, arkisto ja tilaajarekisteri myydään Karjalan Liitolle. Liiton sisäinen työryhmä selvittää parhaillaan, onko Karjalan Liitolla edellytyksiä ryhtyä lehteä julkaisemaan. Liiton on määrä kertoa suunnitelmistaan ja päätöksentekoaikataulustaan ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Tätä varten liiton sivuilla on lehden tulevaisuutta koskeva kysely. Mitä pitäisi säilyttää, mitä pitäisi uudistaa, miten pitää mielenkiintoa yllä. Vastausaikaa 31.8. asti, voi vastata myös anonyymisti.

18.7.2022
Varovasti lähdettiin liikkeelle ensimmäisessä Antrea-juhlassa kolmen vuoden tauon jälkeen. Viimeksi tavattiin Lopella 2019. Nyt Hämeenlinnaan kokoontui Idänpään Torpalle vajaa sata antrealaisjuurista ja Antrean ystävää. Tästä se jälleen (toivottavasti) lähtee! Yhteislaulujen, runojen, musiikin ja tervehdysten kautta edettiin kahveihin ja haasteluun. Ohjelman kohokohta oli Arvo Tuomisen puhe, jossa hän pohti mitä voimme historiasta oppia. Hän mm. totesi "Pietari Suuren päivistä lähtien Venäjä on ammentanut oppia lännestä pyrkimyksenä nousta eurooppalaiseksi voimatekijäksi, mutta Ukrainan sodan johdosta Venäjä kohtaa ensimmäisen kerran yhtenäisen lännen, kun taas Moskovalla ei ole enää liittolaisia, joiden puoleen voisi kääntyä.".  Puheen kirjoitettu versio on luettavissa tästä.  

6.7.2022
Antrea-juhla Hämeenlinnassa 17.7.

Antrea-juhlan pitopaikka Hämeenlinnassa on Idänpään Torppa, Torpantie 16. Paikka löytyy juhlaa esittelevän sivun kartasta. Juhla alkaa klo 14 ja päätteeksi juodaan kohvit. Tervetuloa mukaan!

22.6.2022

Viime viikolla lähti tulossa olevista tapahtumista mm. kertova Jäsentiedote sähköpostitse ja kirjeenä.  Jäsentiedote on luettavissa myös täältä.

13.6.2022
Uusia tuotteita

Antrean vaakunalla varustetut t-paita ja muki ovat seuran uudet tuotteet. Mukin toisella puolella on Vuoksen kuva. Hinta á 20 euroa + postikulut. Antrea-Seuralla on myyntipöytä Karjalaisilla kesäjuhlilla Raumalla 18-19.6. Karjalaisella torilla.

Soutamaan Sysmään 2.7.
Antrean Esa on monena vuonna osallistunut Mommilanjärven souteluihin. Ne soudut ovat nyt tauolla ja koronan vuoksi olivat monet muutkin soudut. Sysmän Suvisoutu järjestetään 7. kerran lauantaina 2.7.2022 kahden koronavälivuoden jälkeen. Vuoksenranta-seura kutsuu mukaan kirkkovenejoukkueita. He toivovat Antrean Esan ja Kirvun Vilkkaan joukkueita mukaan, jolloin kirkkovenelähtöön saisi oman evakkokisan. Kirkkoveneiden soutumatka on n. 9 km.
Ennen soutukilpailua klo 10 pidetään perinteinen Antrea-Kirvu-Vuoksenranta 3-ottelu 3-henkisin joukkuein. Perinteiseen tapaan lajit ilmoitetaan vasta paikan päällä.
Tervetuloa mukaan leikkimielisten (mutta kovien) kisojen ja leppoisan yhdessäolon merkeissä sekä ihan vain liikunnan ilosta! Jos soutuhommat kutsuvat, ilmoittaudu Jannelle sähköpostitse tai puhelimitse: janne.pullinen@gmail.com, puh. 0400 480 967.
 
Liiton yhteistyöhankkeet Venäjän kanssa keskeytetty

Karjalan Liitto on toistaiseksi keskeyttänyt kaikki yhteistyöhankkeet venäläisten kanssa tuomiten jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Liitto suosittaa myös jäsenseurojaan pidättäytymään toistaiseksi yhteistyöstä Venäjän hallinnon eri toimijoiden kanssa. Liiton tiedote on luettavissa tästä.

