Punamäen hautausmaa

 

Jääsken Punamäen hautausmaa perustettiin Keisarillisen Suomen senaatin päätöksellä 8.2.1889 Littulan kylään, tilalle numero kolme.

Hautausmaa sijaitsee Jääsken Suikkalassa, Vuoksen länsipuolella, Vuokseen laskevalla mänty/kuusirinteellä. Jääsken sillan lounaispäästä oikotietä hautausmaalle on noin 0,4 km matka ja maantietä pitkin matkaa on noin 0,9 km. Sillan ylityksen jälkeen hautausmaa näkyy viistosti edessä oikealla sijaitsevalla pienellä mäellä runsaan puuston keskellä. Kooltaan se oli noin 20000m2.

Punamäelle on haudattu noin 400 jääskeläistä. Alkuperäisistä hautakivistä on jäljellä enää nelisenkymmentä, venäläiset ovat kuljettaneet muut pois.  Alueella on joitakin venäläisten hautoja.

Alueella sijaitsi paarihuone, erillinen ruumishuone, ja lisäksi tien laidassa hautakiviveistämö sekä luonnon lähde. 

Hautausmaasta on suuri osa tuhoutunut. Paarihuoneesta on jäljellä vain perustukset. Vuonna 2009 Punamäelle siirrettiin Jääski-seuran toimesta Tollankankaan hautausmaalla vielä jäljellä olleet 33 hautakiveä. Kivet sijoitettiin hautausmaalla muinoin sijainneen paarihuoneen perustuksille. Vuonna 2019 vanhoja hautakiviä oli jäljellä noin 80 kpl.

Hautausmaan yläosaan on venäläisen asukkaan toimesta rakennettu asuin- ja muita pihapiirin rakennuksia. Entinen ruumishuone sijaitsi näiden rakennusten alueella.  . 

Paarihuoneen kohdalle on pystytetty Jääski-seuran toimesta luonnon muovaama muistokivi vuonna 1995. Kivessä on teksti " Jääsken Punamäen vanha hautausmaa."

Täältä voit lukea, kuinka Tollankankaan hautakivet siirrettiin Punamäen hautausmaalle, sivu 20.

Punamäen hautakivet