Jääsken kirkot

Jääsken kirkot

Imatran seurakunta perustettiin vuonna 1949 lakkautetun Jääsken seurakunnan työn jatkajaksi. Pariisin rauhansopimuksen 1947 mukaisesti Jääsken pitäjä halkaistiin ja osa kylistä liitettiin Joutsenoon, Imatraan ja Ruokolahteen.

Jääsken seurakunnan varallisuus päätettiin Jääsken viimeisessä kirkolliskokouksessa siirtää perustettavan Imatran seurakunnan käyttöön ja Imatrankosken kirkon rakentamiseen.

Imatrankosken kirkko jatkaa Jääsken kirkkojen historiaa. Vuoksen rannalla sijaitseva kirkkopuisto sankarihautoineen muodostaa kauniin kokonaisuuden yhdessä Imatrankosken, Kruunupuiston, Valtionhotellin ja Kosken koulukeskuksen kanssa. Kirkkopuistossa sijaitsevat myös Karjalan Itkuvirsi -patsas ja Jääsken kirkkomaan mallin mukaan tehty porttikatos.

Imatrankosken kirkkoon on sijoitettu mittaamattoman arvokasta karjalaisen kulttuurista ja kirkkohistoriasta kertovaa sakraalista esineistöä kuten alttaritaulut. Niistä on kerrottu tarkemmin alla olevassa linkissä. 

Imatrankosken kirkon historiaa ja nykypäivää.

Jääsken kirkkojen historiaa

Ensimmäinen maininta Jääsken kirkkoherrasta on vuodelta 1415 ja otaksuttavasti seurakunnalla on silloin ollut myös kirkko.

Ensimmäinen tieto Jääsken kirkosta on vuoden 1552 seurakunnan tilikirjassa, jossa mainitaan, että Jääsken pitäjän kirkolle on annettu 8 markkaa rakentamiseen. Summa oli niin pieni, että ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin vain pieni korjaus jo olemassa olevassa kirkossa.

Eräiden tietolähteiden mukaan Jääskessä olisi 1600-luvun alkuun mennessä rakennettu kaksi kirkkoa, jotka sijaitsivat Vuoksen länsirannalla Kirkonkylän kohdalla. (Tollolan aluetta)

Kolmannen kirkkonsa Jääski sai 1612 ja se sai nimekseen Pyhä Pietari. Kirkko pystytettiin Haikolan kylään Vuoksen itärannalle. Kirkon pystyttämisessä oli mukana koko silloinen Suur-Jääski kappeliseurakuntineen. Kirkon ulkonäöstä ei ole tietoa, mutta todennäköisesti se oli suorakaiteen muotoinen puukirkko, kuten useimmat sen ajan kirkot.

Vuoden 1893 inventaariossa on mukana messukasukka, jossa on vuosiluku 1696. Messukasukkaa säilytetään nykyisin Imatrankosken kirkossa.

Jääsken seurakunnnan messukasukka vuodelta 1696.

Jääsken kolmas kirkko purettiin vuonna 1693. Uusi valmistui samalle paikalle ja vihittiin käyttöön Pietari-Paavalin päivänä 29.6.1694. Tämä aikanaan suurena pidetty kirkko palveli seurakuntaa 150 vuotta.

Uudenkaupungin rauhassa vuonna 1721 raja halkaisi Jääsken ja kirkko jäi Ruotsi-Suomen puolelle. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä 1742 venäläiset hyökkäsivät Jääskeen ja ryöstivät kirkon.

Viimeinen Jääsken maaperällä sijainnut, viides kirkko, rakennettiin 1844. A.F.Granstedtin suunnittelema kirkko sijaitsi Vuoksen rannalla, noin 100 metriä sillasta, hyvin kauniilla paikalla. Kirkon kivijalat ja useita hautakiviä on edelleen näkyvissä kirkkopuistossa. Kirkkoon saatiin urut ja lämmityslaitteet 1906-1907. Saarnastuoli oli peräisin Jääsken edelisestä kirkosta. Se oli koristeltu sivuiltaan apostolien kuvilla, jotka oli maalannut tunnettu kirkkotaiteilija Petter Lang. Alttaripöydän yläpuolella oli taiteilija Arvid Liljelundin vuonna 1888 maalaama alttaritaulu, jossa Jeesus kutsuu syntisiä luokseen "Tulkaat minun tyköni kaikki" lukee alttaritaulun yläpuolella.

Alttaritaulu pelastettiin kirkon palaessa viime hetkillä, kun suntio Oskari Akkanen leikkasi taulun irti kehyksistään. Historiallinen alttaritaulu on nyt sijoitettu Imatrankosken kirkon alttaritauluksi.

Jääsken 1844 rakennettu kirkko.

Kuvat:finna.fi/Kansallisarkisto

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tulkaa minun tyköni kaikki, Arvid Liljelund, 1888. Imatrankosken kirkon alttaritaulu, maalattu alunperin Jääsken kirkkoon.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Alttaritaulun tekijä, taiteilija Arvid Liljelund (20.1.1844 – 21.7.1899)

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Kristus Getsemanessa, Petter Lang, 1771. Alkuperäinen Jääsken kirkkoon maalattu teos kuuluu Rautalammin museon kokoelmiin. Jäljennös sijoitettu Imatrankosken kirkkoon.

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Pyhä perhe, Petter Lang, noin 1771. Lahden taidemuseo/Viipuri-säätiön kokoelmat. Alkuperäinen teos maalattu Jääsken kirkkoon.