3.3.2022
Antti Henttonen täyttää 100 vuotta

Seuran kunniajäsen, opetusneuvos Antti Henttonen täyttää tänään 100 vuotta. Hän on syntynyt Antrean Henttolassa ja teki työuransa Opettaja-lehden päätoimittajana. Lukuisat ovat ne julkaisut ja laulujen sanat, jotka hän on kirjoittanut tai toimittanut - laajimpana kaikista Kotiseutumme Antrea, pitäjähistorioiden aatelia, kuten Helsingin Sanomat aikanaan arvostelussaan totesi.  Antrea-Seura onnittelee lämpimästi päivänsankaria. 

MUSIIKKINÄYTELMÄ HANNA GRANFELTISTA

Laulajatar Hanna Granfeltista on tehty musiikkinäytelmä, jonka musiikkiteatteri Onnikka esittää.  Näytelmän on käsikirjoittanut hyvinkääläinen Terho Arrenius Salla Leponiemen kirjan ”Jumalainen kipuna” pohjalta. Näytelmän on ohjannut Riitta Wulff-Mäkelä ja musiikin ja laulut on säveltänyt Päär Colérus. Näytelmässä kuullaan myös mm. Jean Sibeliuksen, Yrjö Kilpisen, Oskar Merikannon, ja Erkki Melartinin säveltämiä lauluja.

Hanna Granfelt syntyi Sakkolassa 2.6.1884 ja kuoli 1952 Helsingissä taiteilijakoti Lallukassa. Laulunäytelmä kertoo laulajattaren uran alusta, menestyksestä ulkomailla, avioliitosta ja erosta laulaja Heikki Tuomisen kanssa sekä uran ja elämän hiipumisesta. Näytelmässä liikutaan myös Kirvun luonnonparantolassa ja Antreassa, josta Hanna osti huvilankin ollessaan jo kuuluisa laulaja. Antrealaiset ihmiset olivatkin Hannalle hyvin rakkaita. ”Hää on sanont, et hää on meil Hanna vaan”. Näytelmä onkin osin karjalanmurteinen.

Näytelmän kesto on noin kaksi ja puoli tuntia väliaikoineen. Väliaikatarjoilun järjestetään koronatilanteen mukaan.  Seurueille pyritään järjestämään etäisyyttä katsomossa. Esitykset: 26.3. klo 15.00 ja 27.3. klo 15.00 Jokelan koulukeskus, os. Jyväkuja 13, Jokela. Liput 15 €. Varaukset puh. 040 834 8823.

20.1.2022

Sivuille päivitettiin Veikko Partasen vuonna 2000 Antrealaiseen kirjoittama artikkeli Kuukaupin silla tuho ja toinen tuleminen

13.1.2022

Antrea-Seuran johtokunta päätti tänään kokouksessaan, että Talvi-iltamat, jotka suunniteltin pidettäväksi 12.2., on syytä tässä covidtilanteessa perua. Iltamat toivotaan jossain muodossa tulevaisuudessa voitavan järjestää. 

12.1.2022
Vuoksi virtaa vuolaasti

Ohjelmassaan Vuoksi virtaa vuolaasti Arvo Tuominen matkaa Vuoksen päästä päähän, Imatralta Laatokalle. Erkki Kokko kertoi tästä seuran viime vuosikokouksessa ja on Antrean kohdalla kertomassa Kuukaupin sillan räjähteistä ja mitä silloin tapahtui. Lisäksi kuullaan Antrean lentokentästä ja pujahdetaan Sokanlinnan sokkeloihin Ohjelma tulee TV-1:stä sunnuntaina 16.1.2022 klo 18.30, mutta on jo katsottavissa YLEAreenasta

21.12.2021
Vuoksen Verkko ilmestynyt

Vuoksen Verkko on tullut painosta ja on näinä päivinä Antrea- ja Vuoksenranta-seurojen jäsenillä. 68-sivuinen julkaisu sisältää runsaasti kertomuksia, muisteloita ja tietoja. Kaksi ajankohtaisinfoa: Vuoksen Säätiön apurahat ovat haettavissa helmikuun loppuun menessä. Hakemuksia otetaan vastaan 1.1.2022 alkaen. Katso säätiön ohje. Ja seuran Talvi-iltamat ovat 12.2.2022 Teatterihotellissa, Hämeenaukio 1 , Riihimäki. Pandemian takia ilmoittautumiset ennakkoon 3.2. mennessä Satu Stirkkiselle iltaisin klo 17 jälkeen puh. 040 826 1075 tai sähköposti satu.stirkkinen@gmail.com. 

