Evakuoidut kirkkoesineet

Kirkon alttarivaateet, messukasukat ja kirkkohopeat evakuoitiin kirkon polttamisen yhteydessä joulukuun alussa 1939. Kirkkoaarteet pakatiin läheisestä osuuskaupasta haettuun rinkelilaatikkoon ja lähetettiin Viipurin tuomiokapituliin. Laatikko kuitenkin katosi matkalla, ja löytyi vasta tammikuussa 1940 Viipurin komendanttiviraston portaikosta. Pastori Topi Vapalahti oli varuskunnan saunanlauteilla kuullut keskustelun omituisesta laatikosta, jossa olisi kirkollisia esineitä. Hän lähti välittömästi tarkastamaan asiaa ja totesi esineet Uudenkirkon seurakunnan omaisuudeksi, jotka hän sitten toimitti Kiikkaan.

Uudenkirkon seurakunnan lopettaessa toimintansa vuonna 1949, kirkkoesineet päätettiin lahjoittaa pääosin uusikirkkolaisten virallisiin evakuointiseurakuntiin eli Salon seudun seurakunnille käyttöön ja talletettavaksi. Kaksi ehtoolliskannua, jotka jo aiemmin olivat olleet lainassa Joutsenon seurakunnassa Topi Vapalahden siirtyessä sinne kirkkoherraksi, päätettiin luovuttaan käyttöön Joutsenoon.

Huomioitavaa on, että omistusoikeus ei tässä kohdin siirtynyt kyseisille seurakunnille, vaan ilmeisesti ajatuksena oli, että jos Uudenkirkon seurakunta vielä joskus palaisi aiemmalle kotiseudulleen, myös esineet palautuisivat seurakunnan käyttöön.

Messukasukka vuodelta 1765

Kyseinen patinoitunut messukasukka oli selvinnyt jo aiemman kirkon palosta ennen talvisodan evakuointia. Se on restauroitu ja sitä säilytetään Halikon kirkon sakastin yhteydessä olevassa museossa. Kasukka on ollut esillä mm. pitäjäjuhlien yhteydessä pidetyissä messuissa.

Tinainen ehtoolliskannu

Kyseinen esine päätettiin vuonna 1950 tehdyn sopimuksen mukaan lahjoittaa Angelniemen seurakunnan käyttöön ja talletetavaksi. Nykyään Angelniemen seurakunta kuuluu Saloon.

Ehtoollisleipäastia ja ruokalusikka

Hopeinen ehtoollisleipäastia ja ruokalusikka haluttiin luovuttaa Sauvon seurakunnalle.

Kolmihaarainen kynttilänjalka

Hopeinen kynttilänjalka luovutettiin myös Angelniemen seurakunnalle käyttöön.

Alla vas. hopeinen ehtoollismalja ja vati, jotka on luovutettu käyttöön Halikon kirkkoon sekä oik. kappa, joka on luovutettu Halikkoon.

Yllä olevien kuvien messukasukat on luovutettu vas. Angelniemen kirkkoon ja oik. Perniön kirkkoon.