Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

3.12. Iltalehti ja Jääski-seura yhteistyössä

pe jouluk. 03 12:06:00 2021

Iltalehti ja Jääski-seura ovat tehneet yhteistyötä tänä syksynä ja nyt on kauppojen kassojen lehtitelineisiin ilmestynyt Iltalehden Historia-liite Menetetty Suomi. Lehdessä on usean aukeaman artikkelit Jääsken historiasta ja kaksi henkilöhaastattelua runsaine kuvineen.

- Jääski-seuralle oli valtavan iso merkitys päästä laajalla artikkelikokonaisuudella näin laajalevikkiseen lehteen. Lehti on ostettavissa ruokakaupoista ympäri maan ja haastattelut ovat aivan timanttisia. Ei voisi parempaa tapaa toivoa saada esille menetettyä pitäjäämme ja Jääski-juuristen tuntoja. Erityisen hienoa on, että Iltalehti teki henkilöhaastattelut sekä yli ysikymppisestä että nuoremman polven Jääski-juurisesta, sanoo Jääski-seuran puheenjohtaja Kirsi Juura.

Toimittaja Timo Kiiskin kirjoittama artikkeli ”Enso oli Suomen Ruhr” kuvaa Enson alueen teollisuuskeskittymää, jossa sijaitsivat Enso Gutzeitin, Outokummun, Kuidun ja Imatran Rautatehdas. Artikkelissa kerrotaan myös Jääsken historiasta ennen sotia.

- Yhteistyömme Iltalehden kanssa käynnistyi jo syyskuussa ja oli koko prosessin ajan antoisaa, vaikkakin työlästä. Iltalehden tuottaja Ilkka Enkenberg pyysi etsimään haastateltavaksi henkilön, joka olisi syntynyt Jääskessä ja pystyisi kertomaan elämästä siellä ja myös karjalaisten evakkovaiheista. Aino Toikan avulla he saivat autenttisen aikalaistarinan lehteen, Kirsi Juura kertoo.

 
Silja Heliste

Omasta jääskeläisyydestään kertoo nuoren polven edustaja Silja Heliste (o.s. Parkko) lehden Karjalaisuus elää -artikkelissa.

Hän sai rakkauden Jääskeen omalta Aino-mummiltaan. Kipinä on kasvanut ja aikuisiässä SIlja hankki itselleen Jääsken kansallispuvun. Hän toivoo, että saa välitettyä perinteet, tiedot ja ennenkaikkea rakkauden mummonsa entiseen kotiseutuun myös tyttärelleen.

Historiaa -lehdessä on karjalaisjuurisille paljon luettavaa itsenäisyyspäivän tunnelmiin.

Hyvää ja juhlavaa itsenäisyyspäivää kaikille

toivottaa Jääski-seura ry

 

Henkilökuva: Silja Heliste. Kuvakaappaukset Iltalehden Historia-sarjan Menetetty Suomi -lehdestä.