10.12.2021

Kaipuun Karjala -cd tehtiin 20 vuotta sitten. Loppuunmyydyksi luultua cd:tä löytyi vielä laatikollinen.  Mitä hienoin tapa kulkea sävelten siivin Karjalaan. 

27.11.2021
 

Pitäjä- ja sukumarkkinat ovat tänään Karjala-talolla klo 11-15. Antrea-Seuran pöydillä on sekä myyntituotteita että kyläkirjojen esittely. Näistä on tehty lista. Kaikki listalla olevat kirjat ovat nähtävissä Syvälahden kirjaa lukuun ottamatta. Maskien käytöstä vahva suositus! 

9.11.2021
Pitäjä- ja sukumarkkinoilla 27.11. klo 11-15 Karjala-talolla on teemana karjalainen kirjallisuus. Antrea-Seuralla on varattuna kaksi pöytää: toisella on myynnissä seuran julkaisuja ja toisella on esillä Antreasta julkaistuja kyläkirjoja. Tervetuloa tutustumaan!

3.9.2021

Faileista löytyi Seppo ja Tommi Kuparisen aikanaan Karjala-talolla pitämä esitys Antreasta. Siinä tiivistettyä tietoa pitäjästä. Pentti Taljan  pitäjäesittely viime syksynä Karjala-talolla löytyy YouTubesta. 

 
20.8.2021
Vuosikokous koolla

Hyvähenkinen ja paljon infoa ja keskustelua sisältänyt vuosikokous pidettiin eilen Karjalaisella kesäkodilla Helsingin Jollaksessa. Sääntömääräiset asiat sujuivat sutjakkaasti pj Reijo Martikaisen esitellessä ja kokouksen pj Janne Pullisen johdolla päätettäessä. Reijo Martikainen jatkaa puheenjohtajana. Johtokuntaan valittiin erovuoroisten tilalle entisistä Antti Partanen ja uusina Erkki Kokko, Janne Pullinen ja Reetta Sojakka. Toiminnantarkastus meni Timoille, varsinaiseksi Timo Pullinen, varalle Timo Mykrä. Toimintasuunnitelma  noudattelee hyvin pitkälle tämän vuoden suunnitelmia odotuksella, että ne nyt toteutuvat.
Toimintasuunnitelma 2022 ja toimintakertomus 2020 ovat luettavissa linkkien takaa Seuran toiminta -kohdassa. Selostus vuosikokouksesta keskusteluineen löytyy täältä.

Jäsentiedote lähetetty

Seuran jäsentiedote postitettiin maanantaina jäsenille ja tänään lähetettiin heille, joiden sähköpostit ovat tiedossa. Heitä on jo enemmän kuin perinteisen postin saajia. Osoitteita toivotaan lisää, jotta voidaan entisestään tehostaa tiedotusta jäsenistölle. Samalla - myönnettäköön - säätyy aikaa, vaivaa ja rahaa. 

15.6.2021
Vuosikokous ja kesätapaaminen 19.8. - kuljetus Hämeenlinnasta
Antrea-Seuran vuosikokous ja kesäinen illanvietto ovat torstaina 19.8. klo 17 Karjalaisten kesäkodilla Helsingin Jollaksessa, Meri Perttilän polku 8. Vuosikokouksen jälkeen vietetään yhteistä kesäiltaa haastellen, grillaten, saunoen ja leppoisasta yhdessäolosta nauttien. Hämeenlinnasta ja Riihimäeltä tulevat voivat ilmoittautua kuljetukseen Seppo Vepsälle, puh. 0400 166 957, viimeistään maanantaina 16.8.
 
20.5.2021
Jäsenkortti Karjala-kortti tullut

Tänään tulleen Karjalan Kunnaat -lehden mukana oli ensi vuoden toukokuuhun asti voimassa oleva Karjala-kortti. Kortti ilmentää vuoden Karjalainen identiteetti -teemaa: Kuka mie oon? Lehdessä myös esiteltiin tapahtumien ja mielenkiintoisten artikkelien lisäksi monet jäsenedut ja SieMie-puodin tuotteet. Huomionarvoista on, että liiton uudet jäsenet saavat kuukauden ajaksi ilmaiseksi Karjala-lehden. 

