Jääski-seuran uutisia

Lue lisää

19.11.2023 Jääski-seuran syyskokous pidettiin Korialla. 97-vuotias Eevi Koskinen oli kirkkopyhän vanhin osallistuja.

su marrask. 19 19:29:00 2023

97-vuotias Eevi Koskinen o.s. Jyrkinen vietti lapsuutensa Jääsken Kemppilänjärvellä. Suku on Kärkkäälän Tinasepän talosta.

Jääski-seuran perinteistä kirkkopyhää vietettiin Korian kirkossa Kouvolassa. Kirkon rakentamista vuonna 1952 tuettiin Jääsken seurakunnan luovutetuilla varoilla.

Tilaisuudessa saarnasi Elimäen seurakunnan pappi Johanna Haaraoja, joka puhui päivän epistolan mukaisesti valvomisesta. Saarnassaan hän toi esille Minna Canthin ajatuksen "Kaikkea paitsi väsynyttä ja puolikuollutta elämää." Valvomisen symbolista merkitystä hän vertasi armeijan kipinämikon tehtävään, jossa yhden tehtävä on valvoa ja vartioida, että tuli pysyy elossa.

Päivän lukukappaleiden lukijoina toimivat varapuheenjohtaja Jaana Vuorio-Palmumaa ja sihteeri Heljä Parkko.

Kirkkosalissa oli runsaasti kirkkoväkeä, joka jumalanpalveluksen jälkeen siirtyi seurakuntasalissa odottaville kirkkokahveille ja syyskokoukseen. Seurakunnan emäntä oli laittanut tarjolle karjalanpiirakoita ja herkullisia toscahillovehnäsiä ja huomioinut jääskeläiset punamustilla lautasliinoilla. Kahvihuoneen seinillä on runsaasti kuvia Jääskestä ja jääskeläisistä, joita katseltiin.

Kirkkopyhään saatiin harvinaislaatuinen vieras

Kirkkopyhään oli saapunut avustajan kanssa myös arvovieras; Jääsken Kemppilässä asunut Eevi Koskinen o.s. Jyrkinen. Kärkkäälän Jyrkisten sukua oleva 97-vuotias virkeä vanhus kertoili kirkkokahveilla haastattelussa lapsuusmuistojaan ja evakkovaiheistaan Juvalla ja Mikkelissä. Harvinaisen tarkasti muistetut yksityiskohdat hämmästyttivät syyskokousväkeä. 

Syyskokouksen päätöksiä

Kokoukseen osallistui noin 30 henkilöä, osa etäyhteydellä. Sääntömuutos vahvistettiin hallituksen esityksen mukaisesti.

Hallituksen seuraavalle 2-vuotiskaudelle 2024-2025 valittiin jatkamaan uudestaan Hanne Pellinen, Heljä Parkko, Johanna Ikävalko ja Leena Vänskä. Nykyinen puheenjohtaja Kirsi Juura valittiin uudelleen. Toiminnantarkastajiksi valittiin Minna Raskinen ja Tarja Sajomaa.

Kokous vahvisti vuoden 2024 toimintasuunnitelman, jonka pääpaino on yhdistyksen 40-vuotisjuhlavuoden järjestelyissä. Sen päätapahtumia tulevat olemaan Anjalan kartanossa järjestettävä kesänäyttely, jossa esillä ovat Jääsken historiataulut ja Erkki Vehniäisen työstämät pienoismallit Jääsken keskeisistä rakennuksista. Valmisteilla oleva kirja Jääsken rakennuksista on tarkoitus julkistaa kesänäyttelyn yhteydessä. Elokuussa 10.-11.8. vietetään Jääsken Kihuja eli yhdistyksen pääjuhlaa.

Syyskokouksen yhteydessä yhdistyksen jäsen Pauli Kymäläinen kiitti hallitusta suklaalevyillä ja puheenjohtajaa ruusukimpulla. Hän muistutti myös Suomen tänä vuonna muuttuneesta kansainvälisestä turvallisuustilanteesta luovuttamalla puheenjohtajalle EU-pinssin.

  

Jääsken pappilan vellikello ja Jääsken kirkon ehtoollisvälineistöä oli esillä Korian kirkossa

 

Pauli Kymäläinen kiitti hallitusta ja puheenjohtaja vuoden työstä. Oikealla yhdistyksen sihteeri Heljä Parkko. Kuva: Päivi Sandberg.