Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

28.12. Kirjatuuletus valtaa Joutsenon kirjaston

ti jouluk. 28 09:57:00 2021


Jääski-seura järjestää yhteistyössä Joutsenon kirjaston kanssa Jääsken kirjojen tuuletuksen 3. – 28.1.2022

Kirjastossa on esillä kymmeniä Jääskeen liittyviä kirjoja, lehtiä ja julkaisuja, joista useimmat ovat yksittäiskappaleita Jääski-seuran arkistosta.

Kirjoja säilytetään normaalisti Karjala-talolla Helsingissä, mutta nyt ne haluttiin tuoda esille yleisön katsottaviksi ja selailtaviksi.

- Meiltä kysytään paljon Jääsken eri kylistä ja suvuista tehtyjä kirjoja, sillä ne on julkaisuaikanaan myyty loppuun. Siinä vaiheessa, kun omat juuret alkavat kiinnostaa ja lähdetään tutkimaan omaa sukua, niin aletaan kaivata tietoa myös suvun asuinpaikoista. Siihen nämä pitäjä- ja kyläkirjat ovat varsinaisia aarteita ja usein ainoita tietolähteitä. Niistä löytyy tarinoita kylien asukkaista ja usein tarkkoja karttoja. Tietoa, mitä ei ole välttämättä muualle talletettu, kertoo Jääski-seuran puheenjohtaja Kirsi Juura.


Jääskeen liittyviä kirjoja ovat vuosikymmenien aikana julkaisseet Jääsken kylä- ja koulupiiritoimikunnat, Jääski-seura, Jääski-säätiö sekä monet yksityishenkilöt. Kirjojen joukossa on esimerkiksi runokokoelmia ja murrekirjoja. Kirjat ovat yksittäiskappaleita, joita ei lainata, mutta niistä voi ottaa kuvia.


Kirjatuuletus on aiemmin ollut esillä Kouvolan, Imatran, Ruokolahden ja Lappeenrannan kirjastoissa.
Jääski-seura on ollut erittäin aktiivinen tietojen kerääjä ja tallentaja. Imatran kirjaston kokoamassa luettelossa oli 120 Jääskeen tai jääskeläisyyteen liittyvää kirjaa. Jääski-seura on vuodesta 1985 asti julkaissut muutaman vuoden välein Jääskeläinen -lehteä. Vanhat numerot on digitoitu verkkolehdiksi. Yhdistyksellä on Imatran kaupunginmuseossa oma valokuvakokoelma, joka käsittää yli 6000 valokuvaa.


Tuorein Jääski-seuran julkaisu on elokuussa julkaistu Martti Monnon ja Kirsi Juuran toimittama Jatkosodan kesä 1941 Jääskessä –julkaisu, joka sisältää sotahistoriaa harrastavan imatralaisen Martti Monnon kokoamaa tietoa sotatapahtumista jatkosodan ensimmäiseltä kesältä. 


Tervetuloa tutustumaan kirjatuuletukseen Joutsenon kirjastoon 3.1. alkaen.

Joutsenon kirjasto, Keskuskatu 2, 54100 Joutseno puh. 040 1309 149, joutsenon.kirjasto@lappeenranta.fi

Joutsenon kirjasto on avoinna ma-to 10-19, pe 10-15, la 10-15.
Omatoimiaika peruttu koronan vuoksi.