1.5.2021
Vuosikokous ja kesätapaaminen 19.8.

Vuosikokouksen ja kesäisen illanvieton päivämääräksi on sovittu 19.8. klo 17. Tapahtumapaikka viimevuotinen: Karjalaisten kesäkoti Villa Salmela Helsingin Jollaksessa. Silloin tapahtuma voitiin toteuttaa mukavasti ulkokallioilla. Tietoja päivitetään koronauutisten mukaisesti. Viime vuoden tapaamisesta voi lukea täältä

25.4.2021

Antrea-tietoutta voi tarkistaa tietovisasta

24.3.2021
Pitäjäjuhla siirtyy vuoteen 2022

Heinäkuulle Hämeenlinnaan suunniteltu pitäjäjuhla siirtyy vuoteen 2022. Hämeenlinnalaiset ovat sen edelleen luvanneet järjestää. 

24.2.2021
Karjalaiset kesäjuhlat siirtyy vuoteen 2022

Karjalan Liiton liittohallitus on päättänyt siirtää Raumalle 18.–20.6.2021 suunnitellut Karjalaiset kesäjuhlat vuoteen 2022. Hallitus on seurannut Covid19-pandemian sekä rokotusten etenemisen kehitystä ja kuullut asiassa terveydenhuollon asiantuntijoita. Näiden arvioiden pohjalta Kesäjuhlien kaltainen laaja yleisötapahtuma ei näytä mahdolliselta vielä kesäkuussa. Suunniteltuna kesäjuhlaviikonloppuna lähetetään verkon kautta korvaavaa ohjelmaa, joka tarkentuu myöhemmin.

10.2.2021
Jäsenmaksulaskutus meneillään - lasku tuli Karjalan Liitosta
Jäsenmaksulaskutus siirtyi tänä vuonna Karjalan Liitolle ja tämän kuun Karjalan Kunnaat -lehden mukana tuli tämän vuoden jäsenmaksulasku. Laskussa näkyy Karjalan Liiton lisäksi kaikki jäsenseurat ja piirit, joihin jäsen kuuluu.
Liiton jäsenmaksu 20 euroa on laskussa vain kerran. Antrea-Seuran jäsenmaksu on samoin 20 euroa, joten jos jäsen ei kuulu mihinkään muuhun seuraan, laskun kokonaissumma on 40 euroa.
Liitto toteaa uutiskirjeessään laskuissa ilmenneen joitakin virheitä ja päällekkäisyyksiä. Toimistossa otetaan kaikki korjaukset vastaan: tehdään muutoksia jäsenrekisterin tietoihin ja korjataan laskut. Kaikki toivotaan saatavan korjatuksi ennen eräpäivää. Nämä yhteydenotot toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse jasen@karjalanliitto.fi. Liitto myös pyytää, että mikäli laskulla on ylimääräinen seuran jäsenyys tai laskulta puuttuu jäsenyys jossakin seurassa, ensisijaisesti otetaan yhteys suoraan kyseiseen seuraan.
Antrea-Seuran jäsenasioihin vastaa jäsensihteeri Pirjo Tiippana, pirjo.tiippana@saunalahti.fi tai puh. 050 525 3891. Jos laskussa tai jäsenyydessä pohdituttaa joku asia, ota epäröimättä yhteyttä! 

2.2.2021

Tämän vuoden toiminnat suunniteltiin viime vuoden elokuussa, jolloin toivottiin vähitellen palattavan "uuteen normaaliin". Pandemian aiheuttamat rajoitustoimet jatkuvat kuitenkin edelleen, joten kevään tapahtumat seurassa on peruttu. Talvi-iltamia tässä kuussa ei järjestetä, eikä myöskään perinteistä toukokuista muistopuistoretkeä.


28.1.2021
In Memoriam Pentti Talja
Antrea-Seuran johtokunnan jäsen, pitkäaikainen puheenjohtaja Pentti Talja menehtyi 15.12.2020 ja siunattiin 2.1.2021 Riihimäen kappelikirkossa Antrean kirkon alttaritaulun alla. Seuran puheenjohtaja Reijo Martikainen kiteytti muistokirjoituksessaan johtokunnan jäsenten tunnot: "Kun suruviesti tavoitti meidät, muisteluissamme toistuivat: Hyvyys, luotettavuus ja turvallisuus. Pentti otti kaikki aina huomioon. Pentin into tehdä ja auttaa oli aitoa, ja se tarttui kanssakulkijoihin."
Muistokirjoitus on tänään Karjala-lehdessä ja se on luettavissa myös tästä.
 
