Vulinan puisto

Metsäkylän luoteisosassa sijaitsi aikanaan Vanhansahan kyläosaan kuuluvana erikoisuudestaan kuulu ja laajastikin tunnettu Vulinan puisto.

Puistossa oli tekolampia, joissa oli saaria. Erääseen saareen kulki ketjuihin tukeutunut, lännen vankkurien mallinen lautta. Lampiin oli istutettu ruutanoita. Upean nähtävyyden muodostivat lampien saarissa ja eri puolilla puistoaluetta sijainneet suihkulähteet. Puutarhaan ja kaikkiin alueen rakennuksiin tuli painevesi. Puistossa oli mahtavia portteja ja portaikkoja sekä lukuisia patsaita ja muita veistoksia. Puiston kiinnostavimpana nähtävyytenä pidettiin ns. Pirunkirkkoa, jonne johti kaareva, kaiteella varustettu kievetty sisäänkäynti ja kirkon sisäpuolella vangitsi katseen sisätilan yli kaareutunut, sinistä tähtitaivasta kuvannut katto.

Hyötypuutarha muodosti oleellisen osan puistoaluetta. Siellä kasvatettiin runsaasti mansikoita, viinimarjapensaita ja erityisesti kurkkuja.

Alla olevassa kuvassa kuuluisa "Pirunkirkko".

Vulinan puiston rakentajasta: Monessa Uusikirkko-teoksessa kerrotaan, että puiston olisi rakentanut virolainen taiteilija Aarnik omistamilleen maille. Tällaista henkilöä ei kuitenkaan löydy asiakirjoista. Luultavasti nimi on muistettu väärin, ja kyseessä on virolaissyntyinen puutarhuri Jaan Saarnik, joka oli muuttanut 1900-luvun alussa Uudellekirkolle. Hän ei siis omistanut Vulinaa, vaan asui Kanneljärven asemalla, jossa hänellä oli noin hehtaarin kokoinen kauppapuutarha. Saarnik teki "mökkitalkkarin" töitä venäläisille huvila-asukkaille ja rakensi puutarhoja Kannaksella. Saarnik kuoli toukokuussa 1918 sisällissodan melskeissä. Saarnikin mielenkiintoinen tarina on kerrottu Uusikirkko Kanneljärvi -lehdessä 2018.

Vulinan nykytila: Rakennukset säästyivät syrjäisen sijaintinsa johdosta talvisodassa, ja jatkosodan aikana uusikirkkolaisten palatessa, heitä sijoittui Vulinan rakennuksiin. Nyt jäljellä on ainoastaan sammaloituneita portinpieliä, portaita ja jokunen lampi. 

Vulinan puisto sijaitsee Terijoelta tultaessa, Vanhansahan risteyksestä noin 500 m Viipuriin päin oikealla puolen. Tieltä lähtee puomilla estetty hiekkatie, jota kuljetaan noin 400 m. Alue on yksityisessä omistuksessa ja puiston viereen on rakennettu venäläinen huvila.

Uudet kuvat O. Grusander

 

 

Kuva. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Riitta Orava tutustumassa Vulinan puiston entisiin portinpieliin vuonna 2012