Enson kirkko ja sankarihautausmaa

Dag Englundin suunnitteleman Enson kirkon betonirunko ehdittiin valaa juuri ennen talvisodan syttymistä. Sodassa se pommitettiin ja jäljelle jäi vain kellotorni, jossa on nykyisin masto. Kirkon viereen vihittiin 25.12.1939 sankarihautausmaa, johon on haudattu 115 sankarivainajaamme.

Kirkon alue ja sankarihautausmaa ovat nykyisin pienteollisuusaluetta. Sankarihautausmaa on lukitun portin takana, mutta venäläinen yrittäjä suhtautuu myötämielisesti sankarihautausmaalla vieraileviin suomalaisiin. Hän avaa portin, jos on paikalla.

Hautausmaa on Jääski-seuran hoidossa ja sinne on pystytetty Pro Patria -muistomerkki. Yksittäisiä sankarihautoja ei valitettavasti enää pysty paikallistamaan. 

Kuvat: Seppeleiden lasku sankarihaudoilla Enson valtauksen vuosipäivänä  21.8.1942. Kenraalimajuri Pajari ja eversti Ekman laskevat seppeleet menehtyneiden haudoille. SA-Kuva 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Enson kirkon torni nykyisin.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Enson sankarihautausmaan risti. Kuva: Kaija Linnahalme