12.1.2021
Vuoksen Verkko 2020 löytyy pdf-muodossa täältä. 
 
18.12.2020
Vuoksen säätiö jakaa jakaa opintoapurahoja yliopistoissa, korkeakouluissa ja ammatteihin valmistavissa oppilaitoksissa tutkinnon suorittaneille henkilöille, joiden isovanhemmat tai edeltävä sukupolvi on talvisodan syttyessä 1939 asunut Antrean tai Vuoksenrannan kunnassa. Tutkinnon tulee olla suoritettuna korkeintaan kahden apurahan myöntämistä edeltävän vuoden aikana, viimeistään hakuvuoden helmikuun loppuun mennessä. Haku helmikuun loppuun mennessä. Katso hakuohje.
 
28.11.2020
Saara Finnin pääosin Antrean murteella kirjoittama Wiipurin matka 1900 ja Seminaarista paluu 1906 on valittu Vuoden 2020 pitäjä- ja kyläkirjaksi. Kirjan valitsi Karjalan Liiton liittovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Martti Talja. Lue perustelut valinnalle ja miten kirjan voi tilata
 
30.9.2020
Pitäjäesittely nyt katsottavissa

Karjala-talolla 16.9. Pentti Taljan pitämä Antrean pitäjäesittely on nyt nähtävissä Youtubessa. 

14.9.2020
Pitäjäesittely tallennetaan

Antrean ja Impilahden pitäjäesittelyt ovat Karjala-talolla keskiviikkona 16.8. klo 18 alkaen, kummallekin 45 minuuttia ja tauko 18.45-19.15. Karjalan Liitosta kerrotaan, että esitykset kuvataan ja tallennetaan. Ne eivät tule suoraan striimattuna (siis että olisivat nähtävissä suoraan tapahtumasta samanaikaisesti), vaan ovat katsottavissa parin päivän viiveellä, kun ne on editoitu.

Tämä varmasti on iloinen tieto muualla oleville ja muillekin, jos ei vielä halua joukkotapaamisiin osallistua. Liitto kuitenkin toteaa tapahtumasta tiedottaessaan, että "Osallistujien turvallisuus on meille tärkeää. Tilaisuudessa tuolit on järjestetty väljästi ja hygieniasta huolehditaan hyvin. Otathan mukaan kasvomaskin, pidät huolta turvaväleistä ja käytät käsidesiä."

Tapahtumassa on kummallakin pitäjällä esittely- ja myyntipöytä.

20.8.2020
Antrea pitäjäesittelyssä
Maaliskuiset pitäjäesittelyt Antreasta ja Impilahdesta Karjala-talolla Helsingissä jouduttiin pandemian vuoksi perumaan. Uusi yritys on 16.9. klo 18-20. Muutokset ovat mahdollisia. Esittelyt järjestää Karjalan Liitto yhteistyössä Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liiton ja Opintokeskus Siviksen kanssa. Katso tilaisuuden esittely tästä.
 
19.8.2020
Reijo jatkaa seuran puheenjohtajana

Eilisessä vuosikokouksessa valittiin edelleen Reijo Martikainen jatkamaan seuran puheenjohtajana. Uutena johtokuntaan valittiin Sirkka-Liisa Rautionaho. Muista päätöksistä ja vuosikokouksesta voi lukea tarkemmin täältä.

15.8.2020
Vuosikokous ensi tiistaina 18.8.

Seuran vuosikokous järjestetään tänä vuonna 18.8. klo 17 Karjalaisten kesäkodilla Villa Salmelassa Helsingin Jollaksessa (Meri Perttilän polku 8). Samalla vietetään yhteistä elokuista kesäiltaa. Kanta-Hämeesta tulevat voivat tiedustella kuljetusta Seppo Vepsältä, puh. 0400 166957. Käsitellään sääntömääräiset asiat. Illanvietto samaan tapaan kuin viime vuonna, mutta nyt poikkeusajan ohjeita noudattaen. Myös sauna lämpiää.

28.4.2020
Pitäjäjuhla siirretty ensi vuoteen
Seuran johtokunta on yhdessä hämeenlinnalaisten vastuujärjestäjien kanssa keskusteltuaan päättänyt, että pitäjäjuhlaa ei tänä vuonna järjestetä aiotulla tavalla Hämeenlinnassa 19.7. Juhla toteutetaan seuraavan kerran kesällä 2021. Seura kiittää hämeenlinnalaisia jo tehdystä työstä ja toivoo, että sitä voidaan hyödyntää ensi vuonna ja juhla järjestää silloin Hämeenlinnassa.
 
23.3.2020
Kevään talkoomatka on peruttu

Sadulta tuli tänään viesti, että talkoomatka 15.-17.5. on peruttu. Toivottavasti tilanne rauhoittuu ja reissuun päästään tuonnempana. Nytkin olisi matkalaisia ollut täysi bussi ja jonossakin oli tulijoita. Jos ehdit jo maksaa matkan, ilmoita tilinumerosi Sadulle (satu.stirkkinen@gmail.com) maksun palautusta varten.

20.3.2020
Uusia omakuvapostimerkkejä

Nyt kannattaa muistaa sukulaisia ja ystäviä korteilla. Omakuvapostimerkkejä on Antrean ja Esan vaakunoilla ja kuvalla kimmeltävästä Vuoksesta. Korttien kuvissa on Vuoksi, Kuukaupin silta, Sokanlinna, yömaisema Henttolasta, kylätie, lehtomaitikka, kirkon sisäkuva (maalauksesta). Korteista on kuva Antrean fb-sivulla. Koetetaan saada myös tänne.

5.3.2020
Olethan hoitanut jäsenmaksun?

Tammikuun Jäsenkirjeessä infottiin tämän vuoden jäsenmaksusta, joka on edelleen 40 euroa. Se pyydettiin maksamaan 29.2. mennessä. Puolet maksusta menee Karjalan Liitolle. Sillä saamme neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Karjalan Kunnaat -lehden sekä Karjala-kortin, jolla saa alennusta mm. Karjala-talon SieMie-puodin tuotteista, kesäjuhlien pääsylipuista sekä liiton järjestämistä kursseista ja tilaisuuksista. Yhteistyökumppanit, Karjala-lehti, Suomalaisen kIrjallisuuden Seura, Viking Line, Holiday Club ja HF-klinikka, antavat myös jäsenille alennusta tuotteistaan/palveluistaan. 

 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Lehden pdf on luettavissa täältä.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Vuonna 1957 valmistunut Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki on Armas Tirrosen suunnittelema. (Kuva Heikki Jääskeläinen)

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Entisen kotiseudun Karjalan muistolle. Suunnittelijana kuvanveistäjä Pertti Kukkonen ja lahjoittajina Antrea-Seura ja Vuoksen säätiö. 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Pj-vaihdos Reijon ehdotettua Satua seuraajakseen. Sadulla kädessään uunituore Seppo Kukkosen tekemä puheenjohtajan nuija..

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Sirkka Rautioaho ja Erkki Kokko pitivät Oodissa 10.6. hienosti antrealaisuutta esillä, kun olivat karjalaisen kulttuurin tapahtumapäivänä kertomassa Antreasta.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Äiti Karjala -muistomerkin ympärillä Lappeenrannassa on 70 m pitkä muistopaasi, jossa ovat 5500 sankarivainajan nimet 37 pitäjästä. Antrean paadelle sytytettiin sunnuntain Kaatuneiden muistopäivän kunniaksi kynttilät

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Martti Talja, Harri Hatakka, Maijaliisa Kalliomäki (Uusikirkko-taustainen) ja Niina Nisula. Kiittäessään saajien puolesta Harri muistutti yhteen hiileen puhaltamisesta ja siteerasi isäänsä, joka oli todennut yhteen hiileen puhaltamisessa syntyvän Karjalan värit, punainen ja musta.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Antti Henttonen 2004 Antrean kirkonmäellä evakkoonlähdön muistojuhlassa. 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Antrean Esan lippu on liehunut Mommilanjärven souduissa. Nyt on tarkoitus osallistua ensimmäisen kerran Sysmän Suvisoutuun. 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Uudet johtokunnan jäsenet 2022 Erkki Kokko, Reetta Sojakka ja Janne Pullinen. 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Talkoolaiset muistopuistoa siivoamassa. Antti Partanen viimeistelee ruustinna Strandmanin haudan muistolaattaa.